Haydarpaşa Lisesi yıkılıyor! Binayı yıkan hurdayı alacak

Haydarpaşa Lisesi yıkılıyor! Binayı yıkan hurdayı alacak
Yıllardır sivil toplum kuruluşlarıyla bakanlık arasında dava konusu olan tarihi lisenin yıkımında sona yaklaşıldı.

Atatürk’ün emriyle 1934 yılında kurulan tarihi Haydarpaşa Lisesi’nin yıkım ihalesi yayımlandı. Ekonomik değeri olan hurdalar karşılığında okulun yıkımı açık arttırma usulüyle 2 Ekim’de gerçekleştirilecek. İlanda özellikle ‘Görünür ve görünmeyen ekonomik değeri olan hurdalar ifadesi dikkat çekti.

Validebağ Korusu içerisinde kalan ve yıllardır STK’larla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nı karşı karşıya getiren Haydarpaşa Lisesi’nin yıkım ihalesi yayımlandı. Çevrecilerin “Yıkıma izin vermeyeceğiz” açıklamalarına karşın İstanbul Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı lisenin yıkım ihalesini önceki gün duyurdu. 2 Ekim’de yapılacak ihale açık arttırma usulüyle yapılacak. Yapımı yıllarca süren okulun yıkımı için belirlenen süre ise 45 gün olarak belirlendi.

Açık arttırma usulüyle

İhale ilanının ilk maddesinde: “İstanbul İli Üsküdar İlçesi Haydarpaşa Lisesi Okul Binası, Lojman ve Kültür Merkezi Binaları, Spor Salonu Binası Görünür Ve Görünmeyen Vaziyetteki, Taşınmaz Nitelikli, Ekonomik Değeri Bulunan Hurdaların Karşılığı Yıkım İşi; 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunun 45. maddesi açık teklif (açık artırma) usulü ile ihale edilecektir” denildi. İhale dokümanında okul, lojman ve kültür merkezi binasının yıkımı için belirlenen tahmini bedel ise 1 milyon 759 bin lira olarak belirlendi. Açık arttırma usulüyle yıkım ihalesini kazanacak olan şirket, “Görünür ve görünmeyen” ekonomik değeri olan hurdaların da sahibi olacak.

Çevreciler dava açacak

İstanbul Valisi Davut Gül, tartışmaların odağındaki Haydarpaşa Lisesi’nin yıkımıyla ilgili olarak temmuz ayında, “Ülkemizin köklü okullarından olan Haydarpaşa Lisesini depreme dayanıklı hale getiriyoruz. Okul Aile Birliğimizle verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Kampüs inşaatını 300 günde tamamlayıp 2024 eğitim öğretim dönemine yetiştireceğiz” paylaşımını yapmıştı. Gül’ün paylaşımından sonra Validebağ Korusu Gönüllüleri 27 bin metrekare olan okul proje alanının 30 bin metrekareye çıktığını fark ettiler. İstanbul Valiliği her ne kadar 2 Ekim’de ihale yapılacağını duyursa da çevreciler yeni lise projesiyle ilgili dava açmaya hazırlanıyorlar.

4 milyona güçlendirildi!

Haydarpaşa Lisesi, Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle 26 Eylül 1934'te kuruldu. Eğitim öğretim hayatına 1984 yılına kadar Haydarpaşa'daki tarihi taş binada devam etti. 1984 yılına gelindiğinde bu bina Marmara Üniversitesi'ne devredildi. 1989'da Üsküdar ilçesindeki tarihi Validebağ Korusu'nun hemen yanında bulunan Altunizade yerleşkesine geçti. 1999 Marmara depreminde hasar gören okulun güçlendirilmesine karar verildi. 11 yıl önce 4 milyon harcanarak okulun güçlendirilmesi yapıldı.

NEDEN HESAP SORMADINIZ?

Validebağ Gönüllüleri, İstanbul Valisi Davut Gül’ün paylaşımının ardından temmuz ayında Haydarpaşa Lisesi’yle ilgili bir açıklama yapmıştı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İstanbul'da depreme karşı güçlendirilmeyi bekleyen onlarca okul varken 11 yıl önce 4 milyon TL harcanarak güçlendirme yapılmış olan Haydarpaşa Lisesi neden yıkılıp yeniden yapılmak istenmektedir? 2012 yılında pansiyon binaları niçin güçlendirme projesine dahil edilmemiştir ve bunca yıldır kendi kaderine terk edilmiştir? Eğer okul binaları gerçekten dayanıksız ise 2012 yılında güçlendirme işini yapan şirketten hesap sormayı ve tekrar güçlendirme yapmasını sağlamayı düşünmüyor musunuz? Sürekli açık veren devlet bütçesi, hala çadırda yaşayan depremzedeler, yaşadığımız ağır ekonomik kriz ve bu yüzden halktan sürekli tasarruf yapmasının istendiği düşünüldüğünde, 11 yıl önce güçlendirilmiş binaları yıkıp, yüzme havuzu içeren bir okul inşa etmek, israfın ta kendisi değil midir? Haydarpaşa Lisesi'nin eski tarihi binasının benzerini yapmak, sadece kötü bir taklit olmaktan öteye gidemeyecektir. Bunun yerine eski tarihi binayı geri alarak orada eğitime devam etmeyi düşünmediniz mi?”

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum