Etna yanardağı patladı, Türkiye'yi etkileyecek mi?

Etna yanardağı patladı, Türkiye'yi etkileyecek mi?
İtalya'daki Etna Dağı, yüzlerce metre yüksekliğe kül püskürterek hayata döndü. Yanardağın külünün Türkiye'yi etkileyip etkilemediği konusunda da açıklama var. (Başlık resmi 2021 tarihlidir.)

Vedat Baykal - Sicilya'da bulunan ve bugün gezegendeki en aktif yanardağ olan Etna yeniden faaliyete geçti. Pazar günü yanardağ havaya büyük miktarda kül püskürttü ve dağın tabanından lav akmaya başladı.

Yanardağdan fışkıran kül, çevredeki yerleşim yerlerinin yaşamını olumsuz etkiliyor. Yerleşim yerlerinin üzerine büyük miktarlarda volkanik kül düştüğü için Catania havaalanında uçuşlar askıya alındı. Patlamanın ardından ölen ya da yaralanan olmadı. Patlama anlarının göz dolduran görüntüleri paylaşıldı.

Çevre bölgelere oluşan manzara

69680b951e28b1d930f36fe00df8ab28a5ac0684.jpeg

Volkanik patlamalar sonucu açığa çıkan kükürt dioksit (SO2) Türkiye'nin dibine ulaştı

Etna patlamasıyla salınan kükürt dioksitin mevcut durumunu Sentinel-5 Precursor uydusundan alınan verilerle inceledik. Avrupa Uzay Ajansı'nın portalında yer alan 22 Mayıs tarihli veriler, kükürt dioksitin Yunanistan'dan geçerek Ege Denizi'ne ulaştığını gösteriyor.

Kükürt dioksit, asit yağmurunun yanı sıra hava kalitesinin düşmesine neden olabilir. Meteoroloji Genel Müdürlüğü yaptığı son duyuruda İzmir, Manisa ve Aydın'ın iç kesimlerinde sağanak yağış beklendiğini söylese de kül bulutlarının tahmin edildiğini duyurdu.

fwzb5vgwcaatcxn.jpeg

“Ortak yönetimimiz tarafından gerçekleştirilen HYSPLIT tahmin modelinin gelişmiş yörünge analizlerine göre, Etna'dan gelen kül bulutlarının Yunanistan'ın güneyini geçerek denizde doğuya doğru hareket etmesi bekleniyor. bulutlar ülkemizi etkileyecek."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.