Salda Gölü'nde kuruma ve çöp alarmı: Tam koruma talep edildi

Salda Gölü'nün çevresindeki çöpler tepki çekti. Salda Gölü Koruma Derneği, gölün kuruyan alanlarındaki çatlakları da görüntüledi.

Burdur'da Mars gezegenindeki toprak yapısına benzerliğiyle bilinen, son günlerde su çekilmesi, yoğun insan faaliyetleri ve kirlilik nedeniyle canlı organizmaların oluşturduğu beyaz adacıkların kararmaya başladığı belirlenen Salda Gölü'nün çevresindeki çöpler tepki çekti. Salda Gölü Koruma Derneği, gölün kuruyan alanlarındaki çatlakları da görüntüledi.

Salda Gölü için koruma bilincinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla kurulan Salda Gölü Koruma Derneği yönetimi, son günlerde bazı bölgelerinde kuruma ile beyaz kumullar ve adacıklarında kararma tespit edilen ve yoğun insan faaliyetleri sebebiyle göl etrafındaki çöpler ile diğer zarar verici çeşitli unsurlara yönelik görüntü ve fotoğraf paylaşımlarıyla uyarıda bulundu.

ASFALT ATIKLARI GÖLE DOĞRU ATILMIŞ

Dernek yönetiminin sosyal medya hesaplarından "Salda Gölü'nde alarm" başlığıyla yapılan paylaşımlarda, "Kayadibi, Doğanbaba yolu çalışmaları sırasında eski asfalt ve kazıntılar göle doğru itilmiş. Yol çalışması için "sadece iyileştirme" denilmişti ama gözlemlerimiz farklı. Çevre koruma ilkeleri ihlal edilmiş. Acil önlem şart. Salda Gölü'nün ekosistemini tehdit altında. Talep ediyoruz, bağımsız uzmanlar tarafından saha incelemesi ve bilimsel analiz yapılsın. Zararın boyutu belirlensin, onarım başlasın. Gelecekte benzer olayları önlemek için sıkı denetim mekanizmaları kurulmalı. Hassas doğal alanlardaki her çalışma titizlikle yürütülmelidir" denildi.

GÖL ÇEVRESİ ÇÖP DOLU

Salda Gölü çevresindeki kirliliğin devam ettiğine yönelik görüntüler de paylaşan dernek yönetimi, "Her yerde çöp, cam kırıkları ve plastik atık görmek mümkün. Bu eşsiz güzelliğimizi korumak için daha etkili önlemler alınmalı. Salda dünya mirasıdır. Salda Gölü için tam koruma talep ediyoruz" diye çağrıda bulundu.

GÖL KURUYOR, KIYIDAKİ ÇATLAKLAR

Salda Gölü'nün kuruduğuna da işaret edilen açıklamalarda, "Mavi gezegen S.O.S veriyor. Kıyılardaki çatlaklar ve kuruma, gölün hızla tükenişini gösteriyor. Acil önlem alınmazsa, bu doğa harikası ve ekosistemi, geri dönüşü olmayacak şekilde zarar görebilir" diye uyarı yapıldı.

Dernek yönetimi, ayakkabıyla bile basılmaması gerektiği belirtilen göl kenarındaki araç izlerini de şu sözlerle paylaştı:

"Salda Gölü'ne tekrar kepçe sokulmuş. Bravo, doğa katliamında ısrarcıyız. Gölü kum havuzu sanan zihniyet sayesinde yakında Salda'yı sadece kartpostallarda göreceğiz. "Bozulmadık yer bırakmayalım" projesi tüm hızıyla devam ediyor. Bu görüntüler 25 Temmuz 2024 tarihinde kaydedildi."

ARAÇLA GİREN KİŞİYE PARA CEZASI

Dernek yönetiminin paylaşımları üzerine Burdur Valiliği'nden, aracıyla göl kenarında çamura saplandığı belirtilen bir kişiye ceza uygulandığı, Yeşilova Kaymakamlığı, Yeşilova Belediyesi ve Yeşilova Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından genel temizlik yapıldığına dair açıklama yapıldı.

Burdur Valiliği'nin açıklaması şöyle:

"Yeşilova ilçesi, Doğanbaba köyü ile Kayadibi Mahallesi arasında kalan bölümde, bölgeyi tanımayan yabancı uyruklu A.K. isimli şahsın 21 Nisan 2024 tarihinde aracıyla Salda Gölü kenarında çamura saplanması sonucunda, mahsur kalarak 112 Acil Çağrı Merkezi'nden yardım talebinde bulunması üzerine bölgeye sevk edilen jandarma ekipleri aracı saplandığı yerden kurtarmışlardır. Konuyla ilgili ayrıca yabancı uyruklu şahsa yasak olan bölgeye araçla girmesinden dolayı, 5326 sayılı Kabahatler Kanununa muhalefetten 2 bin 52 TL idari yaptırım kararı uygulanmıştır."

GÖL KENARLARINDA TEMİZLİK

Valilik açıklamasında, temizlik çalışmalarına ilişkin de şu bilgiler verildi:

"Ülkemizin en değerli doğal miraslarından biri olan Salda Gölü çevresinde, Yeşilova Kaymakamlığı, Yeşilova Belediyesi ve Yeşilova Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından genel temizlik çalışması yapılmıştır. Bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin bu eşsiz güzelliği temiz nezih bir ortamda ziyaret etmeleri adına, Salda Gölü çevresinde düzenli olarak çöpler toplanmakta ve belirli periyotlarla genel çevre temizliği yapılmaktadır. Vatandaşlarımızdan isteğimiz, ziyaretleri süresince çevreyi kirletmemeleri hususunda hassasiyet göstermelerini önemle rica ederiz."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

TÜİK'ten endişe veren senaryo: O yılda Türkiye'nin nüfusu 55 milyonun altına düşebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Endonezya Cumhurbaşkanı Subianto ile görüştü
Eyüpspor, Beşiktaş'ın sağ bek oyuncusu Tayfur Bingöl'ü renklerine kattı

Yerel Haberler Haberleri