2018 Berat Kandili ne zaman? Okunacak dualar ve yapılacak ibadetler

2018 Berat Kandili ne zaman? Okunacak dualar ve yapılacak ibadetler
Müslümanlar için büyük bir anlam ifade eden ve kutsal sayılan berat kandili için hazırlıklar yapılıyor. Mevlid kandili önesindeki son kandil olan Berat Kandili son günlerde çok sayıda kişi tarafından araştırılıyor. Dini bayramlar ve kandiller Diyanet İşleri Başkanlığı takviminden duyurulmuştu. Peki Berat Kandili ne zaman ve hangi gün idrak edilecek?

İslam dünyası bir kandili daha karşılayacak olmanın mutluluğunu yaşıyor. Şaban ayının 14. gününden 15.'ye bağlayan gecede kutlanacak olan Berat Kandili için geri sayım devam ediyor. Müminlerin Allah'a olan ibadetlerini yerine getirimesinin yanında manevi bir rahatlık da hissettiren Berat Kandili için sürekli 'Berat Kandili ne zaman?' sorusu yazılarak araştırılıyor. Siz değerli okuyucularımız için hazırladığımız haberde yılın son kandili olan Mevlid kandili ile ilgili tarihi de görüntüleyebilirsiniz. İşte son bilgiler...

BERAT KANDİLİ NE ZAMAN KUTLANACAK?
Diyanet İşleri'nin yayınlamış olduğu dini günler takvimine göre 2018 Berat Kandili tarihi belli oldu. Berat Kandili bu yıl 30 Nisan Pazartesi günü idrak edileck. Bu mübarek gün yine dua ve ibadetler ile geçirilirken, camiler dolup taşacak.

BERAT KANDİLİNDE ORUÇ TUTULUR MU?
Berat Kandili'nde oruç tutulup, tutulmayacağı mevzusunu tek bir hadis ile cevaplayalım;"Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah'u Teâlâ o andan fecir oluncaya kadar: "Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona kurtuluş vereyim" diye buyurur." (İbn Mâce)

berat kandili

BERAT KANDİLİ'NDE NELER YAPILMALI?
Kur'an-ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, uygun mekânlarda Kur'an ziyafetleri verilmeli, Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

Hz. Muhammed' (s.a.s) salât ve selâmlar getirilmeli, kendisinin şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

Tefekkürde bulunulmalı, "Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir" gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

4 Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli, manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk'a niyazda bulunulmalı

Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı, gönüller alınmalı, kederli yüzler güldürülmeli.

Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli, idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamette bulunulmalı.

Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı, vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.

Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli, iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.

Hayattaki manevî büyüklerimizin, hocalarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, mesaj yahut e-mail çekerek tebrik edilmeli, duaları istenmeli.

Başta bütün insanlık olmak üzere kendimize ve sevdiklerimize mümkün mertebe ismen dualar etmeli.

2018 YILI KANDİL TARİHLERİ!
Müslüman alemi için en önemli günler arasında yer alan Berat ve Mevlid kandilleri ne zaman sorusunun yanıtı araştırılıyor. Buna göre Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan 2018 Kandil tarihleri;

Berat Kandili: 30 Nisan 2018 Pazartesi

Mevlid Kandili: 19 Kasım 2018 Pazartesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.