Doğum kontrol hapı içen bir erkeğin vücudunda gerçekleşen değişiklikler

Doğum kontrol hapı içen bir erkeğin vücudunda gerçekleşen değişiklikler
Son olarak ne söylenecekse önce onu söyleyelim çünkü bu ilaçlar hormonlarda önemli rol oynuyor ve sonuçları küçümsenemeyecek kadar büyük. Hiçbir şeyin olmayacağını asla varsaymayın.

Leyla Karahan Hız - Doğum kontrol hapları, bir kadının vücudu tarafından üretilen iki hormon içerir: östrojen ve progestin. Bu tabletler kadının adet döngüsünü düzenler ve bir yumurtanın rahme yerleşmesini önleyerek hamileliği önler.

Bu hormonlar erkeklerin vücudunda da üretilir, ancak çok daha küçük miktarlarda. Östrojen sperm gelişimi için kullanılır ve progestin testosteron üretir. Peki erkekler bu hormonları içeren doğum kontrol hapları aldığında ne olur?

dogum-kontrol.jpeg

Uzun süreli kullanımda önemli değişiklikler gözlemlenebilir

Düzenli kullanımda erkeklerin göğüsleri büyümeye başlar, testisler küçülür, sakallar azalır, cilt yumuşar, kalçalar genişler ve cinsel istek azalır.

Hormon dengesizliği nedeniyle kaliteli sperm üretimi olmaz

Yorgunluk, kas kaybı, osteoporoz (kemiklerin atrofisi), konsantrasyon güçlüğü ve sıcak basmaları da meydana gelebilir.

Bir erkek bunları neden almak isteyebilir ?

Feminen olmak isteyen erkekler bu yönteme başvurabilir ancak çok güvenli değildir. Eğer böyle bir geçiş isteniyorsa daha etkili yöntemler vardır ve doktor kontrolünde yapılmalıdır.

Örneğin trans kadınların aldığı östrojen miktarı östrojen dozunun 10 katıdır. Oral kontraseptiflerin aşırı kullanımı derin ven trombozu (kan akışının değişmesi, kan damarlarının duvarlarında hasar) ve kalp krizi riskini artırır.
En önemlisi de kadın olmak isteyen erkeklerin öncelikle doktorları veya danışmanları ile bunun nedenini konuşmaları gerekir.

Erkeklerin de kullanabileceği, böyle yan etkileri olmayan doğum kontrol hapları üretilmek üzere

Erkekler için tasarlanmış oral kontraseptiflerin farelerde hamileliği önlediği gösterilmiştir. Seri üretim yakında başlayabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.