İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan kimdir, nereli ve kaç yaşında? İşte hayatı ve merak edilenler

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan kimdir, nereli ve kaç yaşında? İşte hayatı ve merak edilenler
Ortadoğu'daki sıcak gelişmeler sonrası İran Cumhurbaşkanı gündeme geldi. Peki İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan kimdir, nereli ve kaç yaşında? İşte hayatı ve merak edilenler...

İsrail İran arasındaki sıcak gelişmeler sonrası İran Cumhurbaşkanı merak ediliyor. Ortadoğu'da yaşanan savaş devam ederken İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezekişyan'ın açıklamaları da dünya kamuoyuna yansıyor. İranlı Türk kökenli bir kalp cerrahı olan Pezeşkiyan, 2001-2005 yılları arasında İran Sağlık ve Tıp Eğitimi Bakanı olarak görev yapmış. Peki Mesut Pezeşkiyan kimdir?


MESUT PEZEŞKİYAN KİMDİR?


Mesut Pezeşkiyan, 29 Eylül 1954'te İran'ın Batı Azerbaycan eyaletine bağlı Mahabad'da dünyaya gelmiştir. İranlı Türk bir ailenin çocuğudur ve Pezeşkiyan, Tebriz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olmuşur.

İran-Irak Savaşı sırasında sağlık ekipleri ile çalışan isim, kalp cerrahıdır. Pezeşkiyan, kariyerine sağlık alanında başladığı gibi ardından politikaya atılmıştır.


Pezeşkiyan'ın siyasi kariyeri, 1997 senesinde Sağlık Bakanı Yardımcısı olarak başlamış ve 2001-2005 yılları arasında Sağlık Bakanı olarak kariyerine devam etmiştir. 2016-2020 yılları arasında İran İslamî Şûra Meclisi'nde Birinci Başkan Yardımcısı olarak görev almıştır. 2024 senesinde ise İran cumhurbaşkanı seçilmiştir.


2013 İran cumhurbaşkanlığı seçiminde yarışan isim daha sonra seçimden çekilmiştir. 2021 İran cumhurbaşkanlığı seçiminde tekrar aday olmuştur fakat bu sefer reddedilmiştir. Pezeşkiyan 2024 İran cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmasının ardından seçimi kazanmıştır. Yüzde 43 oyla ilk sırada çıkmıştır. İkinci turda oyların %53,3'ünü almış ve cumhurbaşkanı seçilmiştir.

Pezeşkiyan, 28 Temmuz 2024'te Ali Hamenei tarafından resmi olarak cumhurbaşkanı olarak atanmıştır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.