Bakan Fidan ve Mısır Dışişleri Bakanı Şükri ile görüştü: 'Ezilenlerle ezenlerin savaşı olmaya başladı'

Bakan Fidan ve Mısır Dışişleri Bakanı Şükri ile görüştü: 'Ezilenlerle ezenlerin savaşı olmaya başladı'
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri, İstanbul'da görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı.

Görüşmede Gazze konusunun ele alındığını vurgulayan Bakan Fidan, "Gazze'de krizin başından beri ortak hareket ettik .Gazze'de yapılması gerekenlerin altını çizdik .Yardımların Refah sınır kapısından ulaşması için gece gündüz yoğun çalışıyoruz" dedi

Fidan, "Libya, Sudan, Somali Etiyopya sorunlarını da konuşma fırsatlarımız oldu. Sudan'da devam eden iç savaşın nasıl durdurulabileceği, ileri dönük çözüm planlarını masaya yatırdık. Karşılıklı fikir alışverişinde bulunduk. Mısır ve Türkiye arasında sadece ikili ilişkilerde değil coğrafi anlamada da geniş bir işbirliği var. İki kardeş ülkeyiz ve çok büyük işbirliği potansiyelimiz var. Biz buradaki büyük potansiyeli görüyoruz" diye konuştu.

İran-İsrail arasındaki gerilimle ilgili de Fidan, "Önceliğimiz İsrail işgalinin sona ermesi ve iki devletli çözüm formülünün hayata geçmesi olmalıdır. Dün Yemen'den yapılan saldırılar, bugün İran-İsrail gerilimi, bunların hepsi olmaya devam edecektir. Biz Türkiye olarak başından beri aynı şeyi söyledik. Filistinlilerin hak ettiği devlet, bağımsızlık ve egemenlik verilmezse bu krizler artarak devam edecektir.

Baskıyı artırmamız gerekiyor. Bölge ülkeleri olarak, İslam ülkeleri olarak, Afrika ve Batı ülkeleri olarak, herkes bir araya gelerek sesimizi yükseltmemiz gerekiyor Filistin konusundaki her şey küresel fay hatlarını tetikliyor. Burada olan her şey Batı'yı da etkiler. Bu artık ezilenlerle ezenler arasındaki bir savaş olmaya başladı. Batı haksızlığa ses çıkarmalı" ifadelerini kullandı.

Mısır Dışişleri Bakanı Şükri ise Filistinlilerin kendi devletlerini kurma hakkı olduğunun altını çizdi, sorunun çözülmemesi halinde Orta Doğu'daki krizlerin bitmeyeceğini kaydetti. Şükri İran-İsrail arasındaki gerilimden büyük endişe duyduklarını belirtti.

İlgili Haberler

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.