Eğer ay olmasaydı ne olurdu?

Eğer ay olmasaydı ne olurdu?
Ay olmasaydı, ay aniden kaybolsaydı ne olurdu? Dünya üzerindeki etkisi ne olurdu ?

Necdet Oktay Apaydın - Gökyüzüne baktığınızı ve Dünya'nın uydusu Ay'ın var olmadığını gördüğünüzü varsayalım. Ay olmasaydı ya da bir anda yok olsaydı ne olurdu, bunun dünya üzerindeki etkisi ne olurdu?

93822345-thinkstockphotos-613757602.jpg

Popular Science'a göre bu sorunun cevabı şöyle

Geceleri daha karanlık olurdu. Yapay ışıkların bulunmadığı bölgeler zifiri karanlığa gömülürdü.

Özellikler hayvanların geceleri avlanmak için kullandıkları ay ışığı olmadığı için avlanmaya çıkamazlardı. Bu durumda yiyecek bulmayı oldukça zorlaştırırdı.

Bir diğer etki de ayın gelgitler üzerindeki etkisidir. Ay olmasaydı, gelgit hızı azalırdı. Ekosistemler, özellikle kıyı bölgelerinde ciddi şekilde etkilenmiş, enerji, su, mineral ve diğer kaynakların akışını bozarak bu bölgelerdeki ekosistemleri büyük ölçüde tahrip etmiştir. Bu ekosistemde beslenen ve hayatta kalan birçok hayvan da etkilenir.

Okyanus akıntıları da etkilenecek, bu nedenle bölgedeki sıcaklıklar çok yüksek olacak. Fırtınalar, kasırgalar ve kasırgalar gibi doğal olaylar da daha şiddetli hale gelecek.

Belki de en ciddi etki, Dünya'nın ekseninin eğimini etkileyecektir. Dünya'nın ekseninin eğimi zamanla sürekli değişecektir. İnsanlar dramatik değişiklikler nedeniyle birkaç bin yılda bir buzul çağları yaşayabilir, ancak eğim eksikliği nedeniyle iklim değişikliğinin olmadığı dönemler de vardır. Bir örnek Mars'tır. Dengeleyici bir uydu olmadan, Dünya'nın ekseninin eğimi sürekli değişir ve bu da aşırı mevsimsel değişimlere yol açabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.