İzmir'de balık ölümleri için çalışma başlatıldı

İzmir'de balık ölümleri için çalışma başlatıldı
İzmir Körfezi'nde yaşanan balık ölümleri ile ilgili yapılan çalışmalara destek olmayı amaçlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü; körfeze dökülen derelerden analiz için numuneler aldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından İzmir Körfezi'ndeki balık ölümleri ile ilgili yapılan çalışmalara destek vermek amacıyla iç körfeze dökülen derelerden analiz için numuneler alındı. Bakanlık merkez teşkilatına bağlı uzman ekipler tarafından alınan numunelerin analizleri bölgeye sevk edilen Mobil Su ve Atık Su Laboratuvarı'nda analiz edildikten sonra denizdeki kirliliğin nedeninin tespit edilip, bir eylem planı oluşturulacağı bildirildi.

Bayraklı Sahili'nde kısa süre önce kıyıya çupra ve levrek başta olmak üzere her boydan yüzlerce ölü balık vurdu. Ölü balıklar ile deniz yüzeyindeki kirlilik pis bir kokuya neden olurken, ilçede sinekler de çoğaldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Deniz Koruma Şube Müdürlüğü ekipleri tedirginlik yaratan ölü balıkları toplamak için çalışma başlattı. Ekipler, tahlil edilmek üzere denizden ve balıklardan numune aldı. Balıkların büyük bir kısmı belediye ekiplerin tarafından temizlenirken ve pis koku etkisini sürdürürken İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri, iç körfezde çeşitli derinlik ve açıklıklarda deniz suyundan numune almıştı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri ise devam eden çalışmalara destek vermek amacıyla Manda Deresi'nden bugün numune aldı.

'OSB'LERİN DENETİMLERİNİ TAMAMLADIK, ORALARDAN NUMUNELER ALDIK'

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Denetimi Daire Başkanı Barış Ecevit Akgün, "İzmir Körfezi'nde yaşanan balık ölümlerine istinaden il müdürlüğümüz tarafından yürütülen çalışmalara katkı sağlamak amacıyla bakanlığımızın denetim ekiplerini mobil su ve atık su laboratuvarımızı bölgeye yönlendirdik. Geçtiğimiz günlerde Bayraklı açıklarında da çeşitli derinliklerden ve çeşitli açıklıklardan numuneler aldık. Bir taraftan da denizde yapılan izleme çalışmalarının yanı sıra mobil su ve atık su laboratuvarımıza bölgedeki atık su kaynaklarının ve derelerin körfeze getirdiği kirlilik yükünü test edebilmek amacıyla bugün de numune alma çalışmalarını yürütüyoruz. Bugün organize sanayi bölgelerinin (OSB) denetimlerini tamamladık. Onlardan da numuneler aldık. Gerçi il müdürümüz tarafından bölgede bulunan bütün 5 bin metre küpün üzerinde atık su debisine sahip olan arıtma testlerinin çıkış değerleri online olarak sürekli atık su izleme sistemleriyle denetleniyor ve takip edilebiliyor. Ama mevzuat kapsamında böyle bir izleme sistemi kurma yükümlülüğü bulunmayan tesislere de biz bugün mobil su laboratuvarımıza çıkışlarından gerekli numuneler alıp analizlerini yapmak suretiyle mevzuata uygun olarak deşarj edip etmediklerini kontrol edeceğiz" diye konuştu.

EYLEM PLANI SONUCA GÖRE HAZIRLANACAK

Akgün, bölgeden toplanan numunelerin analizleri tamamlandıktan sonra bunları hem uzmanlar hem bilim insanlarıyla tekrar bir masaya yatırıp hangi kirlilik kaynağından ne kadar bir yük geldiğini tespit ettikten sonra buna göre eylem planlarını hazırlayacaklarını da kaydetti.

42 İŞLETMEYE 25 MİLYON İDARİ PARA CEZASI

2023'ün başından bu yana il müdürlüğü olarak bölgede 6 bin 663 çevre denetimi gerçekleştirildiğine dikkati çeken Ecevit Akgün, "Bu denetimlerde deşarj standartlarını sağlamadığını tespit ettiğimiz 42 işletmeye toplam 25 milyon idari para cezası uygulandı" dedi.

İlgili Haberler

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.