10 Kasım hangi güne denk geliyor? 10 Kasım resmi tatil mi

10 Kasım hangi güne denk geliyor? 10 Kasım resmi tatil mi
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatının yıl dönümü olan 10 Kasım bu sene hangi güne denk geliyor? Sorusunun yanıtı aranıyor. Ayrıca 10 Kasım resmi tatil mi? sorusu da soruluyor. Detaylar haberimizde yer alıyor.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938 tarihinde hayata gözlerini yummuş ve o günden sonra her yıldönümü büyük bir özlem, saygı ve hüzün ile anılmıştı. Bu yıl da çeşitli törenlerl kendisi yad edilecek, ilke ve inkilapları anlatılacak, Türkiye Cumhuriyeti'ni kurarken yaşadığı zorluklar ve geçtiği yollardan söz edilecek. Bazı televizyon kanallarının da Atatürk adına yapılan filmleri yayınlaması bekleniyor.
 


10 Kasım hangi güne denk geliyor?

2019 yılında 10 Kasım tarihi pazar gününe denk gelmektedir. Türkiye'de yaşayan milyonlar ve dünyanın birçok noktasında hayatlarını sürdüren Türk vatandaşları Ata'sına olan sevgisi ve özlemini 10 Kasım'da bir kez daha göstererek onu anacak.


10 Kasım resmi tatil mi?

29 Ekim'den sonraki en önemli tarih olan 10 Kasım'da resmi tatil yoktur. Saat 09:05'te sirenler çalar ve saygı duruşuna geçilir. Bu sene 10 Kasım pazar gününe denk geldiği için ayrıca bir tatil söz konusu değildir.

mustafa kemal atatürk


10 Kasım nedir?

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu Ulu Önder Atatürk'ün çok sevdiği ülkesine ve hayata veda ettiği gündür 10 Kasım. 1938 yılı 10 Kasım günü saat 9'u 5 geçe aramızdan ayrılan Atatürk o gün çeşitli etkinliklerle anılır. 10-16 Kasım haftası; onun yurtseverliği, inkılap ve ilkelerinin anlatıldığı, radyo ve televizyonda Atatürk'ün konuşmalarının kendi sesinden dinletildiği, Atatürk'le ilgili filmlerin gösterildiği Atatürk'ün anıldığı hafta olarak Türk halkı tarafından kutlanır. Atatürk'ün aramızdan ayrılığı gün, Anıtkabir ziyaret edilir, Ankara'da resmi tören yapılır. Her 10 Kasım'da Türkiye'de yaşam durur ve bayraklar yarıya indirilir.

mustafa kemal atatürk


10 Kasım 1938'de ne oldu?

Sağlık durumu kötüye giden Atatük'e 1938 yılı başlarında siroz teşhisi konuldu ve Avrupa'dan doktorlar getirildi. Fakat tedaviler sonuç vermedi. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk, 10 Kasım 1938 Perşembe sabahı saat 09:05'te İstanbul Dolmabahçe Sarayı'nda hayata gözlerini yumdu. Naaşı büyük bir törenle Ankara'ya uğurlandı ve Atatürk 21 Kasım 1938 günü Ankara'da büyük bir törenle Ankara Etnografya Müzesi'ndeki geçici kabrine konuldu. 15 yıl sonra da 10 Kasım 1953'te kendisi için yaptırılan Anıtkabir'de toprağa verildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.