Sivrisinekler bazı insanları neden daha fazla ısırır?

Sivrisinekler bazı insanları neden daha fazla ısırır?
Bazı insanların sivrisinekler tarafından neden bu kadar sık ​​ısırıldığını hiç merak ettiniz mi?Arkadaşlarınızla birlikteyken sivrisineklerin sizi ısırmaya çalıştığı ortam çok can sıkıcıdır.

Leyla Karahan Hız - Sıcak yaz mevsimine yaklaşıyoruz. Güneş teninizi bronzlaştırırken denizin serin kollarında uzanın. Özellikle yaz aylarında tatil yapma imkanınız varsa gerçekten güzel bir döneme girmişsiniz demektir. Elbette bu güzel zamanda can sıkıcı durumlar da oluyor. Evet, sivrisineklerden bahsediyoruz. Özellikle yaz aylarında sürekli olarak kulağımızda vızıldayan ve bizi sokmaya çalışan bu hayvanlar canımızı sıkabilir. Bazı insanların neden sivrisinekler tarafından bu kadar sık ​​ısırıldığını hiç merak ettiniz mi? Sivrisinekler, zenginden fakire tüm insanlığın doğal düşmanıdır, ancak bazı insanlar onları sever. Bugün sivrisineklerin neden ısırma kararı aldığından bahsedeceğiz.

sivrisinek.jpg

Sivrisinekler neden bazı insanları daha fazla ısırır?

Aslında sadece insanları ısıran sivrisineklerin insanları ısırmayı sevmesine neden olan birçok faktör vardır. Bu şartları taşıyan birini bulduğunuzda sanki körmüş gibi o yöne doğru çekileceksiniz. Biz insanları ısırdıklarında onların gördüklerini büfe olarak alıyoruz. Sivrisineklerin neden sizi ısırmak istediğini öğrenin.

Soluduğunuz karbondioksit sivrisinekleri çeker

Nefes verdiğimizde vücudumuzdan karbondioksit salıyoruz. Sivrisinekler ortamdaki karbondioksiti yaklaşık 50 metre öteden hissedebilirler. Ortamdaki karbondioksit miktarı, sivrisinekler için potansiyel beslenme alanlarını gösterir. Bunu fark eden sivrisinekler, karbondioksitin bol olduğu bölgelere yönelirler. Bu miktardaki karbondioksit, biz uyurken sivrisineklerin sürekli başımızın etrafında uçuşmasının ana sebebidir. İnsan vücudu ağız ve burun yoluyla karbondioksit salar. Aslında yaşamak için aldığımız nefes sivrisinekler için bir GPS'dir.

Kan grubunuz sivrisinekler için tercih meselesi olabilir

Dişi sivrisinekler yumurtlamak için insan kanından proteine ​​​​ihtiyaç duyarlar. Araştırmalar, sivrisineklerin farklı kan gruplarını tercih ettiğini göstermiştir. Örneğin, 'Aedes albopictus' sivrisinek kan grubu 0'ı tercih ederken, 'Gambiya anopheles sivrisineği' AB kan grubunu tercih eder.

Vücut kokusu

Sivrisinekler genellikle insan derisinde ve terinde bulunan bileşiklere çekilir. Bu bileşiklerin neden olduğu kokular sivrisinekler tarafından algılanır. Elbette sivrisinekleri özellikle ilgilendiren bazı maddeler vardır. Laktik asit ve amonyaktan kaynaklanıyorsa sivrisineklerin bu kokuya daha çok ilgi gösterdiği gözlemlendi.

Sivrisineklerin hangi kokulara tepki verdiğini belirlemek için araştırmalar devam etmektedir. Nedeni derideki bakteriler ve genetik kokulardır. Vücut kokusu genellikle genetik olarak belirlenir. Bu, evinizden biri sık sık sivrisinekler tarafından ısırılırsa, muhtemelen sizin de ısırılacağınız anlamına gelir. 2015 yılında yayınlanan bir araştırma, sivrisineklerin özellikle tek yumurta ikizlerinin el kokusuna ilgi duyduğunu ortaya koydu.

Genetiğe ek olarak, ciltteki bakteriler de vücut kokusunda önemli rol oynar. 2011'de yapılan başka bir araştırma, derilerinde farklı mikroplar bulunan insanların sivrisinekler için daha az çekici olduğunu buldu.

Sivrisinekler diğer insanlara göre neden sizi daha fazla ısırıyor olabilir?

Sivrisinek ısırıklarına diğerlerinden daha yatkın olduğunuzu düşünebilirsiniz. Bunun birden çok nedeni var. Soluduğunuz karbondioksit miktarı, vücut kokunuz, vücut ısınız vb. sizi sivrisinekler için hedef haline getirebilir. Bazı sivrisinekler hastalık taşıyabileceğinden mümkünse sivrisinek ısırıklarından kaçının. Özellikle yatarken uzun kollu giyinmek en azından sokulmanızı engelleyecektir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.