İstanbul'a 5 bin akıllı bisiklet

İstanbul'a 5 bin akıllı bisiklet
Her yıl yüzlerce bisikleti çalınan, kırılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, akıllı bisiklet modeline geçiş yapıyor.

Her yıl yüzlerce bisikleti çalınan, kırılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, akıllı bisiklet modeline geçiş yapıyor. İBB Ulaşım Planlama Müdürlüğü 16 Ağustos’ta 5 bin akıllı bisiklet alım ihalesi yapacak. Elektrikli bisikletler metro ve metrobüs duraklarına yerleştirilecek. Akıllı bisikletler bu duraklarda inecek vatandaşlara hizmet verecek. Ya abone olunacak ya da kredi kartı kullanılarak bisiklet kiralanabilecek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi toplu ulaşımın üzerindeki yükün hafifletilmesi ve karbon salınımını azaltılması hedeflerine çağdaş bir çözüm olarak bisiklet yatırımlarına devam ediyor. İBB'ye ait bisiklet kiralama sistemi 'İSBİKE', 2013 yılında 14 durak ve 140 bisikletle hizmet verirken, sayı 2022 sonu itibarıyla 300 istasyonda 3 bin bisiklete ulaştı. İBB Ulaşım Planlama Müdürlüğü, bisiklet sayısını arttırmak için bir ihale duyurusu yaptı. 16 Ağustos’ta yapılacak ihaleyle İstanbul’a 5 bin akıllı bisiklet alınacak. Böylece İstanbul genelindeki bisiklet sayısı 8 bine çıkarılmış olacak.

Duraklara konulacak

İBB tarafından alınacak olan 5 bin akıllı bisiklet metro ve metrobüs duraklarına konulacak. Böylece bu duraklarda inecek vatandaşlar kısa mesafe gidecekleri yere elektrikli akıllı bisikletlerle ulaşabilecekler. İBB, bu bisikletlerin çalınmaması ve ya da zarar verilmemesi için de önlemleri hazırladı. Vatandaşların, Metro ve metrobüs duraklarına hangi bisikleti kullandığı kayıt altına alınacak. Aynen İstanbul Kart gibi akıllı bisikletler için de abonman sistemi uygulanacak. Aylık veya yıllık abone olmak istemeyen vatandaşlar kredi kartları kullanarak bisiklet kiralayabilecekler. Böylece kimin hangi bisikleti kullandığı sistem tarafından kayıt altına alınacak. Çalınan ve hasar gören bisikleti son kullanan kişiye ulaşılmış olunacak.

Yılda bin tane çalınıyor

İBB, İstanbul’daki bisiklet sayısını iki katına çıkarmak istese de bisiklet istasyonları sıklıkla saldırıların hedefi oluyor. Bazı bisikletler çalınırken bisiklet üniteleri, teknik cihazlar, işletim sistemleri, kiralama üniteleri, kamera donanım sistemleri tahrip ediliyor, bisikletler kiokslardan zorla çıkartılıyor. Çalınan bisikletler su kanalları, metruk binalar veya şehrin farklı bölgelerine GPS kutusu sökülmüş veya diğer aksamlarına hasar verilmiş şekilde terk edilmiş olarak bulunuyor. İstanbul’da yılda ortalama 700 ila bin bisikletin çalınıp ya da zarar görüyor.

AKILLI BİSİKLET PAYLAŞIM SİSTEMİ

Birçok metropolde bisiklet severlere alternatif ulaşım olarak hizmet veren teknolojik veri tabanı ile desteklenerek bisiklet taşıma zorunluğunu ortadan kaldıran ve kentteki ulaşım ağına entegre olabilen sürdürülebilir bisiklet paylaşım sistemi. Bu sistemin amacı, 3 – 5 km uzunluğundaki ara mesafeleri motorlu araç kullanmak zorunda kalmadan gidilebilmesini sağlamak. Bu sayede toplu ulaşım üzerindeki yük ve çevreye zarar veren sera gazlarının etkisi azalacak, toplum daha sağlıklı ve daha çevreci bir ulaşım aracını kullanabilme imkanına sahip olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.