2024 Güneş Tutulması ne zaman, saat kaçta? Yılın ikinci Güneş tutulması Türkiye'den izlenebilecek mi?

2024 Güneş Tutulması ne zaman, saat kaçta? Yılın ikinci Güneş tutulması Türkiye'den izlenebilecek mi?
Ekim ayında gerçekleşecek olan ve yılın ikinci Güneş Tutulması olacak olan Halkalı Güneş tutulması için heyecanlı bekleyiş başladı. Peki 2024 Güneş Tutulması ne zaman, saat kaçta? Yılın ikinci Güneş tutulması Türkiye'den izlenebilecek mi?

Önemli gök olaylarından biri olan Güneş Tutulması'nın ikincisi bu sene Ekim ayında gerçekleşecek. Yılın ikinci ve son Güneş tutulması için geri sayım sürüyor. En çok merak edilen gökyüzü olaylarından biri olan Güneş tutulması hakkında araştırmalar da yapılmaya başlandı. Peki Güneş Tutulması ne zaman?


YILIN İKİNCİ GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN?


Yılın ikinci ve son tutulması olacak olan tutulma, 2 Ekim 2024'te ve halkalı Güneş tutulması olarak gerçekleşecek. Tutulma saat olarak ise UTC zaman diliminde 18:13 civarında başlayacak.


GÜNEŞ TUTULMASI TÜRKİYE'DEN İZLENEBİLECEK Mİ?


2 Ekim tarihinde gerçekleşecek olan Güneş tutulması Türkiye'den izlenemeyecek. Ancak halkalı şekildeki güneş tutulması Şili ve Arjantin'in güney bölgelerinden görülebilecek. Tutulma, Türkiye'den yalnızca parçalı bir şekilde görülebilecek.


HALKALI GÜNEŞ TUTULMASI NASIL OLUŞUR?


Halkalı güneş tutulmasının ne olduğu vatandaşların merak ettiği konulardan oldu. Ay'ın, Güneş'in önünden tam kavuşumlu geçişinde Güneş'i tam örtmediği zaman gözlemlenmektedir.

Ay'ın çapı, Güneş'in ışık yuvarının çapının yaklaşık 400'de biri olarak ifade edilmektedir. Fakat Ay'ın Dünya'ya uzaklığı, Güneş'in uzaklığının yine yaklaşık 400'de biri olarak ifade edilir. Bu sebeple Ay'ın Dünya'dan görünür büyüklüğü Güneş ile yaklaşık olarak aynı büyüklüktedir.

Fakat gerek Dünya'nın Güneş çevresindeki, gerekse Ay'ın Dünya çevresindeki yörüngeleri tam daire değildir. Bu sebeple, Ay her tam kavuşumlu geçişte Güneş'i tam olarak örtememektedir. Böyle bir durumda Güneş diskinin Ay tarafından kapanmayan bölümü Dünya'dan halka olarak gözlemlenmektedir. İşte buna Halkalı Güneş Tutulması adı verilir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.