Nobel Ekonomi Ödülü Daron Acemoğlu'na verildi!

Nobel Ekonomi Ödülü Daron Acemoğlu'na verildi!
2024 Nobel Ekonomi Ödülü Türk asıllı Amerika ekonomist Daron Acemoğlu'na gitti!

Nobel Komitesi 2024 Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazananları açıkladı. Üç kişiye verilen ödüle layık görülenlerden biri de Daron Acemoğlu oldu.

2024 Nobel Ekonomi Ödülüne; Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson layık görüldü.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nin resmi sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımla duyurulan haberde; "Alfred Nobel Anısına 2024 Sveriges Riksbank Ekonomi Bilimleri Ödülü'nün “kurumların nasıl oluştuğu ve refahı nasıl etkilediği konusundaki çalışmaları nedeniyle” Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson'a verilmesine karar verdi." ifadeleri yer aldı.

Daron Acemoğlu kimdir?

Daron Acemoğlu, dünya çapında tanınmış bir Türk-Amerikalı ekonomisttir. 1967 yılında İstanbul’da doğmuş, ardından eğitim hayatını İngiltere’de ve Amerika Birleşik Devletleri’nde sürdürmüştür. Özellikle ekonomik kalkınma, siyasal ekonomi, kurumların önemi ve gelir dağılımı konularında yaptığı araştırmalarla tanınır. Acemoğlu, günümüzde Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) Ekonomi Profesörü olarak görev yapmaktadır.

Akademik Geçmişi


Eğitimi: Acemoğlu, lisans eğitimini İngiltere'deki York Üniversitesi’nde tamamladıktan sonra yüksek lisans ve doktorasını London School of Economics’te (LSE) yapmıştır.


Akademik Çalışmaları: Ekonomik kalkınma ve kurumların toplumların gelişimindeki rolü üzerine çalışmalar yapmıştır. James A. Robinson ile birlikte yazdığı Why Nations Fail (Ulusların Düşüşü) kitabı, devletlerin ekonomik başarı veya başarısızlıklarını açıklamak için kurumların önemine odaklanmıştır.


Ödülleri ve Başarıları


Acemoğlu, ekonomi alanında en prestijli ödüllerden biri olan John Bates Clark Madalyası’nı kazanmıştır. Aynı zamanda dünyanın en çok atıf yapılan ekonomistlerinden biridir ve Nobel Ekonomi Ödülü için potansiyel adaylar arasında gösterilmektedir.

Daron Acemoğlu’nun çalışmaları, ekonomik kalkınmanın sosyal, politik ve kurumsal faktörlerden nasıl etkilendiğini ve bu faktörlerin gelir dağılımı, eşitsizlik ve yoksulluk gibi konularla nasıl bağlantılı olduğunu anlamamıza katkıda bulunur.

İlgili Haberler

Kaynak:Cansev Temuçin

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.