Kredi Kartında 'Nakit Avans' uygulaması tekrar başladı

Kredi Kartında 'Nakit Avans' uygulaması tekrar başladı
Birkaç gündür gündemde olan kredi kartı nakit avans hizmetinin kapatılması kararıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Merkez bankası karardan vazgeçtiğini açıklayan bankaya yeni bir yazı gönderdi.

Leyla Karahan Hız - Birkaç gündür gündemde olan nakit avans işlemlerine ilişkin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) yeni bir hamle geldi. Edinilen bilgiye göre TCMB, bankalara yüzde 30'luk teminat başvurusundan vazgeçtiklerini belirten yeni bir yazı gönderdi. Sonuç olarak kredi kartlarından nakit avans başvuruları yine eskisi gibi kullanılabilmektedir. “Cumhurbaşkanlığı İdaresi'nin talimatına istinaden, kredi türü itibarıyla ziynet eşyası harcamalarının ve bireysel kredi kartları ile yapılan nakit çekimlerin menkul kıymetler sisteminden çıkarılması uygun görülmüştür.” Kullanılan ifade bu kararı ima etmektedir. Bu, bankaların nakit avans, kredili mevduat ve mücevherat harcamalarını kısmasına izin verdi.

Neler yaşanmıştı?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayınlanan bir tebliğ 17 Mayıs'ta Resmi Gazete'de yayımlandı. 2023/11 sayılı bu tebliğ aslında bankacılık sektörü ile ilgiliydi. Bugün Resmi Gazete'de yayınlanan bu tebliği okuyanların çoğu anlamını dahi anlayamadılar. Çünkü tebliğ sıradan insanlar için çok teknik terimler içeriyor.

Ancak daha sonra bu düzenlemenin halk için büyük sorunlara yol açacağı ortaya çıktı. Merkez Bankası'nın menkul kıymet tanıtımına ilişkin tebliğinde değişiklik yapılmasıyla birlikte bankalar, çok sayıda vatandaşın aktif olarak kullandığı "kredi kartı nakit avans" özelliğini devre dışı bırakmaya başladı. Gelişme sosyal medya gündemini de meşgul ediyor.

Bu tebliğin bizim anlayacağımız dilde karşılığı şu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın bankalara da gönderdiği yeni düzenleme, aslında kredi kartı kredisi ve nakit avans gibi finansal işlemleri kısıtlamayı amaçlıyor. Şöyle koyayım. Kredi kartından %1,36 faiz oranı ile nakit çekim yapılabilmektedir. Nakit çekilebilecek tutar, kredi kartının kredi limitine göre değişmektedir. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde,% 1,36'lık faiz oranı ihtiyaç kredisi oranlarına göre o kadar düşük ki, insanlar evrensel kredi yerine nakit avans başvurusunda bulunmaya başladı.

Son düzenlemeler, bankaların faaliyet göstermesini daha da zorlaştırdı. Merkez bankası, diğer bankalara "Kredi kartı limiti belirli bir tutarı aşan bir vatandaş nakit avans kullanırsa, kredinin türüne göre kullanılan miktarın %30'una kadar teminat limiti uygulanacağını" söyleyerek finansmanı durdurdu. Kredi kartı ile para çekme uygulaması. Bu durumda, kullanılan önbelleğe alma nedeniyle banka fonları bloke edilecektir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.