Aynı işyerinde 10 yıl çalışan kıdem tazminatı alabilir mi ?

Aynı işyerinde 10 yıl çalışan kıdem tazminatı alabilir mi ?
Kıdem tazminatı, çalışanların yıllarca çalıştıkları işten ayrıldıklarında aldıkları bir ödeme türüdür. Peki 10 yıl çalışan bir kişi kıdem tazminatı alabilir mı ? Sorusunun cevabını haberimizde bulabilirsiniz.

Kıdem tazminatı, Çalışanın işyerinde geçirdiği süre ve işyerinde kazandığı brüt maaş üzerinden hesaplanır. Bir çalışan, işini bırakmaya karar verirse, emekli olursa veya işine son verirse işten çıkarılma hakkına sahiptir. Kıdem tazminatı, çalışanların işte geçirdikleri sürenin tazminatı olarak kabul edilir ve işte kazanılan ücretlerin bir kısmını korumak için ödenir.

Kıdem tazminatı alabilmek için işçinin işyerinde belirli bir süre çalışmış olması gerekir. Bu süre yapılan işe göre değişebilmekle birlikte genel olarak 6 ay veya 1 yıl olarak kabul edilmektedir. Kıdem tazminatı alabilmek için işçinin işyerine yazılı olarak talepte bulunması gerekir. Başvuruda işyerinden ayrılma nedeni ve işten çıkarma talebi belirtilmelidir. İşe son verilirse kıdem tazminatı iş tarafından ödenir.

2023 Yılı İçin Rakamlar Netleşti

Milyonlarca vatandaşın gözü 2023 yılı için açıklanacak kıdem tazminatı tavanına çevrildi. Memur ve emeklilere yüzde 30 zam açıklamasının ardından işten çıkarma rakamları da yayınlandı. Çalışanların en büyük kalesi olarak bilinen 2023'teki işten çıkarma miktarı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamada açıklandı. Açıklamaya göre, asgari ücrete yüzde 54,6 zam ile 2023 yılına kadar temel yardım ödemesi 10 bin lirayı aştı. Memur ve emekliler için yüzde 30'luk maaş artışının açıklanmasının ardından kıdem tazminatı sınırlandırıldı. ayrıca bildirildi 2023 yılı için belirlenen işten çıkarma üst sınırı da bu nedenle 17 bin 904 lira oldu.

10 Yıl Çalışan Biri Kıdem Tazminatı Alabilir Mi ?

2023 yılı için belirlenen rakamlara göre; Aynı işten 10 yıl süreyle işçi çıkaran işveren, işçinin maaşına bakılmaksızın en fazla 179 bin 40 lira kıdem tazminatı ödeyecek.

Kıdem Tazminatı Hesaplama

İşçinin iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshedilmesi halinde, çalışılan her tam yıl için 30 günlük kıdem tazminatı ödenir. Yıldan yıla artan çalışma saatleri de orantılı olarak dikkate alınır. Vatandaşların büyük çoğunluğu kıdem tazminatı hesaplanırken brüt maaşın yanı sıra tüm paranın ve parayla ölçülen kazancın hesaba katılması gerektiğini bilmemektedir. yol parası, yemek parası, düzenli olarak ödenen ekstralar. sen de dahil ol Bu ücretler de dikkate alınırsa işten ayrılan vatandaşlar için kıdem tazminatı sayısı oldukça artıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.