Manda kaymaklı tenekede tavuk nasıl yapılır?

Manda kaymaklı tenekede tavuk nasıl yapılır?
Bir çobanın bütün tavuğu ahşap çubuğa geçirip etrafında ateş yaktığı tenekenin içinde pişirmesiyle yöresel yemek haline gelen ‘Tenekede tavuk’, günümüzde festival yemeğine dönüştü.

Zonguldak’ın Gökçebey İlçesi’nde yıllar önce bir çobanın bütün tavuğu tenekede pişirmesiyle başlayan ‘tenekede tavuk’ günümüzde adına festivaller düzenlenen bir yemek haline geldi.

Manda Kaymaklı Karnabahar Püresi ile yapılacak olan tenekede tavuk için gerekli olan malzemeler şu şekilde.

İşte o malzemeler:

• 1 adet bütün köy tavuğu

• 1 adet orta boy patates

• 1 adet orta boy soğan

• 10 gr tuz

• 1 adet temiz ve boş yağ

tenekesi (büyük boy)

• 1 adet ters “ t ” şeklinde

demir çubuk

• 20 cm çapında yuvarlak tepsi

• Odun kömürü ve tahta parçaları

Püre için

• 150 gr ayıklanmış ve

temizlenmiş karnı bahar

• 50 gr manda kaymağı

• 100 ml süt

• Tuz

Tenekede nasıl pişirilir?

Tavuğu tuzlayın ve ‘T’ şeklindeki çubuğa takın ve yuvarlak

tepsinin ortasına dik duracak şekilde yerleştirin.

Altına soyulmuş yıkanmış bütün patatesi ve bütün soğanı

yerleştirin.

Ateş yakabileceğiniz uygun ve güvenli bir alanda tepsiyle tavuğu

yerleştirin ve üstünü teneke ile kapatın.

Tenekenin etrafını tahta parçaları ve odun kömürü ile

çerçeveleyin ve yakın.

Odunlar köz haline geldikten sonra tenekenin etrafını közle

kapatın ve 40-45 dakika pişirin.

Bu esnada derin bir kapta karnabahar püre olana kadar süt ile

kaynatınız.

Blenderden geçirip kaymağı ve tuz ekleyip hızlıca karıştırınız.

Servis tabağına önce püreyi ardından tavuğu yerleştiriniz ve

servis ediniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.