Binlerce euro kazanabilirsiniz! Almanya işçi alma şartlarını açıkladı

Binlerce euro kazanabilirsiniz! Almanya işçi alma şartlarını açıkladı
 DAMGA Editörü
Türkiye'de milyonlarca işçiyi ilgilendiren haber. Euro üzerinden maaş almak ve iyi yaşam şartları elde etmek isteyenler için Almanya hükümeti açıklamada bulundu.

Dünyanın birçok yerinden vatandaşın her yıl gidebilmek ve yerleşmek için çaba gösterdiği Almanya bu sene de yine oldukça revaçta. Uzun süredir Türkiye'den işçinin göç ettiği, ilerleyen süreçte de farklı nedenlerle bu ülkeye yerleşenlerle birlikte milyonlara ulaşan Türk nüfusuna yenileri de eklenebilir. Almanya hükümeti nitelikli göçmen alımı gerçekleştirmek üzere 2023 yılında uygulanacak şartları açıkladı.


Nitelikli eleman aranıyor

Alman Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile nitelikli göçmen alımı yapacağını duyurdu. Bu alımın temelinde Almanya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine yapılan düzensiz ve kalifiye olmayan Ortadoğu göçleri geliyor. Zorlaşan ve özellikle de son dönemde Türkiye'den de çok sayıda kişinin reddedilmesi bunu işaret ediyor. Uzun yıllardır vatandaşların ilk tercihlerinden biri olan Almanya'da çalışmak isteyenler için şartlar belli oldu.

Türkiye göçmenlere ev oldu

Avrupa ülkelerinin Ortadoğu sınırındaki Türkiye'de milyonlarca yabancı uyruklu vatandaş yaşıyor. Bunlardan bazıları yerleşik hayata katılsa da aralarında yerleşim veya oturma izni olmayanlar da var. Zaman zaman gerçekleşen operasyonlarla ülkelerine gönderiliyorlar ancak hepsini bir anda uzaklaştırmak mümkün değil. Diğer yandan farklı ülkelerde de Türkiye kadar olmasa da aynı durum söz konusu. Bu da vizelere yansıyor ve reddedilen binlerce vize başvurusu var.

Almanya'da asgari ücret ne kadar?

1 Ekim 2022 tarihinde yürürlüğe giren yasa ile birlikte Almanya'da asgari ücret 2023 yılında 12€ olarak belirlenmişti. Daha önce 10,45€ olan asgari ücrete saat başına 1,55€ zam gelmişti. Almanya çapında ilk asgari ücret 2015 yılında 8,50€ olarak tanıtıldı. 2015'ten önce, sabit maaş yönergeleri vardı. Ancak bunlar sadece seçilmiş sektörler için geçerliydi ve işverenler ile sendikalar arasındaki müzakereler temelinde belirlendi.

Son dönemdeki asgari ücretler şu şekildeydi;

  • 2017: 8,84 €
  • 2019: 9,19 €
  • 2020: 9,35 €
  • 2021: 9,50 € (1 Ocak) ve 9,60 € (1 Temmuz)
  • 2022: 9,82 € (1/1), 10,45 € (1/7) ve 12,00 € (1/10)

Almanya Nitelikli Göçmen Yasası ile ne hedeflemektedir?

Bu yasa ile ülkesinde işçi gücünü artırmak isteyen Almanya'nın asıl hedefi nitelikli göçtür. Kalifiye elemanların sektörlere katacakları değerlerin yanı sıra günlük yaşama dair herhangi bir sorun çıkarmamaları, ülke düzenini bozmamaları ve eğitimleri nedeniyle kültür seviyesini yukarı tutmaktadır. Yeteneği bulunmayan kişiler yasaya göre nitelikli iş gücü sayılmamaktadır.

Almanya Nitelikli Göçmen Yasası'nda son durum ne?

Almanya'nın Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı yaptığı açıklama ile Bakanlar Kurulu tarafından onay dahilinde kalifiye iş gücü göçünün kolaylaştırılacağını duyurdu. 2 milyona yakın kalifiyeli çalışan açığının bulunduğu ülkeye oldukça yüksek sayıda alım yapılması planlanıyor. Bakanlığın raporlarına göre bu boşluk Almanya için huzur bozucu ve risk boyutunda.

Almanya Nitelikli Göçmen Yasası'nda işçi alımı şartları nedir?

Alman Hükümeti'nin ülkedeki açığı kapatmak üzere gerçekleştireceği alımlar konusunda çok sayıda kişi şimdiden sabırsız. Düzenlenen yasayla birlikte puan sistemi esas alınarak alım gerçekleştirecek. Ayrıca tecrübe, yerleşim fikri, yaş ve Almanca bilip bilmediği de dikkate alınacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.