Değer mi?

Esenyurt’ta Necmi Kadıoğlu’ndan boşalan belediye başkanlığı koltuğuna oturan Ali Murat Alatepe’nin, 2019 yerel seçimlerinde de AK Parti’den aday olarak gösterilip gösterilmeyeceği tartışıladururken, Alatape’ye bu minvalde en önemli ve güçlü destek, öteden beri siyasi yol arkadaşlığı yaptığı İlçe Başkanı Şenay Değer’den geldi.

Esenyurt’ta Necmi Kadıoğlu’ndan boşalan belediye başkanlığı koltuğuna oturan Ali Murat Alatepe’nin, 2019 yerel seçimlerinde de AK Parti’den aday olarak gösterilip gösterilmeyeceği tartışıladururken, Alatape’ye bu minvalde en önemli ve güçlü destek, öteden beri siyasi yol arkadaşlığı yaptığı İlçe Başkanı Şenay Değer’den geldi.
*
Değer, bir dernek toplantısında yaptığı konuşmasında, 2019 yerel seçimlerinde belediye başkanlığı adaylığı niyetinde olmadığını, desteğini, mevcut belediye başkanı Alatepe’den yana kullanacağını, zaten Alatepe’nin de süreci iyi götürdüğünü, bir kez daha adaylık şansı tanınması gerektiğini vurgulayan sözler sarf etti.
*
Üç dönem kuralı nedeniyle ilçe başkanlığı süreci sona erecek olan Şenay Değer’in, kendisini yüzde yüz bağlayan, yerel siyasetteki partili kurumsal kimliğini etki ve hedef açısından asgari düzeye çeken, içeriği, kapsamı derin bu açıklamayı durup dururken yaptığını söylemek de mantıklı gözükmüyor.
*
O halde, siyasi hayatının tamamını o ilçe sınırlarında harcayan Değer, kendisini yerel siyaset bağlamında “Yok” hükmüne düşüren, Alatepe içinse “Can simidi” özelliği taşıyan cesur destek beyanatını neden verdi?
*
Kanaatimce şundan…
*
BİR: İlçenin siyasi kulislerinde, Alatepe’nin belediye başkanı seçilmesinin arkasındaki tek gücün Şenay Değer olduğu dillendiriliyor, bu yüzden de “Emanetçi Başkan” gözüyle bakılan Alatepe’nin 2019 yerel seçimlerine kadar süreci götüreceği, akabindeyse bayrağı Değer’in devralacağı ileri sürülüyordu.
İKİ: Bu bakış açısı, “Yüzüklerin Kardeşliği”ne benzer, siyasi ve kişisel dostlukları olan, ilişkilerini, kardeşlik hukuku açısından sürdüren her iki yerel siyasetçi açısından da içinde nifak barındıran ve acilen bertaraf edilmesi gereken risk anlamına geliyordu. Zira Belediye Başkanı Alatepe ile Değer arasında yaşanabilecek bir çatışma ihtimali uzak olsa bile, ikiliyi alakadar eden güç yarıştırma çabası, ilçedeki AK Parti cenahında ciddi rahatsızlıkların doğmasına neden olacaktı.
ÜÇ: Değer, yerel siyasetten ziyade genel siyaseti hedefliyordu, olası siyasi çıtayı da milletvekilliği nezdinde düşünüyordu. Bu nedenle de asla arzu etmediği belediyecilik üzerinden yaşanan gereksiz ve anlamsız kısır bir çatışmanın tarafı olmamamak için, “Ben aday değilim “diyerek mevzuyu kestirip attı.
DÖRT: Mevcut belediye başkanını destelediğini, desteklemeye devam edeceğini alenice ilan ederek, Alatepe karşısında bloklaşması muhtemel parti içi unsurlara, “Benim rengim belli” mesajını verdi.
BEŞ: Genel Başkan Erdoğan referansıyla ilçenin 1 numarasına layık görülen Alatepe için sağlam siyasi taşlar döşemeyi tercih eden Değer, konumu gereği dirsek temasında bulunduğu Alatepe ile omuz omuza verip, kol kola yürüyeceğini deklere ederek, Kadıoğlu sonrasında siyasi boşluk bekleyen mecraya da üstü örtülü birliktelik mesajı gönderdi.
*
Ancak, fakat, amma ve lakin…
*
Ülkedeki tüm siyasi partilerde, ayak kaydırma, çelme takma, adam eksiltme yöntemi hakim iken, Alatepe’den bir gömlek üstte siyasi kariyeri ve geçmişi bulunan Şenay Değer’in, en azından kamuoyuna yansıdığı kadarıyla verdiği şartsız-şurtsuz destek, hem Alatepe, hem de Değer adına artı değer yazılabilecek nadir bir siyasi gelişme örneğidir.
*
Görünüşte, sadece kişisel bir siyasi tercih  ve yol haritası gibi gözüken Değer’in siyasi literature not düşülecek açıklaması, Alatepe’ye verilen “Açık çek” ten ötede, dürüst, ilkeli, ahlaklı, şeffaf siyasetin olması gereken en net göstergesi algısını yaratmakta.
*
Bu sebeple de…
*
Meseleyi, Değer’in, Alatepe’ye verdiği bireysel siyasi destek üzerinden okumak yerine, Değer’in, siyasete kattığı değer üzerinden irdelemek gerekiyor ki, bu da kimin, nerede olduğunun anlaşılmasında ahalinin elini kuvvetlendiriyor.
*
Esenyurt yerel siyasetinde AK Partili siyasi aktörlerin sergilediği bu tavır, itibarsızlaştırmadan, çirkefleşmeden, perde arkasından film çevirmeden, seviyeyi düşürmeden, net bir duruşla ahlaklı bir siyaset yapılmasının mümkün olabileceğini de gösteriyor.
*
Değer mi? diye sorma, mevzunun başı da sonu da değere dayanıyor…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberler Haberleri