Ayhan Bora Kaplan suç örgütüyle bağlantılı gizli tanık davasında ara karar: Serdar Sertçelik'in tanık olarak ifadesi alınacak

Ayhan Bora Kaplan suç örgütüyle bağlantılı gizli tanık davasında ara karar: Serdar Sertçelik'in tanık olarak ifadesi alınacak
Ayhan Bora Kaplan suç örgütüyle bağlantılı gizli tanık Sertçelik'in firarına ilişkin 11 sanığın yargılandığı davaya devam edildi. Mahkeme, tutuklu sanıklardan açığa alınan komiser Metehan İlkyaz'ın tahliyesine hükmederek duruşmayı 3 Eylül'e erteledi.

Ankara 13'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde, "Ayhan Bora Kaplan suç örgütü" ile bağlantılı "gizli tanık" soruşturması kapsamında 6'sı emniyet mensubu, 11 sanığın yargılanmasına sanık savunmaları ile devam edildi. Hakim, tutuklu sanıklardan dönemin Organize Şube komiserlerinden ve dosyanın sivil sanıklarıyla iş birliği yapıp Sertçelik'in kaçmasını sağlamakla suçlanan Metehan İlkyaz'a söz verdi. İlkyaz, talimatları yazılı veya sözlü olarak aldıklarını ifade ederek, "Görev tanımım hep terörle ve örgütlerle mücadele oldu. Ben ilk dalga operasyonu bitince şubede başladım. İkinci dalga operasyonu devam ederken Serdar Sertçelik'in havalimanından alınması talimatı aldım. Bunun dışında şahısla bir alakam bulunmamaktadır. Telefonumun incelenmesinde de bir sakınca görmedim. Beraatimi ve tahliyemi istiyorum" dedi.

Tutuklu sanık Organize Şube komiserlerinden Gökhan Karaca, Serdar Sertçelik ile bu zamana kadar herhangi bir irtibatı, görüşmesi olmadığını iddia ederek, "Serdar Sertçelik'in ayağından vurulma olayının örgüt nedeniyle yapılıp yapılmadığının araştırılmasında görev aldım. Bu dosyanın sorumlu amiriyim. Ben ve bana bağlı olan 10 polis memuru var. Biz bu konuyu araştırırken Ayhan Bora Kaplan örgütünde olan pek çok olayın münferit gösterilmeye çalışıldığını tespit ettik. Biz de tam tersi suç örgütü dahlinde yapıldığını ortaya çıkarmak için yoğun bir şekilde çalıştık. Suçlamaları kabul etmiyorum, beraatimi istiyorum" diye konuştu.

Sanıklardan Ramazan Kubat, Serdar Sertçelik'i Mustafa Çotuk'un yanında gördüğünü iddia ederek, İstanbul'a kız arkadaşıyla tatil yaptığı yere bıraktıklarını söyledi ve "Kız arkadaşının ifadesi alındı mı?" diye sordu. Mahkeme başkanı, o dosyanın ayrı yürütüldüğünü belirtti.

Sanıklardan Mustafa Çotuk da "Adliyede ve emniyette vermiş olduğum ifadem geçerlidir. Buna ek olarak Ramazan Kubat benim aracılığımla tanıyor Serdar Sertçelik'i ve benim ısrarımla Ramazan İstanbul'a geliyor. Ayrıca arkadaşım olduğu için ben bilmiyordum gizli tanık olduğunu. İstanbul'da kartını değiştirmesinden, Ece Ronay'a o telefondan konum göndermesinden şüphelendim ve Ramazan Ağabey'e de söyledim. "Akşam Ankara'ya gidelim geri dönelim" dedik" ifadelerini kullandı.

Sanıklardan Adem Kaçan da suçsuz yere hapiste olduğunu öne sürerek tahliyesini ve beraatını istedi.

'BİZİM BİLDİĞİMİZ MACARİSTAN'DA TUTUKLU'

Serdar Sertçelik'in babası tutuksuz sanık Erdoğan Sertçelik, oğlunun kaçmasına ilişkin, "Biz Etlik Şehir Hastanesi'ne diye çıktık; ama araba ile Mamak'a döndük. Ben de "Özel bir hastaneye mi gideceğiz?" dedim. Oğlum bana bunun üzerine "Baba benim hayati tehlikem var, sizi de tehlikeye atamam başka bir eve geçmem lazım" dedi. Ben onu ikna etmeye çalıştım ama ikna olmadı. Ben sonra eve döndüm. Kaçma konusundan bahsetmedi hiç. Şu anda bizim bildiğimiz Macaristan'da tutuklu. Beraatimi istiyorum" dedi.

Sanık savunmalarının ardından savcılık, sanıkların üzerine atılı suçlar nedeniyle tutuklulukta geçirdikleri süre değerlendirildiğinde tüm tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamını talep etti. Hakim ise "İddianame dediğiniz gibi yetersiz. Mümkün olduğu kadar adaletli bir karar vermek için uğraşıyoruz" diye konuştu.

1 TAHLİYE KARARI

Sanık beyanlarının ardından mahkeme ara kararını açıkladı. Buna göre; Organize Şube komiserlerinden Metehan İlkyaz'ın tahliyesine karar verilirken, ayrıca Serdar Sertçelik'in ülkeye getirilmesi halinde tanık olarak ifadesinin alınmasına karar verildi. Diğer sanıkların mevcut hallerinin devamına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı 3 Eylül'e erteledi. Ayrıca, 14 Ağustos'ta tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin inceleneceği de bildirildi.

İlgili Haberler

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.