Meclisi oyuncağa çevirdiniz!

Avcılar Belediye Meclisi yeni yıla oldukça gergin bir atmosferde girdi. İller Bankası'ndan alınacak 20 milyon liralık borçlanma için oylamanın yapıldığı mecliste, CHP'li; Ali Ekber Çelik, Ahmet Turan Arlı ve Sultan Toprak'ın red oyu vermesi şok etkisi yaratırken, Başkan Toprak'ın red oyu veren CHP'lilerin ismini okumaya çalışması ortalığı karıştırdı. Arlı, “Meclisi oyuncağa çevirdiniz” dedi.

2018 yılının ilk meclis toplantısını gerçekleştiren Avcılar'da, ortalık bir hayli karıştı. İller Bankası tarafından 2017 yönetim kuruluna alınamayan ve süresi yetişmeyen, 20 milyonluk borçlanma talebi, yasa gereği; tekrar mecliste oylandı ve reddedildi. Belediye Başkanı Handan Toprak'ın, başkanlığını yaptığı meclis toplantısında; borçlanma talebinin reddedilmesi de deyim yerindeyse ortalığı savaş alanına çevirdi. Oylama sonrası Belediye Başkanı Toprak'ın, borçlanma talebine red oyu veren CHP'li; Ali Ekber Çelik, Ahmet Turan Arlı ve Sultan Toprak'ın ismini okumak istemesi gerginliğin artmasına sebep oldu. Başkanlık kürsüsüne yürüyen CHP'li isimler Toprak'a seslenerek, “Bu partinin disiplin tüzüğü var. Bizi bu şekilde tehdit edemezsiniz” dedi. Toprak'ın, ayağa kalkan ve kendisine eleştirilerde bulunan meclis üyesi Sultan Toprak'a da; “Otur yerine” diye bağırdığı görülürken, CHP'li meclis üyesinden de benzer tonda sert bir cevap geldi. Toprak, “Oturmuyorum yerime” diye bağırdı.

AK Parti sıraları ayaklandı
İller Bankası'ndan alınacak borçlanma talebinin görüşülmesi esnasında AK Parti sıraları da Belediye Başkanı Toprak'a sert tepki gösterdi. Söz konusu borçlanmanın tekrar mecliste oylanması gerektiğini söyleyen AK Partililer, Başkan Toprak'ın; “Geçtiğimiz yıl zaten oylamıştık. Şimdi tekrar bu konuyu oylama sunuyorum” sözleri sonrası ise adeta çıldırdı. Oylamanın tekrar yapılması gerektiğini söyleyen AK Parti Grup Başkanvekili Ali Rıza Aydın, “Bu borçlanma talebi zaten daha önce de önümüze geldi. Biz buna o zaman da red oyu verdik. Şimdi de tekrar oylanması gerekiyor ve biz gene red oyu vereceğiz. Fakat zaten daha önce de red vermiştik” yorumunda bulundu.



Güncelleme bahanesi!
Borçlanma talebinin oylanıp, oylanmaması yönünde tartışmalara sahne olan mecliste, CHP'li Zafer Polat da, söz konusu talebin geçtiğimiz ay oylanmış olduğunu ve bu nedenle tekrar oylanması gerektiğini savundu. Borçlanmayla ilgili yeni bir talep olmadığının altını çizen Polat'ın, savunması ise akıllarda durgunluk yaptı. “Yeniden borçlanmıyoruz. Burada gündeme gelen şey bir güncellemedir” diyen Polat, “Bizim aldığımız karar 2017'de olduğu için ve 2018'de yeni bir karar alınması gerektiği için bunları konuşuyoruz. Bizim yapacağımız şey bir güncellemedir. Dolayısıyla olaya bu açıdan yaklaşılması gerekir” ifadelerini kullandı.

Hiç fark etmez!
Polat'ın açıklamaları sonrası AK Parti sıralarından ve CHP'li isimlerden de sert tepkiler geldi. “Güncelleme filan fark etmez” diyen AK Partili Süleyman Çelik de; “Oylama bizim için zaten bitmiştir. Bu mecliste bu konuda bir oylama yapıldı ve biz red verdik” dedi. Çelik'in bu sözleri üzerine Toprak ise, “Arkadaşlar evet, oylama yapıldı ve oy birliğiyle kabul verdik” deyince tansiyon tekrar yükseldi. AK Partililer; “Biz kabul filan vermedik. Oy birliği de söz konusu değil yalan söylüyorsunuz. Bir oylama 1 kere yapılır, siz istediğiniz sonucu alın diye 40 kere oylama mı yapacağız?” diye sordu.



Sıkıntı yoksa niye geriliyorsun?
Gelen eleştiriler üzere açıklama yapan Toprak ise, “Bu talebe ilişkin oy birliğiyle kabul verdik” sözlerini düzeltti. Toprak, “Evet arkadaşlar, sizin o oylama ellerinizi bir an kaldırmış olmanız oy birliğiyle yazılmış. Düzeltmek gerekir. Benim için sıkıntı yok” dedi. Toprak'ın verdiği bu cevap AK Partililer ve muhalif CHP'liler tarafından bardağı taşıran son damla olurken, AK Partili Nuran Kırlak da; “Madem hiçbir sıkıntı yok, her şey dediğiniz gibi tastamam. O zaman niye geriliyorsun? Niye sinirleniyorsun?” diye sordu.

Kaç kere oylama yapacağız?
Toprak'ın ısrarla borçlanma talebine ilişkin oylama talep etmesine tepki gösteren AK Partili Ali Rıza Aydın da; “Kaç kere oylama yapacağız? Açın video kasetlerini görün, kayıtlara bakın. Biz bu konuyu 1 değil 2 kez oyladık. Böyle bir şey olabilir mi?” diye sordu. CHP Grup Sözcüsü Özkan Alıntaş ise, “Gereksiz yere vakit alıyor, inatlaşıyorsunuz. Bırakın oylayalım, olsun bitsin” dedi.

Oylama yapıldı tansiyon yükseldi
AK Parti'nin tüm itirazlarına rağmen Başkan Toprak'ın ısrarıyla tekrar yapılan oylama ise Avcılar Belediyesi için şok etkisi yaratacak cinsten oldu. Oylama sonunda AK Partililerle birlikte CHP'li; Ali Ekber Çelik, Ahmet Turan Arlı ve Sultan Toprak da red oyu verince, borçlanma talebi de reddedildi. Oylama sonrası red oyu veren CHP'li 3 ismin adını, Başkan Toprak'ın okumak istemesi de meclis üyelerinin sandalyelerinden kalkıp kürsüye yürümesine sebep oldu. Çelik, Arlı ve Toprak kürsüye doğru yürürken, AK Partili isimler de sıralarından kalkarak, Toprak'a tepki gösterdi.



Meclisi oyuncağa çevirdin!
Ses tonlarının yükselmesiyle ve meclis üyelerinin ayaklanmasıyla başlayan gerilim, Toprak ve Arlı arasındaki tartışmayla da iyice alevlendi. İsminin okunmasına itiraz eden CHP'li Arlı, sandalyesinden kalkarak; “Meclisi oyuncağa çevirdiniz. Yazıklar olsun size. Böyle bir şey olabilir mi? Ayıp yahu” diyerek tepki gösterdi. Arlı'nın sözlerine destek veren Çelik de; “Bu yaptığınız çok yanlış” diyerek Toprak'ı eleştirdi. Gerilimin arttığı mecliste AK Partili isimler de; Toprak'ın yanlış yaptığını belirterek, “Bu konuyu kendi grup toplantınızda kendi içinizde tartışın. Böyle bir şey olamaz” dedi.

Usül hatası yapıyorsun
Tartışmaların bitmediği mecliste, Toprak'ın “Arkadaşlar tamam” sözleri de ortamı yumuşatmadı. CHP'li Ali Ekber Çelik, “Usül hatası yapıyorsun başkan. Red verdik diye burada adımızı okuyamazsın. Ortada bir yanlış varsa disipline gidersiniz burada böyle yapamazsınız” derken, Toprak da, “Ben hata, filan yapmıyorum. Teknik bir açıklama yapacağız” şeklinde savunma yaptı ve bağırdı. Toprak'ın bağırması ortamı iyice gererken, mecliste görülen manzaralar tam anlamıyla skandal boyutlara ulaştı.

Otur yerine Sultan
Çelik'e bir diğer CHP'li isim olan Sultan Toprak da destek verirken, Toprak'a yüklendi. Toprak, “Sayın başkan burada red oyu veren sadece biz değiliz. O zaman AK Partili arkadaşların da ismini okuyun. Red verdik diye isim mi okunur? Bizi rencide edemezsiniz” dedi. Toprak'ın bu sözleri ve ayağa kalkması üzerine çileden çıkan Başkan Toprak da; “Sultan hanım, lütfen yerinize oturur musunuz?” diyerek sesini yükseltti. AK Partili Yaşar Karaarslan da, CHP'li muhalif isimlere destek vererek; “O zaman benim ismimi de okur musunuz? Niye okumuyorsun?” diye sordu.



İrademize ipotek koyamazsın
Tartışmalar üzerine söz talep eden CHP'li Arlı da, talebinin Toprak tarafından reddi sonrası adeta isyan etti. Arlı, “Burada bize zaten hiç söz vermiyorsunuz. Siz bizim irademize ipotek koyamazsınız. Biz de seçilmiş meclis üyeleriyiz. Böyle bir şey yok. Gidin disipline verin” dedi. Alevlenen tartışmalar AK Partili Yaşar Karaarslan'ın; “Sayın başkan, şu işi artık bir öğrenin, yönetimi artık bir öğrenin” demesiyle de iyice büyüdü.  AK Parti sıralarıyla CHP'li meclis üyeleri karşı karşıya geldi. Kavgaya ramak kaldı.



Denetim Komisyonu belli oldu
Yaşanan tartışmalar arasında Denetim Komisyonu'na seçilen isimler de belli oldu. AK Partili Mehmet Özgür, kendi grubundan 16 ismin oyunu alırken, 1 oy da CHP'lilerden alarak; 17 oyla denetim komisyonuna seçildi. Özgür'ü, 15'er oyla CHP'li isimler; Mahir Doğan ve İsmail Algül, takip etti. Komisyon oylamında 6 meclis üyesi de boş oy kullandı. YAKUP TEZCAN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Yerel Haberler Haberleri