Bu zaferler kanla yazıldı

Bu zaferler kanla yazıldı
Büyükçekmece'de 1. Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının birebir ölçülerinde inşa edilen binada olağanüstü Meclis toplantısı yapıldı.

Büyükçekmece'de 1. Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının birebir ölçülerinde inşa edilen binada olağanüstü Meclis toplantısı yapıldı. Yapı tarihi bir güne tanıklık etti. Toplantıda konuşan Hasan Akgün, “Devletin kurulması için önce vatan, sonra zafer lazım. Çanakkale'ye gittiğimiz zaman tüylerimiz diken diken oluyor, kimyamız değişiyor. Keza Dumlupınar, Malazgirt ve Kıbrıs... Bunların hepsi birer destenadır. Bu zaferler kanla yazılmıştır” dedi.

Türkiye Cumhuriyet’in kuruluşuna giden yolda önemli mücadeleler veren, 1’nci Meclis’in tarihe adını yazdırmış mebusları Kazım Karabekir, M. Celal Bayar, Diyap Ağa, Refet Bele, Refik Saydam, Ali Fuat Bey, Hüseyin Rauf Bey, Mehmet Rıfat Börekçi gibi isimlerinin balmumu heykellerinin de yer aldığı Meclis salonunda yapılan toplantıya ilgi yoğun oldu. Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün başkanlığında gerçekleşen olağanüstü meclis toplantısı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Cumhuriyetimizin 100’ün gurur yılı kapsamında Başkan Akgün ve siyasi partilerin grup başkanvekilleri Cumhuriyet’in önemine yönelik birer konuşma yaptı. Birinci Meclis binasının o günkü atmosferini aratmayacak şekilde dizayn edilen salonda gerçekleşen meclis oturumunda Cumhuriyetin ilelebet yaşatılacağına dair mesajlar verildi.

Bolca bilgi verdi

Meclis binasını replikasının yapımında koordinatörlük görevini üstlenen Büyükçekmece Belediye Başkan Danışmanı ve Tarihçi-Yazar Sacide Bolcan, mecliste yaptığı konuşmada Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşuna giden yolun tarihsel sürecini anlattı. Hasan Akgün’ün Cumhuriyet’in 100’üncü yılına yönelik konuşmasının ardından CHP Grup Başkanvekili Ahmet Şahin, Ak Parti Grup Başkanvekili Okan Gülkoku, MHP adına İdris Doğan, İYİ Parti adına ise Özkalp Beyaz birer konuşma yaptı.

Hepsi birer destandır

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 100 yıl önce 1. Meclis’te Türkiye Cumhuriyeti’ni ilan ettiğini hatırlatarak; “Bir başka kubbe altında hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum. Meclis'imizin olağanüstü toplantısını açıyorum” dedi. Gündem maddelerinin okunmasının ardından tekrar Meclis üyeleri ve davetlilere seslenen Akgün, “İçinde bulunduğumuz bina 23 Nisan 1920'de TBMM olarak Cumhuriyet'in ilan edildiği binanın bire bir örneğidir. Yapımda emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” diye konuştu. “Cumhuriyetimizi elde etmek kolay olmamıştır” diyen Akgün, “Devletin kurulması için önce vatan lazım, sonra zafer lazım. Çanakkale'ye gittiğimiz zaman tüylerimiz diken diken oluyor, kimyamız değişiyor. Keza Dumlupınar, Malazgirt ve Kıbrıs... Bunların hepsi birer destandır. Bu zaferler kanla yazılmıştır” ifadelerini kullandı.

Düşmanlar perişan edildi

Birinci Dünya Savaşı'ndan yenik çıkan Osmanlı'nın Sevr anlaşmasıyla paylaşıldığını hatırlatan Hasan Akgün, “Sonrasında Mustafa Kemal Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması için harekete geçmiştir. Düşman tümüyle vatanı işgal edilmiş bir durumdadır. Bütün bu ahval ve şerait içerisinde şartlar zorlanarak, bu millet Kurutluş Savaşı'na hazırlandı. 26 Ağustos'ta Atatürk, Afyon tepesinden kurtuluşun emrini verdi. Daha sonra emperyalistlerin uşakları perişan edildi. Türk Milleti 1915 ile 1922 arasında dünya tarihinde eşi benzeri olmayan bir kahramanlık destanı yazdı. Ve akabinde 29 Ekim'de Cumhuriyet ilan edildi. Türkiye Cumhuriyeti devleti kuruldu. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 'Benim en büyük eserim Cumhuriyet'tir' diyor. Bu millet ümmet sınıfından millet sınıfına terfi ediyor” açıklamasında bulundu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.