Instagram erişim engeline BTK'dan ilk açıklama!

Instagram erişim engeline BTK'dan ilk açıklama!
Sabah saatlerinden bu yana Instagram'da devam eden erişim engeli nedeniyle milyonlarca kullanıcı giriş yapamazken konuyla ilgili BTK'dan ilk resmi açıklama geldi.

Türkiye'de gece saat 03:00'dan itibaren devam eden Instagram erişim engeli ile ilgili tepkiler sürüyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bugün duyurular kısmında yaptığı açıklamada "Sosyal medya platformu Instagram'a erişim engeli getirilmiştir" ibaresinin ardından yaklaşık 12 saattir kullanıcılar farklı yöntemlerle Instagram'a giriş yapıyor.

BTK'nın yayınlamış olduğu erişim engelinde herhangi bir neden belirtilmemesi tartışmalara neden olmasıyla birlikte konuyla ilgili ilk resmi açıklama geldi.

Instagram katalog suçlara uymadığı için kapatıldı

02 Ağustos 2024 Cuma günü saat 03:00'dan bu yana akış problemi ve sayfa yenilenmeme sorunu yaşayan Instagram kullanıcıları, sorunu "Instagram çöktü mü?" gibi soruları sorarken BTK'dan Instagram ile ilgili aldığı erişim engeli kararıyla son durumu her bir kullanıcı merak ediyor.

Türkiye'de Instagram hangi tarihe kadar kapalı kalacak?, "Türkiye'de Instagram kapatılıyor mu?" gibi sorularının sorulması üzerine BTK'dan erişim engeline ilişkin ilk resmi açıklama geldi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yapılan Instagram'a erişim engeli açıklamasına göre; "Instagram'ın katalog suçlara uymadığı gerekçesiyle kapatıldı" ifadeleri yer aldı.

instagram.jpg

BTK'nın katalog suçlar ibaresi neyi kapsıyor?

BTK'nın Instagram için getirdiği erişim engeline yaptığı açıklamasındaki "katalog suçların" ne olduğu pek çok kişi tarafından merakla araştırılıyor. Buna göre katalog suçlar; çocuğa karşı cinsel istismar, intihara sevk etme, Atatürk'e hakaret gibi içeriklerin çıkarılması" olarak belirtiliyor.

thumbs-b-c-3784aac91443e99cf03d2624022b8ed3.jpg


BTK Eski Başkanı Sayan'dan Instagram ile ilgili ilk açıklama

BTK Eski Başkanı ve Ulaştırma Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan ise Instagram için BTK'nın getirdiği erişim engeline ilişkin X üzerinden açıklamalarda bulundu. Sayan yaptığı açıklamasında; "Değerlerimize saygı duyan, dezenformasyonsuz, daha temiz ve güvenli bir sosyal medya tesis etmek için ne gerekiyorsa yapacağız." vurgusu dikkat çekti.

Ömer Fatih Sayan'ın yaptığı açıklamanın tamamında ise şu sözlere yer verdi: "Batılı ülkeler söz konusu olduğunda, sosyal medya platformlarının Katalog Suçlar başta olmak üzere birçok konuda hızlıca tedbir aldıklarını görüyoruz.

Biz de baştan beri aynı hassasiyeti ve adil duruşu talep ediyoruz. Bu platformlar, kurallarına uydukları ülkelerde sundukları güvenli, temiz ve adil içerik mekanizmasının Türkiye'de de geçerli olmasını istiyoruz. Sağlayıcıların uyguladığı bu çifte standart, tüm dünya için ortak bir sorun.

Şöyle bir hatırlayalım; gelin ülkemizde temsilcilikler açın, insanımızın hak ihlallerinin önüne geçelim dedik. Gelmek istemediler. Kendilerine bildirilen suçlara karşı gereken adımları yerine getirmediler. Birlikte daha temiz bir internet inşa edelim, milletimiz muhatap bulsun dedik, bir takım sanal ofislerle göstermelik işler yaptılar. Yaptığımız kanun değişiklikleri ile tüm bu arkadan dolanmaların önüne geçtik. Görüyoruz ki aynı anlayışı hala sürdürmeye çalışıyorlar. "Bildiğimi okurum, istediğimi yayınlarım, istediğimi yayınlamam" diyorlar. Biz bunu kabul etmedik, etmeyeceğiz. Değerlerimize saygı duyan, dezenformasyonsuz, daha temiz ve güvenli bir sosyal medya tesis etmek için ne gerekiyorsa yapacağız."

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.