Uzman isimden vatandaşlara ‘sıcak çarpması’ uyarısı geldi! Bu belirtiler varsa hemen doktora gidin!

Uzman isimden vatandaşlara ‘sıcak çarpması’ uyarısı geldi! Bu belirtiler varsa hemen doktora gidin!
Türkiye’de sıcak havalar etkisini artırmaya başladı ve yurt genelinde sıcak çarpması vakaları artış gösterdi. Uzmanlar güneş çarpmasında beyin kanaması riski olduğunu vurgulayarak vatandaşları uyardı. İşte detaylar…

Yurt genelinde ve dünyada son yılların en sıcak günleri yaşanıyor. Bu hafta artan sıcaklıklarla birlikte uzmanlar, vatandaşları uyarmaya başladı. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Recep Alanlı, yükselen sıcaklıklarla ilgili olarak “Güneş çarpmasında beyin kanaması rahatsızlığı söz konusudur” sözlerini dile getirdi. Öte yandan Alanlı, vücutta sıvı kaybı yaşandığı için damarlardaki kan hacminin azalabileceğini ve pıhtılaşma eğiliminin artabileceğini belirtti.

Dr. Recep Alanlı’nın yanı sıra geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da sıcaklara karşı vatandaşlara yönelik uyarılarda bulunmuştu. Koca, “Yaşlılar ve çocuklar; diyabet hastalığı, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, astım gibi kronik rahatsızlıkları olanlar sıcak çarpması için yüksek risk grubundadır. Bu gruptakilerin gün içinde sıcaklığın yüksek seviyelere ulaştığı saatlerde dışarıya çıkmamalarını öneriyoruz” sözlerini dile getirmişti. İşte detaylar…

DOLAŞIM SİSTEMİNDE DEĞİŞİKLİĞE NEDEN OLABİLİR

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından aktarılan verilere göre bu hafta hava sıcaklıkları yurt genelinde rekor seviyelere ulaşacak. Artan sıcaklıklara karşı uzmanlar, vatandaşları uyardı. Dr. Recep Alanlı yaptığı açıklamada “Özellikle vücudumuz sıcak havanın insan sağlığına yapabileceği zararlı etkileri azaltmak için bazı fizyolojik cevap mekanizmaları oluşturmaktadır. Mesela hava sıcaklığı artmaya başladığı zaman vücutta terleme mekanizması ortaya çıkmaktadır” dedi. Alanlı, sıcak havanın özellikle de dolaşım sisteminde değişikliğe neden olduğunu ifade etti.

SICAK ÇARPMASININ ETKİLERİ NELER?

Sıcak havalarda terleme nedeni ile aşırı su kaybı olabileceğini ve bu nedenle de vücutta dehidratasyon olacağını belirten Alanlı, “Bu da özellikle tansiyon, böbrek hastalığı, şeker ya da inme gibi kronik hastalıkları olanlarda vücut direncini düşürebilmektedir. Buna bağlı en sık gördüğümüz durum yorgunluk, halsizlik, sersemlik ve daha ileri aşamalarda bayılma durumunu görmekteyiz” dedi.

UZMANDAN SICAK ÇARPMASI AÇIKLAMASI

Açıklamalarında “sıcak çarpması” konusuna da değinen Alanlı, “Herhangi bir kronik hastalığı olsun ya da olmasın sıcağa aşırı maruz kalması durumunda ‘sıcak çarpması’ dediğimiz tablo oluşabilmektedir. Bu tablo da genelde terleme ya da cilde giden kan akımının vücut sıcaklığını yeterince düşürememesi sonucunda oluşmaktadır” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.