Antik kent alevlere teslim oldu: 43 futbol sahası büyüklüğünde alan küle döndü

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde makilik alanda çıkıp Assos Ören Yeri ve Athena Tapınağı'nı da etkileyen yangında 43 futbol sahası büyüklüğüne, 31 hektar alanın zarar gördüğü bildirildi.

Ayvacık ilçesinde Behramkale köyü yakınlarında makilikte, dün saat 16.30 sıralarında yangın çıktı. Alevleri görenler, durumu orman ve itfaiye ekiplerine bildirdi. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda hava ve kara aracı sevk edildi. Yangın, rüzgarın etkisiyle hızla ilerleyerek Assos Antik Kenti'ne ulaştı. Yangın 5 helikopter, 10 uçak, 4 ilk müdahale aracı, 20 arazöz ve su ikmal aracı ve 225 personelle müdahale edildi. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı bir arazöz de alevlerin içinde kaldı. Personel ise son anda aracı terk etti. Yangın ekiplerin yoğun çabasıyla 6 saat sonra kontrol altına alındı. Yunan şehir devletlerinin iyi korunmuş örnekleri arasında gösterilen 7 bin yıllık Assos Ören Yeri ile Athena Tapınağı alevlerden etkilendi. Yangın nedeniyle 31 hektar, 43 futbol sahası büyüklüğünde orman dışı alan zarar gördü.

ASSOS ÖREN YERİ İNCELEME İÇİN 3 GÜN ZİYARETE KAPATILDI

Yangından etkilenen Assos Ören Yeri ve Athena Tapınağı'nda inceleme ve hasar tespit çalışmaları yapılması için ören yeri 3 gün ziyarete kapatıldı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Çanakkale ili, Ayvacık ilçesi Behramkale köyü sınırlarında çıkan yangın, ekiplerin yoğun çalışması ile kontrol altına alınmış olup soğutma çalışması devam etmektedir. Yangında Assos Ören Yeri'nde kültür varlıkları açısından herhangi bir olumsuzluk bulunmamakla birlikte yapılan çalışmalara kolaylık sağlanması ve ören yerinde gerekli tespit çalışmalarının yürütülebilmesi için Assos Ören yerimiz 27-29 Haziran tarihleri arasında ziyarete kapalı olacaktır" denildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Tartıştığı misafirleri bıçakla tehdit etti, balkondan kaçarken düşüp yaralandı
Enflasyon onları da vurdu: Büyük Mübadele Derneği Çatalca Temsilciliği kapatıldı
Makam aracıyla insan kaçakçılığı: Gözaltına alınan tuğgeneral tutuklandı

Yerel Haberler Haberleri