İPA raporu ortaya koydu: Türkiye yolsuzlukla mücadelede 180 ülke arasında 115. sırada

İPA raporu ortaya koydu: Türkiye yolsuzlukla mücadelede 180 ülke arasında 115. sırada
İstanbul Planlama Ajansı’nın paylaştığı rapora göre Türkiye son on yılda yolsuzlukla mücadelede 180 ülke içinde 115. sıraya geriledi. İfade özgürlüğü alanında ise Türkiye'nin 2008 yılında başlayan gerileyişi sürüyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) ‘Kent Gündemi Raporu: Şeffaf Toplum İçin Şeffaf Yönetim’ başlıklı raporunu yayımladı.

İBB’ye bağlı İPA sosyal medya hesabı X’den paylaştığı raporda Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün Yolsuzluk Algı Endeksi ve Dünya Bankası'nın Yönetişim Endeksi verilerine göre Türkiye'de ciddi bir şeffaflık kaybının yaşandığı belirtildi.

Türkiye yolsuzlukla mücadelede 115. sıraya geriledi

Raporda, sürekli değiştirilen Kamu İhale Sistemi kamu alımlarında rekabetçi/şeffaf eğilimi yüzde 50'nin de altına düşürmüş durumda olduğu ve Türkiye son on yılda yolsuzlukla mücadelede 180 ülke içinde 115. sıraya gerilediği ifade edildi.

İfade özgürlüğünün de değinildiği rapora göre Türkiye'nin 2008 yılında başlayan gerileyişi sürüyor.

Vergi harcama raporları yayınlanmıyor

Türkiye'de 2018 yılından bu yana vergi harcama raporları yayınlanmadığı dikkat çekilen raporda kamu bankalarının reklam harcamalarındaki devasa artışların medya finansındaki şeffaflık konusunda soru işaretleri doğurduğu kaydedildi.

Buğra Gökce'den değerlendirme

İPA Başkanı Buğra Gökce de söz konusu raporu sosyal medya hesabından paylaşarak şu yorumlamayı yaptı:

“Türkiye yolsuzlukla mücadelede 180 ülke içinde 115. sırada. Hukukun üstünlüğü açısından Türkiye tüm ülkelerin yüzde 65’inden daha olumsuz bir noktada. Demokrasinin güçlenmesi ve adil kamu yönetimi için hesap verebilirlik, şeffaflık ve hukukun üstünlüğünün çok daha yüksek bir seviyede uygulanması gerekiyor.”

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.