2023 günlük fitre, zekat ücreti ne kadar ?

2023 günlük fitre, zekat ücreti ne kadar ?
2023 yılı için fitre ve zekat miktarı belirlendi. 11 ayın sultanı mübarek Ramazan ayı yaklaşırken, Cumhurbaşkanlığı Diyanet İşleri Yüksek Kurulu 2023 yılı fitre miktarını açıkladı.

Depremzedelere ramazan öncesi verilebileceğinin belirtildiği açıklamada, "Ülkemizde ilgili hadis-i şerifler, mevcut sosyo-ekonomik yaşam koşulları ve insanın günlük yiyecek ihtiyacı." söylendi Ramazan öncesi milyonlarca Müslüman namazını kıldırırken tamamen fitre ve zekatın ne zaman verileceği konusuna odaklanmıştı. Peki fıtrat ve zekat ne zaman verilir? Fitre kime, ne kadar verilir? İşte bu konularla ilgili bilgiler.

Zekat ne zaman verilir 2023 fitresi ne kadar? Ramazan öncesi İslam dünyasında sorular ortaya çıktı. Diyanet İşleri Yüksek Kurulu fitre miktarını Şubat 2023'te açıkladı. Kimsenin sorumluluğunda olmayan fakir Müslümanlara verilen fıtra, depremzedelere de ramazan öncesi verilebiliyor. Zekât ise oruç ve hacda olduğu gibi nisap miktarına ay hesabı yapılarak alınır. Zekat vermenin belirli bir zamanı yoktur.

2023 Fitre Ne Kadar ?

Din İşleri Yüksek Kurulu, Prof. Dr. Abdurrahman Hackal başkanlığında yapılan toplantının ardından 2023 yılı fitre miktarı açıklandı.Toplantı sonrası yapılan açıklamada, "Ülkemizde ilgili hadisler, mevcut toplum dikkate alınarak 2023 yılı fitre miktarı 70 TL olarak belirlenmiştir. .-Kişinin ekonomik yaşam koşulları ve günlük gıda ihtiyacı.Bu miktar nakdi olarak verileceği gibi gıda vb.Mal karşılığı ayni olarak da verilebilir. Bu farz edilen miktar aynı zamanda günlük orucun fidyesidir. Her mükellef mali durumuna ve günlük yemek giderlerine göre belli bir miktar verebilmektedir.

Ramazandan Önce Fitre Verilir Mi ?

Hükümet ayrıca, "Ramazan'dan önce sadaka vermek caiz midir?" diye sordu. Fıtır sadakasını Ramazan'da vermek müstehab ise de, Hanefi mezhebine göre Ramazan'dan önce vermek caizdir. Dolayısıyla, fıtır sadakasını vermek zorunda olan, örneğin Ramazan'dan önce de fıtır sadakası verebilir.

Fitre Kimlere Verilir, Kimlere Verilmez ?

Ramazan sadakası, kendine bakmak zorunda olmayan fakir Müslümanlara verilir. Sadaka vermek ve oruç tutmak zorunda olan kişinin bunlardan doğrudan veya dolaylı olarak yararlanmaması esastır. Aynı kural zekat için de geçerlidir. Dolayısıyla bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini üslubuna ve soyuna veremez. (Bir kişinin anası, babası, dedesi, torunları, torunları ve çocukları vardır.) Aynı şekilde karı koca da birbirlerine zekat, fıtrat ve fidye veremezler.

Hanefilere Göre Aşağıda Sayılanlara Fitre Verilmez

Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara,

  • Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara,
  • Eşine,
  • Zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye,
  • Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa (Merğinânî, el-Hidâye, II, 223-228).

Şâfiîlere ve Ebu Yusuf’a göre fitre, Müslüman olmayana da verilemez (Mâverdî, el-Hâvî, III, 387; X, 519; Merğinânî, el-Hidâye, II, 223).

Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir (Zeylaî, Tebyîn, I, 301).

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.