Bakan Kurum, İzmir Karşıyaka'daki yangında hasar gören ev sayısını açıkladı

Bakan Kurum, İzmir Karşıyaka'daki yangında hasar gören ev sayısını açıkladı
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmir'in Karşıyaka ilçesindeki yangının kontrol altına alındığını belirterek, 43 bina, 45 bağımsız bölümün ağır, yıkık ya da orta hasarlı olduğunu açıkladı.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmir'in Karşıyaka ilçesindeki yangının kontrol altına alındığını belirterek, "5 ayrı hasar tespit ekibimizi süratle yangından etkilenen bölgelerimize sevk ettik. İzmir'de 52 bina 97 bağımsız bölümde incelemelerimizi yaptık. Bunlardan 43 bina, 45 bağımsız bölümün ağır, yıkık ya da orta hasarlı olduğunu tespit ettik" dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Hatay'ın İskenderun ilçesinde değerlendirmede bulundu. Bakan Kurum, son günlerde yaşanan yangınlar nedeniyle, "geçmiş olsun" dileklerini ileterek, "Bildiğiniz gibi, İzmir'imizin Karşıyaka ilçesinde rüzgarın da etkisiyle yangın, yerleşim yerlerine ve sanayi bölgelerine sıçradı. 5 ayrı hasar tespit ekibimizi süratle yangından etkilenen bölgelerimize sevk ettik. İzmir'de 52 bina 97 bağımsız bölümde incelemelerimizi yaptık. Bunlardan 43 bina, 45 bağımsız bölümün ağır, yıkık ya da orta hasarlı olduğunu tespit ettik. An itibarıyla yangın kontrol altına alındı ve soğutma çalışmaları devam ediyor" diye konuştu.

'VATANDAŞLARIMIZ MÜSTERİH OLSUN'

Tire ve dün gece başlayan Urla yangınında; soğutma çalışmalarının bitmesiyle, hasar tespitlerini süratle yapacaklarını söyleyen Bakan Kurum, "Bununla beraber Manisa'mızın Gördes ilçesine bağlı Boyalı Mahallemizde çıkan orman yangını nedeniyle de Karayakup köyümüz yangından etkilendi. Boyalı ve Karayakup köylerimizde soğutma çalışmalarının bittiği alanlarda hasar tespit çalışmalarına başlamak üzere 3 ekibimizi bölgeye gönderdik. Şu anda 46 binamızda, 66 bağımsız bölümde incelemeleri yaptık. 36 bina, 52 bağımsız bölümün ağır, yıkık ya da orta hasarlı olduğunu tespit ettik. Vatandaşlarımız müsterih olsun. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. İnşallah dün nasıl yangınlarda, sellerde, heyelanlarda ve depremlerde vatandaşımızın yanında olduysak, bu yangınlarda da yaralarımızı hızla saracağız. Ben tekrar aziz milletimize geçmiş olsun diyorum" ifadelerini kullandı.

'MİLLETİMİZLE NİCE ZORLUKLARIN ÜSTESİNDEN GELDİK'

25 yıl önce 17 Ağustos Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenleri özlemle yad ettiklerini belirten Kurum, "O deprem sürecinde de görevli bir kardeşiniz olarak, hala o ilk günkü o hüznü, milletimizle beraber yüreğimde taşıyorum. Ben afetlerde yitirdiğimiz tüm kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Biz, 22 yıldır her derdimizi, milletimizle el ele vererek çözdük. Milletimizle birlikte nice zorlukların üstesinden geldik. Elazığ ve Malatya'daki depremlerde, Antalya ve Muğla'daki yangınlarda, Kastamonu, Bartın ve Rize'deki sellerde yaralarımızı birlikte sardık. Şimdi yine milletimizle birlikteyiz. 6 Şubat'ta depremin yaşandığı ilk saatlerden bu yana, devletimizin tüm birimleriyle 11 ilimizdeyiz. Aklımız, fikrimiz hep deprem bölgesinde oldu, kalbimiz hep kardeşlerimizle birlikte attı" dedi.

'YIL SONUNA KADAR 200 BİN KONUTUMUZU TESLİM EDECEĞİZ'

Depremin yıkımlara neden olduğu 11 ilde 296 bin 755 yuvanın inşasını sürdürdüklerini anlatan Bakan Kurum, şöyle konuştu:

"Hamdolsun şu ana kadar; 76 bin yuvamızı kardeşlerimize teslim ettik. 45 günde 21 bin yeni yuvamızın daha ihalesini yaptık, çalışmaları başlattık. Eylül ayında 24 bin konutumuzu daha bitirip, teslim sayımızı 100 bine ulaştıracağız. İşte dün de 17 Ağustos'un 25'inci yılında, 11 ilimizin tamamına yayılan tam 25 bin 1 konut ve iş yerimizin temellerini attık. Süratle hareket edecek, inşallah yıl sonuna kadar toplamda en az 200 bin konutumuzu teslim edeceğiz. Ve inşallah 2025 yılı sonunda, depremzede kardeşlerimizin yeni yuvalarına, yeni bereketli dükkanlarına kavuştuğu, güvenli hayatların başladığı günleri yaşamaya başlayacağız. Şu anda Hatay'ımızda 11 bin 366 yeni yuvamızı teslim ettik. Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle, inşallah eylül ayında 12 bin 259 yeni konutumuzu daha teslim ederek, teslim edilen konut sayımızı 23 bin 625'e ulaştıracağız. Antakya, Defne, İskenderun, Altınözü, Kırıkhan, Reyhanlı ve Samandağı'mızda devam eden 152 bin 486 yeni yuva ve iş yerimizi de tamamlayacağız. Şunun altını önemle çizmek istiyorum; yıllardır bu sokaklarda, bu evlerde oturan vatandaşlarımız yine burada, komşularıyla beraber oturmaya devam edecekler. Bu tarih şehrinin demografisi korunacak böylece kültürel yaşam, sosyal hayat tüm güzellikleriyle yeni yüzyıllara taşınacak. Son derece önem verdiğimiz bir çalışmamızı sizlerle paylaşmak istiyorum. Biliyorsunuz, eskiden Asi Nehri'nin kıyısına kadar yerleşim yerleri vardı. Şimdi yeni yaptığımız planlamayla Asi Nehri'nin yakın çevresini tamamen koruyoruz. Bu bölgeyi yeşil alanlarıyla, parklarıyla, bisiklet ve yürüyüş yolları ile yeniden ihya ediyoruz. Buradaki vatandaşlarımız da yine aynı mahallelerinde, yeni yuvalarında huzurla, güvenle yaşamaya devam edecekler. Asi Nehri'nin doğusunda, kentin tarihi ve kültürel mirasının yer aldığı Hatay kent merkezinin yeniden Hataylı vatandaşlarımız tarafından kullanılmasını amaçlıyoruz. Bu amaçla, gerek tarihi Uzun Çarşı Bölgesi'nin gerekse de Kurtuluş Caddesi ve Kemalpaşa Caddesi'nin yeniden ihyasına yönelik hazırladığımız projelerimizi hayata geçiriyoruz. Ayrıca, Hatay'ın en önemli akslarından biri olan Atatürk Caddesi'ni de unutmuyoruz. Burada da ticari hareketliliğinin daha güçlü bir şekilde sağlanması için var gücümüzle çalışıyoruz. Asi Nehri'nin batısında da çalışmalarımıza devam ediyoruz. Antakya'mızda Eski Meclis Binası ile bütünleşecek kamusal alanlarla eski Antakya'nın özgün mimarisine uygun hazırladığımız konut ve iş yeri projelerimizi uygulamaya başladık. Sonuç olarak, büyük yıkıma uğrayan Asi Nehri'nin çevresinde kalan bölge ve caddelerimizi, inşallah yeniden eski tarihi hüviyetine ve silüetine kavuşturacağız."

'İSKENDERUN SAHİL PROJESİ HIZLANDIRILIYOR'

İskenderun Sahili'ndeki depremin ardından 80 santimetreye varan oranda çökme meydana geldiğini hatırlatan Bakan Kurum, "Şimdi biz de, sahilimizi korumak ve geleceğe en doğal ve güzel haliyle taşımak için harekete geçiyor, İskenderun Sahil Proje'mizi hızlandırıyoruz. Bu projemizle, sahilin güvenliğini sağlayacağız. Ağaçları ve doğal dokuyu koruyacak, geliştireceğiz. Sahilimizi, şehirle bütünleşen, vatandaşımızın denizden en güzel şekilde istifade edebileceği şekle getireceğiz. Biz Türkiye Yüzyılı'nı, afetlere karşı dirençli toplum ve dirençli şehirlerin yüzyılı yapmakta kararlıyız. Türkiye Yüzyılı'nı inşa etmenin yolunun da deprem bölgesinin ayağa kaldırılmasından geçtiğini çok iyi biliyoruz. Depremzede kardeşlerimiz bu noktadaki gayretimizi yakından takip ediyor ve devletimize sonuna kadar güveniyor. Biz de milletimize söz veriyoruz. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Türkiye'de umudun, icraatın ve geleceğin temsilcisi olmaya devam edeceğiz. Başta deprem bölgesi olmak üzere ülkemizde tek bir sağlıksız yapı kalmayana kadar gece gündüz demeden, yağmur çamur demeden çalışacağız. Depremzede kardeşlerimizin her anlarında hep yanlarında olacağız. Rabbim bizi vatandaşlarımıza mahcup etmesin, diyorum. Sizleri bir kez daha saygıyla selamlıyorum" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.