İstanbul'da CHP'li üç belediyeden 'İlk Adım Yürüyüşü'

İstanbul'da CHP'li üç belediyeden 'İlk Adım Yürüyüşü'
Beyoğlu, Beşiktaş ve Şişli Belediyeleri, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Bandırma Vapuru ile Samsun'a hareket ettiği 16 Mayıs 1919'un 105'inci yılında "İlk Adım Yürüyüşü" gerçekleştirdi.

Atatürk'ün Bandırma Vapuru ile Samsun'a hareket ettiği 16 Mayıs 1919'un 105'inci yılında, Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney ve Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, vatandaşlarla beraber Dolmabahçe'den Karaköy Rıhtımı'na yürüdü. Yürüyüşe CHP Parti Meclisi Üyeleri Bedirhan Berk Doğru ve Umut Dikili ile ilçe başkanları da eşlik etti.

Saat 11.00'de başlayan yürüyüşe ellerinde Türk bayrağı olan yüzlerce kişi katıldı. Yürüyüş güzergahındaki iş yerlerinde ve evlerinde bulunanlar, korteje katılanlara alkışlarla destek verdi.

Yürüyüşün son noktası olan Karaköy Rıhtımı'nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başkanlar tarafından İlk Adım Anıtı'na çiçek bırakıldı. Törende İl Başkanı Çelik ve belediye başkanları birer konuşma yaptı.

ÇELİK: GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN BEŞİKTAŞ'TA, ŞİŞLİ'DE VE BEYOĞLU'NDA ÇOK ÖNEMLİ İZLERİ VAR

Törende konuşan CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, etkinliğin iki büyük anlamı olduğunu ifade ederek "Birinci anlamı şu; İstanbul'da benim takip ettiğim dönemlerde ilk defa 3 belediye başkanı ortak bir etkinlikte ortak bir önemli, anlamlı buluşmayı gerçekleştiriyor. Bugün açısından çok önemli, Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Beşiktaş'ta, Şişli'de ve Beyoğlu'nda çok önemli izleri var. Ancak sadece bu ilk adım yürüyüşü bugünle sınırlı değil, yine İstanbul'un 26 ilçesinde belediye başkanlarımız komşu ilçeleriyle hep birlikte uyumlu çalışmalar planlayarak, uyumlu projeler geliştirerek İstanbul halkına hizmet edecekler. 3 belediye başkanımız; Şişli, Beşiktaş ve Beyoğlu belediye başkanlarımız aslında bugün bunun da ilk adımını atmış oldular. 3 belediye başkanımıza sonsuz teşekkür ediyorum. 26 Cumhuriyet Halk Partili ilçe belediye başkanımız hem kendi ilçelerinde halkçı belediyecilik uygulamalarını sergileyecekler hem de bugünden itibaren bu anlamlı öncülükten itibaren birlikte eş güdüm içerisinde komşu ilçeleriyle beraber İstanbul halkına hizmet edecekler" diye konuştu.

"BİZE DÜŞEN GÖREV CUMHURİYETİN DEĞERLERİNİ KORUMAK"

Çelik, "Bugünün iki anlamı var demiştim; birincisini ifade ettim ikincisi de şu; 19 Mayıs 100 yıllık cumhuriyetimizin en önemli ve en büyük adımıdır. 19 Mayıs 1919'dan önce yani 16 Mayıs'ta Gazi Mustafa Kemal Atatürk, tam bu noktadan o bota binmeden önce bu topraklarda umut neredeyse yok olma noktasına gelmişti, bir ülke uçurumun kıyısına sürüklenmişti. Bir halk yoksulluk, sefalet ve perişanlık içerisindeydi. 10 yıl kadar süren büyük savaşlar, 1'nci Dünya Savaşı sonrası İstanbul'un ve yurdun dört bir yanı işgal altındaydı, emperyalistler Anadolu'nun, İstanbul'un dört bir yanını işgal etmişti, halk umutsuzdu, yoksuldu, sefalet ve perişanlık içindeydi. Ama Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün büyük umutları vardı. 3 yıllık büyük mücadelenin sonucunda dünyanın en büyük emperyalist güçleri İstanbul'dan ve Anadolu'nun dört bir yanından defedildi. Bugün bize düşen görev, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bizlere emaneti olan cumhuriyetin değerlerini korumaktır ve ikinci 100 yılında bu toprakları gerçek demokrasiyle tanıştırmaktır. Bunun için hep birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

GÜNEY: BEYOĞLU İÇİN UZUN YILLAR SONRA BİR İLK ADIMI GERÇEKLEŞTİRDİK

Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney ise "Gazi Mustafa Kemal Atatürk 105 yıl önce bugün o kararlılıkla, o inançla o adanmışlıkla buradan bir ilk adım attı. Burada Samsun'a giderek Anadolu'nun aydınlanma ateşini Türkiye Cumhuriyeti'nin aydınlanma ateşinin kıvılcımını verdi. Mustafa Kemal'in yaktığı ateş, bütün Anadolu'da bir kartopu gibi büyüdü. Bugün eğer "egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" diyorsak Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yaktığı ateşledir. Bu iradeye sahip çıkan Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, vatanın savunmasında Cumhuriyetin kurtuluş ve kuruluşunda bedel ödeyen tüm şehitlerimizi saygıyla anıyorum. Bugün de aslında Beyoğlu için uzun yıllar sonra bir ilk adımı gerçekleştirdik. Cumhuriyet kutlamaları Beşiktaş Dolmabahçe sınırında biter, Şişliden Beyoğlu'na yankıları gelirdi. Dolayısıyla bugün Cumhuriyet kutlamalarına ev sahipliği yapıyor olmaktan büyük bir gurur duyuyorum" diye konuştu.

AKPOLAT: BURADAN BANDIRMA VAPURUNA GEÇTİĞİ KADİM NOKTADA BULUNUYORUZ

Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat da tarihi bir ana tanıklık ettiklerini belirterek şunları söyledi:

"Biz her yıl 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımızı kutlamaya başlarken Akaretlerdeki evinden başlar Beşiktaş İskelesi'ne iner oradan denize bir çelenk bırakırdık. Hep şunu hayal ederdik; Beyoğlu Belediyesi Cumhuriyet Halk Partisi'ne geçse de bayramımızı tam olarak kutlasak. Gazi Mustafa Kemal Atatürk önce Şişli'den yola çıkıp sonra Beşiktaş'a gelip anne duası alarak Beşiktaş İskelesi'nden Kartal İstimbot "una binerek bu noktaya geldiği ve buradan Bandırma Vapuruna geçtiği kadim noktada bulunuyoruz. Bu anı hep beraber yaşamak istedik. Dedik ki; Atatürk'ün gezdiği, ziyaret ettiği, Kurtuluş Savaşı'na giderken ilk adımı attığı yerde, o yolda yürürken o hissi hep beraber yaşayıp, bu tarihe tanıklık edelim. Hepinizin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını kutluyorum."

ŞAHAN: ATATÜRK'ÜN BİZLERE BIRAKTIĞI MİRAS İÇİN BİR ARADAYIZ

Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan ise Atatürk'ün bıraktığı miras için bir arada olduklarını; Şişli'de, Beşiktaş'ta Beyoğlu'nda 105 yıl önce ilk adımı atılan Milli Mücadelenin izlerini yaşatmak ve hatırlatmak için üç belediye başkanı olarak buluştuklarını söyledi. Şahan, "Şişli'de Halaskargazi'deki evinde Milli Mücadele planlarını yol arkadaşlarıyla çalıştı. Beşiktaş Akaretler'de Zübeyde Ananın duasını aldı. Beyoğlu'nda; işte tam burada Samsun'a yola çıkıp Cumhuriyete giden yolculuğuna başladı. 19 Mayıs, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün "doğum günüm" dediği gündür. Biz bu mirasın farkındayız. Bizler, imkansızlıkların ortasında inançla kazanılan bu demokrasi zaferinin İstanbul'daki muhafızlarıyız. Cumhuriyeti yaşatmak ve daha ileriye taşımak için çok çalışacağız" diye konuştu.

İstanbul CHP'li üç belediyeden 'İlk Adım Yürüyüşü'

İstanbul CHP'li üç belediyeden 'İlk Adım Yürüyüşü'

İstanbul CHP'li üç belediyeden 'İlk Adım Yürüyüşü'

İstanbul CHP'li üç belediyeden 'İlk Adım Yürüyüşü'

İlgili Haberler

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.