Büyük bir sızı Srebrenitsa!

Büyük bir sızı Srebrenitsa!
Bosna Hersek’in Srebrenitsa kentine dönük 1995 yılında Sırp Ordusu tarafından gerçekleştirilen ve 8 bin 372 kişinin hayatını kaybettiği soykırımın yıldönümünde Bakırköy Belediyesi ve Türkiye Bosna Sancak Derneği işbirliğiyle anma töreni düzenlendi.

Bakırköy Belediyesi ve Türkiye Bosna Sancak Derneği işbirliğiyle 1995 yılında Srebrenitsa’da hayatını kaybeden 8 bin 372 kişinin anısına 8 bin 372 metrelik “4. Uluslararası Srebrenica Boşnak Soykırım Anma Koşusu” töreni düzenlendi. Belediye Başkanı Ayşegül Ovalıoğlu, “Kimliği tespit edilebilen 8 bin 372 kişinin ve halen kayıp olan yüzlerce insanın acısı, var olduğumuz sürece yüreklerimizi yakan büyük bir sızı olmaya devam edecek” dedi

icine-gom-foto-altini-buna-bagla.jpeg

Bosna Hersek’in Srebrenitsa kentine dönük 1995 yılında Sırp Ordusu tarafından gerçekleştirilen ve 8 bin 372 kişinin hayatını kaybettiği soykırımın yıldönümünde Bakırköy Belediyesi ve Türkiye Bosna Sancak Derneği işbirliğiyle anma töreni düzenlendi. Bu yıl dördüncüsü yapılan “Uluslararası Srebrenitsa Boşnak Soykırım Anma Koşusu” törenine, etkinliğe ev sahipliği yapan Bakırköy Belediye Başkanı Ayşegül Ovalıoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Bosna Hersek Başkonsolosu Dragan Mihaljevic, Türkiye Bosna Sancak Derneği Adem Fazlıoğlu, Bayrampaşa Belediye Başkanı Hasan Mutlu, CHP Parti Meclis üyesi Cem Aydın, CHP Bakırköy İlçe Başkanı Gizem Başaran Arslan, Beşiktaş İlçe Başkanı Alican Şen, CHP İl Sekreteri Soner Özimer ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Büyük bir sızı

Törende Türkiye Bosna Sancak Derneği Adem Fazlıoğlu ve Bosna Hersek Başkonsolosu Dragan Mihaljevic’in konuşma yaptı. Anma etkinliğine CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu de birer mesaj gönderdi. Anmaya ev sahipliği yapan Bakırköy Belediye Başkanı Ayşegül Ovalıoğlu yaptığı konuşmada “İnsanlık tarihinin acı dolu sayfalarından birini anmak için, sporun ‘barıştan yana olan birleştirici gücü’ altında bir aradayız” dedi. Ovalıoğlu, “Srebrenitsa'da 29 yıl önce yaşanan dehşet verici soykırım, insanlığın utanç verici bir lekesi olarak hafızalarımızda yerini koruyor. Kimliği tespit edilebilen 8 bin 372 kişinin ve halen kayıp olan yüzlerce insanın acısı, var olduğumuz sürece yüreklerimizi yakan büyük bir sızı olmaya devam edecek” diye konuştu. Ovalıoğlu, bir doktor olarak, yaşamını insan hayatını kurtarmaya adanmış bir meslek sahibi olarak Srebrenitsa katliamının kendisinde çok daha derin ve yıkıcı bir anlamı olduğunu belirterek, “Hayat kurtarmanın, insan hayatına değer vermenin ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Yaşanan katliam, insanlık onuruna ve değerine yapılan en büyük ihlallerden biridir” ifadelerini kullandı.

Unutmayacağız

“Kaybettiğimiz canları; yürekleri acıyla yanan annelerin, çocukların ve tüm Boşnakların sonsuz çığlığını hiçbir zaman unutmayacağız ve unutturmayacağız” sözleriyle hayatını kaybedenleri bir kez daha anan Ovalıoğlu, Filistin’e dönük devam eden katliama da “Aynı acıları tekrar yaşamamak için barış ve adalete sıkı sıkıya tutunmamız gerekiyor. Fakat maalesef, bugün de dünyanın çeşitli yerlerinde benzer trajediler yaşanıyor. Filistin'de süregelen çatışmalar ve ölümler, dünyanın, ‘insan olmanın değerini ve onurunu’ halen yeterince anlamadığının en yeni kanıtı olarak sürüyor. Umuyorum dünya, insanlığın vazgeçilmez değerinin “yaşama hakkı” olduğunu yeniden hatırlar” diye konuştu. Ovalıoğlu, “Bizler gibi barışa, adalete ve özgürlüğe inananlar için Atamızın “Yurtta barış, dünyada barış" ilkesi, yeni acıların yaşanmasını önleyecek en güçlü öğreti, her daim yol gösteren bir rehber olmaya devam edecektir. Bugün Srebrenitsa soykırımını anarken, barışın ve kardeşliğin hüküm sürdüğü bir dünya için hep birlikte mücadele etme kararlılığımızı bir kez daha vurguluyoruz” dedi.

Saygıyla anıyorum

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ise “29 yıl önce 1995 yılında Srebrenitsa'da bir soykırım gerçekleşti. Sekiz bin üç yüz yetmiş iki insan katledildi. Soykırımda katledilen insanları saygıyla ve rahmetle anıyorum. Bu soykırımı asla unutmayacağız” dedi. Aliyev İzzetbegoviç'in “Unutulan katliamlar tekrar edilir” sözlerini hatırlatan Çelik “Bu anlamıyla unutmamak çok önemli. Bir başka cümlede şöyledir: Dünyanın canı neresinden yanıyorsa başkenti orasıdır. 1995 yılında başkent Srebrenitsa'ydı bugün dünyanın başkenti Filistin” ifadelerini kullandı. “21. yüzyılda 2024 dünyasında ne yazık ki savaşların devam ettiğini” diyen Çelik, “Dünyada savaşlar devam ediyor. Soykırımlar devam ediyor. Bugün Filistin'de masum çocuklar, kadınlar, insanlar katlediliyor. Filistin'deki soykırımın da katliamların da bir an önce sona ermesini diliyoruz. Bugün bize düşen iki büyük görev var. Bunlardan bir tanesi geçmişin acılarını unutmamak hem uluslararası hem ülkeler ölçeğinde adalet arayışımızı sürdürmek. İkincisi de hem ülkemizde ülkemizin birlik beraberliğini savunmak hem de dünya barışını savunmak” ifadelerini kullandı.

kutu.jpeg

TARİHİ DOKU YOK EDİLİYOR

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, “Ülkemizin birlik beraberliğini savunmak çok çok önemli. Çünkü kendi içerisinde sosyal, siyasal, mezhepsel, etnik bölünmeler yaşayan ülkelerin ne hale geldiğini yanı başımızdaki ülkelerden görüyoruz” dedi. “Dün Irak'ta gördük. Bugün Suriye'de görüyoruz. Eğer bir ülke kendi içerisinde farklılıklarıyla birlikte yaşama kültürünü geliştirememişse o farklılıkları bir zenginlik olarak görememişse emperyal güçler geliyor. Oradaki farklılıklar üzerinden yeri geliyor inanç farklılıkları üzerinden yeri geliyor etnik farklılıklar üzerinden savaşlar çıkartıyorlar. Vekalet savaşları çıkartıyorlar. Ve günün sonunda insanlar katlediliyor. Kentler yok ediliyor. Kentlerin tarihi dokusu yok ediliyor. Sadece o savaşlar o ülkeleri etkilemiyor. Bugün Türkiye'de de derinden yaşadığımız sorunların önemli bir bölümünü Orta Doğu'daki savaşlardan kaynaklandığını hepimiz biliyoruz. Bu yüzden ülkemiz için birliği savunmaya ve bütün dünya için barışı savunmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. “Birlikle barışla bu katliamlara, bu soykırımlara birlik duygularıyla, barış duygularıyla cevap vereceğiz” diyen Çelik “Bu duygularla, bu düşüncelerle Bakırköy Belediye Başkanımıza bu anlamlı etkinliğe ev sahipliği yaptığı için Bosna Sancak Derneği başta olmak üzere vakıflarımıza böyle bir anlamlı etkinliği gerçekleştirdikleri için sonsuz ve yürekten teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.

kosu.jpeg

SAYGI PARKURU

Srebrenitsa Soykırımı’nda kayatını kaybeden 8 bin 372 kişiyi anmak için 8 bin 372 metrelik “Saygı Parkuru” start çizgisine geçildi ve burada koşuya başlanmasıyla anma etkinliği sona erdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.