İstanbul Gelişim Üniversitesi 'engel tanımıyor'

İstanbul Gelişim Üniversitesi 'engel tanımıyor'
“Gelişim Engel Tanımaz” isimli projenin farkındalık semineri organizasyonu gerçekleştirildi.

‘‘Lütfen normal hayatta birbirinizle iletişime nasıl geçiyorsanız görme engelli bireylerle de o şekilde konuşmalısınız. Yardım istemediğimiz halde kolumuza girip bizlere temas edenler var. Bu çok yanlış bir yaklaşım!’’

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü üyesi Doç.Dr. Emel Tozlu Öztay’ın Proje yürütücüsü olduğu Bilimsel Araştırma Projesi kapsamında, proje çıktılarının değerlendirme ve konu hakkında öğrenciler üzerinde farkındalık yaratmak amaçlı yapılan organizasyonda Avcılar Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Hasan Hüseyin Gedik ve Avcılar Belediyesi Gülten Nakipoğlu Engelli Yaşam Merkezi İdari Sorumlusu Sevinç Tanrıverdi Öztürk destekleri ile hayata geçirilen seminer Türkiye Paralimpik Sporcusu ve Beden eğitimi öğretmeni Hüseyin Alkan, Sosyal Hizmetler Görevlisi Çiğdem Yokmaç, Besteci ve Müzik Öğretmeni Mehmet Merih Göksu davetli konuşmacı olarak yer aldı. Öğrenciler tarafından büyük ilgi gören, “Gelişim Engel Tanımaz” isimli projenin farkındalık semineri organizasyonu, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü son sınıf öğrencileri Ahsen Erva Uçar, Buse Karasansar, Belma Aslan, Başak Çelikbaş tarafından gerçekleştirildi.

5.jpg

“Bizimle empati kurmaya ne dersin?” mottosuyla hareket eden İGÜ öğrencileri tarafından, söz konusu problem etrafında projenin ilk basamağı gerçekleştirildi. Okul içerisinde ‘‘Farkındayım’’ yazılı göz bandı ve pankart kullanılarak görme engelli bireylerle nasıl iletişim kurulacağına dair bilgilendirici broşürler dağıtıldı. Projenin ikinci basamağında ise, topluma sürdürülebilir bir gelecek sunabilmek için görme engelli bireylerin önündeki mevcut diğer engelleri kaldırmanın önemi vurgulanarak toplumda belirli bir düzeyde farkındalık kazanılması amaçlandı. Bu kapsamda Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü kapsamında 85 kişilik öğrenci örneklem grubu üzerinde gerçekleştirilen anket çalışması, gençlerin görme engelli bireylerin toplumda ve özellikle eğitim hayatlarında yaşadığı sorunlar konusunda yeterli farkındalık sahibi olmadıkları, ancak bu konuda bilinçlenmeye istekli olduklarını yansıtıyor.

6.jpg

Görme engellilerin toplumsal hayat içinde yaşadıkları problemlere yönelik farkındalık uyandırmak amacıyla düzenlenen seminere tüm dinleyiciler gözlerine siyah göz bandı takarak empati kurmaya yönelik farkındalık kazandırmak amaçlı katılım sağladı. Davetli konuşmacıların kariyerlerinde son derece başarılı bireylerden oluşan seminerde, Türkiye Paralimpik Sporcusu ve Beden eğitimi öğretmeni Hüseyin Alkan: ‘‘Hocalarım benim öğretmen olabileceğime inanmıyordu.’’ ifadesini kullandı. ‘‘Uygulamalı derslerimde beni nasıl olsa görme engelli diye fazla hareket ettirmiyorlardı. O dersleri uygulamalı öğrenemezsem, beden eğitimi öğretmeni olduğumda öğrencilerime nasıl öğretebilirdim?’’ diyerek okul hayatlarında görme engelli bireylerin yaşadıkları problemlerin altını çizdi. Diğer davetli konuşmacı, Besteci ve Müzik Öğretmeni Mehmet Merih Göksu ise ‘‘Görme engelli olduğum için okuldaki hocalarımdan bir tanesi: ‘Sen okuyup ne yapacaksın?’ ifadesini kullanmıştı.’’ diyerek görme engelli bireylerin sanat alanında çok başarılı ürünler ortaya çıkarabileceğini belirtti. Seminerin bir diğer davetli konuşmacısı Sosyal Hizmetler Görevlisi Çiğdem Yokmaç ise toplumsal yaşamda görme engelli bireyler ile iletişimin nasıl olması gerekliliği konusunun önemine vurgu yaparak, ‘‘On altı yaşındaydım, bir sabah uyandım ve kör olmuştum. Okula görmeden devam edebilmek, kitap okuyabilmek için hiçbir teknolojik kaynağım yoktu, ama başardım dolayısıyla engelli olmayan bir kişinin de nasıl hayatını geçirdiğini biliyorum. Lütfen normal hayatta birbirinizle iletişime nasıl geçiyorsanız görme engelli bireylerle de o şekilde konuşmalısınız. Yardım istemediğimiz halde kolumuza girip bizlere temas edenler var. Bu çok yanlış bir yaklaşım. Bizler de insanız. Lütfen izinsiz temastan uzak durmaya çalışın. İletişime geçmenin en normal yolu basit bir sorudan geçiyor aslında: ‘Size yardım edebilir miyim?’. ‘‘İnsanlar görme engelli birey ile karşılaştıklarında nasıl konuşacaklarını bilmiyor, çekiniyorlar.’’ diyerek engelli bireylere yönelik empati kurulmasının gerekliliğinin altı çizildi.

7.jpg

Bir çok alandan olumlu geri bildirim alan proje, görme engelli bireylere eğitimde eşit fırsatlar sunulması ve toplumda eşitsizliklerin azaltılması konularına ışık tutmasının beklediği Avcılar Belediyesi yetkilerince belirtilirken, proje yürütücüsü Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Emel Tozlu Öztay, ‘‘Gelişim Engel Tanımaz’’ sloganıyla harekete geçerken bu süreçte ekibe vermiş oldukları gerçek desteklerden dolayı İGÜ Mütevelli Heyet Başkanı Abdülkadir Gayretli, Rektör Prof. Dr. Bahri Şahin ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Arda Öztürkcan’a teşekkürlerini iletti. Projenin oluşum süresince göstermiş oldukları ilgiden ve katılımlarından dolayı Avcılar Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Hasan Hüseyin Gedik, Türkiye Paralimpik Sporcusu ve Beden Eğitimi Öğretmeni Hüseyin Alkan, Avcılar Belediyesi Sosyal Hizmetler Çalışanı Çiğdem Yokmaç ve Besteci-Müzik Öğretmeni Mehmet Merih Göksu’ya plaketleri Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Dekanı Prof. Dr. Kamil Kaya ve Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Görsev Sönmez tarafından iletildi.

8.jpg

9.jpg

İlgili Haberler

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.