Atlas ve Pasifik Okyanusu'nda Sular Birbirine Karışmıyor mu?

Atlas ve Pasifik Okyanusu'nda Sular Birbirine Karışmıyor mu?
Denizlere ve okyanuslara baktığımızda, hepsi tek bir su kütlesinin parçasıymış gibi görünür. Ancak bazılarının sınırları o kadar net çizilmiş ki, onları gördüğünüzde acaba bu sınır yüzünden sular birbirine karışmıyor mu diye merak ediyorsunuz.

Leyla Karahan Hız - Tıpkı bir nehirdeki tatlı suyun tuzlu deniz suyuyla karşılaştığında görünür bir çizgi oluşturması gibi, okyanustaki farklı sıcaklıklardaki sular da öyle. Özellikle Atlas ve Pasifik Okyanusu'na ait görseller bir süredir internette dolaşıyor. Görünmez bir sınırla çizilen bir çizgi, iki okyanus suyunun karışmasını adeta engelliyor. Ama nasıl?

Aslında suların birbirine karışmaması, Dünya’nın felaketinin gelmesi demektir.

okyanus.jpeg

Suların karışmadığı görüntüler karşısında büyülense de bu durum dünya için tam bir felaket anlamına geliyor. Küresel ısınma okyanusların donmasına neden oluyor. Bu suların karışması, ısınan yüzey sularını soğutan ve Dünya'nın sıcaklığını kontrol altında tutan temel mekanizmalardan biridir. Karışımsız sular ise ısınır ve ılık su atmosferden daha az karbondioksit emer. Okyanusların sularının birbirine karışmaması, yüzeyde daha fazla karbondioksit birikmesi anlamına gelir. Bu da atmosfere karbondioksit salınımını artırır ve küresel ısınmayı artırır.

Dünya okyanuslarının her biri farklı bir isme sahip olsa da, tüm sular tek bir kütle halinde akar.

Atlantik ve Pasifik okyanuslarının buluşma noktası olarak bilinen Drake Geçidi'nin ünlü videosunu internette muhtemelen izlemişsinizdir. İki farklı renkte ama yan yana su kütlesini gösteren bu video, aslında erimiş buzullardan gelen hafif, çamurlu tatlı suyun Alaska Körfezi'nin karanlık, tuzlu sularıyla buluştuğu anı anlatıyor. Karışıyormuş gibi görünmese de akıntılar ve dalgalar zamanla bu suları karıştırır. Dolayısıyla Pasifik ve Atlantik okyanuslarının sularının karışmadığını bilmek maalesef gerçeği yansıtmamaktadır.

Dünya’da birbirine karışmayan su diye bir şey yok.

Deniz bilimcisi Profesör Sally Warner şöyle diyor: "Bunun dikkate almamız gereken iki kısmı var: yüzeyde neler oluyor, insanların bu değişen gölgeleri veya bulanıklık çizgilerini gördükleri yer ve yüzeyin altında neler oluyor?" Bu, Drake Geçidi videosunda gösterilen şey olabilir, ancak Dünya'daki farklı bir durumu da temsil ediyor olabilir. Okyanus cepheleri, sıcaklık ve tuzluluk bakımından değişen düzensiz su alanlarıdır. Uzaktan, okyanusla buluştuğunda nehir suyu, suyun geri kalanından tamamen farklı görünüyor.

Er ya da geç bu sular birleşecek; ancak bu entegrasyon birkaç gün sürebilir.

okyanus-birlesmeleri.jpeg

Evet, Atlantik ve Pasifik Okyanusu gibi Dünya'daki diğer sular birbirine karışıyor, ancak bu karışım çok yavaş ve belirli yerlerde oluyor. Bu bölgede farklı sıcaklıklardaki suların birleşimi böyle bir çizgi ortaya çıkarıyor. Unutulmamalıdır ki iki farklı su, Atlantik Okyanusu ve Pasifik Okyanusu, kendi özellikleri ve ekosistemleri ile ayrı kütleler olarak kalmaktadır. Çok yavaş gelişen suların bu şekilde karışması, çoğunlukla doğal okyanus ve atmosfer süreçlerinden kaynaklanmaktadır. Yani dünyada birbirine karışmayan tek bir su kütlesi yoktur, karışmasalar bile birbirlerine çekimleri yavaştır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.