2023 Aliexpress Alışveriş Nasıl Yapılır? | Gümrük Vergisi Alınıyor mu? PTT Kargo Ücreti Alıyor mu?

2023 Aliexpress Alışveriş Nasıl Yapılır? | Gümrük Vergisi Alınıyor mu? PTT Kargo Ücreti Alıyor mu?
Çin menşeli alışveriş devi Aliexpress, her gün milyonlarca kişiye hitap ediyor. En çok ziyaretçinin geldiği ülkelerden biri de Türkiye. Ülkemizde bu siteyi kullananların sayısı hiç de az değil ve çok sayıda kişi çeşitli sorulara cevap bulmak üzere araştırmalarda bulunuyor. Peki, 2023 yılında Aliexpress'te nasıl alışveriş yapılır? Aliexpress ürünlerinde vergi alınır mı? Aliexpress siparişlerinde gümrük vergisi alınıyor mu? Aliexpress siparişlerinde PTT ücret alıyor mu? Sorularının yanıtı burada.

Dünyanın en çok tercih edilen alışveriş sitelerinden biri olan Aliexpress'in hacmi giderek büyüyor. Ucuz fiyatlı ürünleri kendi ülkesindeki satış ücretinden daha düşük miktarlara mal etmek isteyenlerin terihi genelde burası oluyor. Farklı seçenekler de var ancak Aliexpress çoğunluklu olarak rakiplerini geride bırakmayı başardı. Özellikle Türkiye'de de çok sayıda internet kullanıcısınını yurt dışı denildiğinde aklına geldiği ilk pazarlardan biri yine burası. Daha önce ürün alan veya almayan binlerce vatandaş ticaret alanı hakkında sorgulamalar gerçekleştirerek sorularına yanıt arıyor. Peki, 2023 yılında Aliexpress'te nasıl alışveriş yapılır? Aliexpress ürünlerinde vergi alınır mı? Aliexpress siparişlerinde gümrük vergisi alınıyor mu? Aliexpress siparişlerinde PTT ücret alıyor mu? Sorularının yanıtı burada.


Bu yazıda okuyacaklarınız


Aliexpress nedir? Alibaba ile Aliexpress aynı mıdır?

Aliexpress 2010 yılında Çinli iş adamı Jack Ma  tarafından kurulmuştur. Alibaba Group bünyesinde bulunan şirketin hedefi pazar yeri sahipleri ve ticaret insanlarını müşterilerle bir araya getirerek genelde perakende ürün satışı gerçekleştirmektir. Alibaba ile Aliexpress farklı platformlardır. Alibaba'da toptan alışverişler yapılabilmektedir.


aliexpress-nasil-uye-olunur

Aliexpress'e nasıl kayıt olunur?

Aliexpress'e www.aliexpress.com üzerinden giriş sağlayabilirsiniz. Buraya geldiğiniz ülkeyi belirleyebilen bir sistem mevcuttur ve site genellikle Türkçe olarak karşınıza çıkar. Eğer farklı bir dil seçeneği görürseniz sağ üst taraftan değiştirme imkanınız vardır. Yine aynı şekilde gösterimi yapılacak para birimini de buraya yakın bir sekmede değiştirebilirsiniz. Sisteme kaydolabilmek için ise sağ üst taraftan Kayıt ol seçeneğine tıklamanız gerekmektedir.


aliexpress-uyelik

Karşınıza bu ekran gelecek. Aliexpress'e birçok kayıt olma yöntemi bulunmaktadır. Kendi e-postanızın haricinde Gmail, Facebook, Twitter ve App Store bilgilerinizle de giriş sağlayabilirsiniz. Ardından üyeliğiniz aktif edilecektir. Artık alışveriş yapmak için tüm şartlar hazır.


Aliexpress'te nasıl alışveriş yapılır?

Dünyanın en büyük pazarlarından birine sahip olan Aliexpress'te genellikle Çinli satıcılar ve üreticiler bulunmaktadır. İş gücünün ucuz olmasıyla birlikte çok sayıda ürün büyük avantajlarla tüketicilere sunulmaktadır. Sitede alışveriş yapabilmek için birkaç ince detay bulunmaktadır.

  • Puan: Almak istediğiniz ürünlerin sizden önce aldığı toplam puan ortalaması önemlidir. 5'e yakın olan ürünler eğer sayıca da çok satılmışsa önemli bir referanstır.
  • Yorum: Ürünleri alan kullanıcılar genellikle yorum yazıyorlar. Bunların birçoğu fotoğraflı oluyor. Sizin için rehber olabilecek noktalardan biri kesinlikle bu. Örneğin bir gözüğün gözünüzde nasıl duracağına dair az çok fikir verebilir.
  • Satıcı ortalaması: Alışveriş yapacağınız ürünleri satan firmanın 100 üzerinden puanları da büyük önem taşımaktadır. Ben genellikle yüzde 95 üzerindeki firmalardan ürün almayı tercih ediyorum.

aliexpress-alisveris

Ürün sayfasında yorumları, kullanıcı görüşleri ve satıcı ortalaması bulunmaktadır.

Şimdi Satın Al veya Sepete Ekle butonlarından kredi kartınızla yapacağını ödemeyle siparişinizi tamamlayabilirsiniz.
 


Aliexpress ön ödemeli kargo ve vergi nedir?

Aliexpress'ten aldığınız ürünlerin büyük çoğunluğunda ön ödemeli kargo ve vergi vardır. Sadece vergi ödemeli ürünler de bulunmaktadır. Yukarıda gördüğünüz ürün sayfasında gönderide ücretsiz gönderim yazmakla birlikte bazılarında ise fiyat görüntülenmektedir ve bir sonraki sayfalarda toplu halde ekli şekilde karşınıza çıkar.

  • Ürün fiyatı: 41,94 TL
  • Kargo ücreti: 60.53 TL
  • Vergi: 16.11 TL
  • Varsa kampanya kodu: Çeşitli kampanyaları takip ederek toplayabilirsiniz.
  • Toplam: 118.59 TL


aliexpress-siparis


 

Aliexpress siparişlerinde vergi alınır mı?

Çin menşeli alışveriş sitesi Aliexpress'ten yaptığınız her alışveriş vergiye tabidir. En ucuz üründen en pahalısına kadar tüm yelpazede gösterilen sayfalarda siparişler, ödeme sayfasında vergilerle birlikte yer almaktadır. Siparişinizi tamamlamak için vergiyi ödemeniz gerekmektedir. Yukarıdaki örnekte de yine aldığımız güneş gözlüğü sonrasındaki ödeme sayfasında vergi eklenmişti.


aliexpress-kullanici

Aliexpress siparişleri nasıl takip edilir?

Sepetinizi oluşturdunuz, kredi kartınızla ödemenizi yaptınız ve sonrasında "Alışverişiniz tamamlandı" yazısı sizi karşıladı. Bu andan itibaren kullanıcı hesabınıza geri dönmeniz ve ürünlerinizi görüntüleyebiliyor olmanız gerekmektedir. Burada ürünlerinizin yanında yer alan Siparişi takip et butonunun üzerine mouseu getirip bekleyebilirsiniz. Eğer detaylı bilgi almak istiyorsanız tıklayıp yeni sayfa açılmasını sağlayabilirsiniz. Burada tüm bilgilerin yer aldığı bir adımlar silsilesi karşınıza çıkacaktır.

aliexpress-siparis-takipBu bilgileri ayrıca parcelapp'tan da doğrulatabilirsiniz.


Üstteki görselde üstü mozaiklenen bölümde sipariş takip numaraları bulunmaktadır. Ürün veya ürünleriniz gümrüğe girdikten sonra PTT'ye gönderilir. Burada yeni bir numara ile taşınacaktır. Ardından telefonunuza mesaj gelmektedir. Bunu kaybetmeyin ve siparişinizi teslim alana kadar saklayın.


 

Aliexpress alışverişlerinde gümrük vergisi alınıyor mu?

Aliexpress veya yurt dışından yapılan alışverişlerde son olarak her kullanıcının ayda 5 ürün getirme hakkı oluyor. Eğer vergisini ödediğiniz bir ürün ise ekstra para vermenize gerek kalmıyor. Ancak teferruatlı, ağır veya birden fazla ürün getirdiğiniz zaman farklı yaptırımlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu biraz da gümrükteki memurların insiyatifinde. Genelde telekominikasyon ürünlerinde zaman zaman sıkıntılar yaşanabiliyor.


 

Aliexpress siparişlerinde PTT kargo ücreti alıyor mu?

Ürünleriniz gümrükten onay aldıktan sonra kargolanmak üzere genellikle PTT'ye teslim ediliyor. Zaman zaman Aras Kargo da olabiliyor. Benim yaptığım alışverişte PTT'ye verildi. Tarafıma gelen gönderi kodu ile birlikte aşamaları takip edebiliyorum. Getirilen ürünlerde ücret ödenmemektedir.

aliexpress-ptt

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.