İPA Başkanı Buğra Gökce: İstanbulluların yüzde 80,1'i geçinemiyor

İPA Başkanı Buğra Gökce: İstanbulluların yüzde 80,1'i geçinemiyor
İPA Başkanı Buğra Gökce, İstanbul Planlama Ajansı (İPA) ‘İstanbul Barometresi Mayıs 2024’ raporu paylaştı.

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) ‘İstanbul Barometresi Mayıs 2024’ raporu yayımlandı. İPA Başkanı Dr. Buğra Gökce, Mayıs ayında İstanbulluların 1 numaralı gündemi ekonomi olduğunu söyledi.

Buğra Gökce'nin sosyal medya hesabından paylaştığı raporda, İstanbulluların yüzde 80,1'i geçinemediği veya kıt kanaat geçindiği ifade edildi.

Her 2 kredi kartı sahibinden birinin kredi kartı borcunu ödeyemediği ya da asgari tutarını ödeyebildiği kaydedilirken tatillerini genellikle İstanbul dışında geçirdiğini belirten katılımcıların yüzde 22,2’sinin bu bayramda ekonomik sebeplerden ötürü İstanbul’da olacağı belirtildi.

Buğra Gökce'nin paylaşımı şöyle:

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından yayınlanan "İstanbul Barometresi Mayıs 2024" raporuna göre İstanbulluların evdeki bir numaralı gündemi yüzde 60,3 ile ekonomik sorunlar oldu.

İstanbulluların yüzde 80,1'i geçinemiyor veya kıt kanaat geçiniyor.

Mayıs ayında katılımcıların yüzde 18,6’sı bazı ödemeleri yapamadığını ve borca girdiğini, yüzde 27’si aslında pek geçinemediğini, yüzde 34,5’i kıt kanaat geçinebildiğini söyledi.

Bu yıl bayramda tatile veya memlekete gitmek daha da zorlaştı

Tatillerini genellikle İstanbul dışında geçirdiğini belirten katılımcıların yüzde 22,2’si bu bayramda ekonomik sebeplerden ötürü İstanbul’da olacağını belirtti. Katılımcıların yüzde 13,9’u ise ekonomik sebeplerle tatil harcamalarını kısarak tatil yapacağını belirtti.

Her 2 kredi kartı sahibinden biri kredi kartı borcunu ödeyemiyor ya da asgari tutarını ödeyebiliyor.
Katılımcıların yüzde 32,4’ü kredi kartı borcunun asgari tutarını ödeyebildiğini ifade ederken, yüzde 6,2’si asgari tutar ile borcun tamamı arasında bir miktarda, yüzde 3,4’ü asgariden az miktarda ödeme yapabildiğini belirtti. Kredi kartı sahibi olan İstanbulluların yüzde 8,8’i ise kredi kartı borcunu hiç ödeyemediğini ifade etti.

Ekonomide yaşanan sorunlar ve hayat pahalılığı İstanbulluların ekonomik kaygılarını arttırıyor, geçinmelerini de zorlaştırıyor. Özellikle konut kirası ve gıda fiyatlarında yaşanan artışlar büyük bir yük oluyor. Halkın talebi hayat pahalılığını düşürecek ve alım gücünü yükseltecek kapsayıcı politikaların uygulanması yönünde.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.