Görme Özürlüler Derneği: Ayrıcalık istemiyoruz

Görme Özürlüler Derneği: Ayrıcalık istemiyoruz
Merkezi Bakırköy’de bulunan Görme Özürlüler Derneği, 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Körler Günü nedeniyle dernek binasında basın açıklaması düzenledi.

Görme Özürlüler Derneği, Dünya Beyaz Baston Körler Günü nedeniyle Zuhuratbaba Mahallesi’nde bulunan merkez binalarında basın açıklaması yaptı. CHP Bakırköy Kadın Kolu Başkanı Günay Mamati de ziyaret amacıyla geldiği derneğin basın açıklamasına destek verdi. Dernekte Gönüllü Okuyu olan Hülya Karaca’nun okuduğu açıklamada, “1963 yılında ABD’nde körleri dünya çapında simgeleyen beyaz baston yasasının kabulünden bu yana yayılarak Dünya Körler Birliği’nin kabul ettiği bir gün halini aldı. Ülkemizde yaşayan körler ve az görenler olarak çevremizde yaşanan genel ekonomik ve sosyal sorunlardan fazlasıyla etkileniyoruz. Bu yetmiyormuş gibi, körlükten dolayı yaşadığımız pek çok sorun da cabası” dedi.

Sorunları sıraladı

Yaşadıkları sorunları tek tek sıralayan Karaca, “2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun ile engellilere de aylık bağlanmışsa da bu aylığın bağlanmasının şartlarını yerine getirmek kolay değildir. Son yıllarda bu şartlarda yapılan değişiklikle yaşlıların bireysel gelirine bakılması kabul edilirken, engellilere bu hak tanınmayarak eskiden olduğu gibi hane halkının toplam gelirine bakılması uygulamasına devam edilmektedir. Bu şekilde engelli kişi bağımsız bir birey olarak değil, hane halkına bağımlı bir kimse olarak düşünülmektedir. Aylık bağlanırken, engellinin de kişisel geliri esas alınacak şekilde yasada değişiklik yapılmalıdır. 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu’nun 7. Maddesine dayanılarak ağır engellilere bakan kimseye bakıcı ücreti ödenmektedir. Bu durum, bakılan kişiyle bakıcı ve ailesiyle ciddi sorunlar yaşanmasına neden olabilmekte, bireysel özgürlüğü kısıtlayan bir hal alabilmektedir” dedi.

Baston bile vermiyor

Basın açıklaması sonrası konuşan Görme Özürlüler Derneği Başkanı Ali Varlık, görme özürlülerin istek ve taleplerinin insan hakları çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, ayrıcalık istemediklerini söyledi. Yerelden genele tüm yöneticilerin üzerine düşeni yaptığı taktirde özel bir şey istenmediğini de belirten Varlık, sosyal devlet kavramı adı altında devletin asli görevi olması gerekirken kör vatandaşlarına beyaz baston dahi vermediğini dile getirdi. Kör yahut engelli vatandaşlar için toplumsal bir duyarlılığın da olması gerektiğinin altını çizen Ali Varlık, “Asıl amacımız gelecek nesillerdir. Sosyal hayata karışmaları için var gücümüzle çalışacağız. Bu ülke kolay kurulmadı, bizde haklarımız almak için mücadelemizi sürdürecek, tıpkı kuruluşumuzdaki gibi kolay kolay da bırakmayacağız“ dedi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.