Güneş kremi kullanımı kansere neden olur mu? Yapılan araştırmanın ürküten sonucu şaşırttı!

Güneş kremi kullanımı kansere neden olur mu? Yapılan araştırmanın ürküten sonucu şaşırttı!
Özellikle yaz aylarında zararlı güneş ışınlarından korunmak için kullanılan güneş kremleri ile ilgili yapılan bir araştırma korkuttu. Yaşlanma belirtilerini azalttığı bilinen güneş kremlerinin yan etkileri arasında kanser mi yer alıyor? İşte detaylar…

Genellikle yaz aylarında yoğun olarak kullanılan güneş kremleri, her mevsimde kullanılabiliyor. Yaşlanma belirtilerini azalttığı bilinen güneş kremleri milyonlarca insan tarafından kullanılıyor ancak bu kimyasal ürünün yan etkileri de ortaya çıkabiliyor. Yapılan bir araştırmanın ortaya koyduğu sonuçlar ürküttü.

Güneş kremleri PABA gibi kimyasallar içeriyor ve bu kimyasal bileşen, alerjik yan etkilere neden olabiliyor. Ciltte alerjik reaksiyonların görülmesine neden olabilen güneş kremlerine karşı hassas cilde sahip olanlar için uzmanlar, güneş kremi tercihlerinde “hipoalerjenik” türlerin tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor. Peki güneş kreminin daha tehlikeli yan etkileri olabilir mi? İşte detaylar…

GÜNEŞ KREMLERİNİN YAN ETKİLERİ NELER?

Güneş kremi kullanımının sonuçlarından biri de ciltte artış gösteren sivilceler olabilir. Özellikle hassas ciltlere sahip olanlar bu yan etkiden etkilenebilir. Bu nedenle de kişilerin cilt tiplerine göre uygun olan güneş kremini tercih etmesi gerekiyor. Bu noktada da “komedojenik olmayan” türde güneş kremlerinin kullanılması gerekiyor.

Öte yandan güneş kremleri, vücut ve yüz kremleri olmak üzere ikiye ayrılır. Birçok kişi tek tip güneş kremini hem vücudu için hem de yüzü için kullanıyor ancak bu oldukça sakıncalı. Zira vücut için olan güneş kreminin içeriği daha ağırdır ve yüz bölgesinde kullanılmamalıdır. Yüz derileri bu ağır güneş kremini kaldıramayabilir. Diğer yandan yüz için olan güneş kremleri de vücuda sürüldüğünde, bu da güneş ışınlarından yeterince koruma sağlayamaz.

GÜNEŞ KREMİ KANSERE NEDEN OLUR MU?

Güneş kremlerinin yan etkileri yalnızca ciltte ortaya çıkan olumsuz sonuçlarla kendisini göstermiyor. Öte yandan şaşırtıcı gibi gelse de güneş kremlerinin içerisinde bulunan östrojenik bileşenlerin meme kanserine yol açabileceğine ilişkin tartışmalar devam ediyor. Ancak bu konuda henüz kanıtlanmış bir gerçek söz konusu değil. Fakat diğer taraftan Fransız ve ABD’li bilim insanları, bazı güneş kremlerinin lenfoma ve böbrek kanserine neden olabileceğini ortaya koydu.

Chemical Research Toxicology dergisinde yayımlanan söz konusu araştırma, güneş kremi sürülen denek hayvanlarında yüksek derecede lenfoma ve böbrek kanserine neden olabilecek kimyasalların tespit edildiğini öne sürdü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.