Usta şeflerin tantuni tarifini öğrenmeye hazır mısınız ? Şok olacaksınız

Usta şeflerin tantuni tarifini öğrenmeye hazır mısınız ? Şok olacaksınız
Tantuni nasıl yapılır? Tantuni için hangi malzemeler gereklidir? Usta şeflerin tarifi! Tantuni nasıl yapılır? Tantuni'nin tarifi haberimizde.

Necdet Oktay Apaydın - Masterchef'te bugün nefis bir yemek hazırlandı. Kamuoyunu en çok ilgilendiren konu Tantunitari'dir. Peki en iyi Tantuni tarifi hangisi? Tantuniye nasıl pişirilir? Tantuni için hangi malzemeler gereklidir? Tantuninler Nasıl Yapılır? Tantuni için aranan şartlar nelerdir?

Tantuni nedir ?

Tantuni, Mersin'e has bir dürüm çeşididir. Günümüzde tüketilen tantuni iki çeşit etten oluşmaktadır. Sadece et içeren deriye biftek, hem et hem de kuyruk yağı içeren deriye tantuni denir. Tantunici restoranlarından yemek siparişi verirken bu ayrım özellikle önem kazanmaktadır. Ayrıca tantuni yoğurdu son zamanlarda tantuni mağazalarında satışa sunulmaktadır.

Hazırlanışı, sıradan tantunilerin lokma büyüklüğünde doğranması, sade yoğurt veya yoğurdun içine dökülmesi, üzerine toz biberle birlikte kızartma yağının ilave edilmesi ve servis edilmesinden ibarettir. Mersin Tantunisi, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilmiş ve coğrafi işaret almaya hak kazanmıştır.

tantuni.jpg

Malzemeleri

  • -1 kg Dana Antrikot
  • -3 Adet Orta Boy Kuru Soğan
  • -Yarım Demet Maydanoz
  • -Kırmızı Toz Biber
  • -Yağ (Tereyağı, Zeytin Yağı vd.)
  • -Su
  • -Lavaş

Servis İçin

  • -Limon
  • -Turşu
  • -Roka

Yapılışı

Türkmen Pres, Kara Kızartma, Et Sote ve Sebze Kavurma'nın birleşiminden oluşan tantuni, Arapça'da tatlı yiyecek anlamına gelmektedir. Yörenin en sevilen et yemeklerinden biri olan tantuni, kaburganın yağlı siyah kısmı ile dana etinin taze fasulye gibi kıyılmasından yapılıyor. Etler bir tepsi içerisinde suyunu çekene kadar haşlanır. Haşlanan etler kesme tahtasının kenarına çekilir. Garnitüründe soğan, domates, maydanoz ve nane bulunur. Açılan çöreklerin ortasına soğanlar dizilir. Üzerine ince doğranmış domates, yıkanmış maydanoz ve naneyi koyun. Kızaran etler bir kaşık üzerine serpilir. Poşet üzerine limon sıkılıp tuz, kırmızı, acı biber ve un ilave edilerek yapılır. Oval ekmek ikiye katlanır, yarısı sarılır ve müşteriye verilir. Dileyenlere bir dilim limon, garnitür veya biber turşusu da ikram ediliyor. Tantuni yenirken sargının iki ucu bir arada tutulmalıdır. İlk kez tantuni yemenin küçük bir sırrı var.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.