Ekoloji, kentleşme ve yeşil mimari

Ekoloji, kentleşme ve yeşil mimari

Yine İTÜ Çevre Mühendisliği Kulübü’nün kitabından bir bölüm daha sizinle paylaşmak istedim. Doğayı iyi tanımazsak sonumuz çok kötü olur. Onun için bulduğum tüm bilgileri sizinle paylaşacağım. 25 yıl emek verdiğim İTÜ’nün etkisi bitmedi, bitmeyecek.

Dünya üzerinde çok farklı ekosistemlerde, farklı özellikleri olan türler yaşamlarını devam ettirmektedir. Kentleşme, endüstriyel gelişmeler, tarımsal faaliyetler gibi birçok nedenle türlerin yaşam alanları daralmakta ve soyları tehlikeye girmektedir. Ancak bu nedenlerin yanı sıra günümüzde ve gelecekte türlerin yaşamını etkileyen bir olay da yabancı türlerin istilalarıdır. Yabancı bir tür, bir ekosistemden benzer özelliklere sahip bir başka ekosisteme taşındığında ilk olarak hayatta kalmaya çalışır. Yaşamayı başarabilirse yeni girdiği ekosistemde hızla çoğalıp ortamda baskın hale gelerek gerçek anlamda biyolojik istilaya neden olur. (Şimdi bizi istila eden Arapların neden beşer çocuk yaptığını anladım.)

Hava her yerde aynı hava, toprak her yerde aynı toprak, ağaç her yerde aynı ağaç değildir. En azından kendini “doğaya duyarlı” olarak nitelendiren insanların bakış açısının bu olmaması gerekir. Tıpkı her milletin ve her coğrafyanın özünde aynı ama nitelikte farklı olması gibi. Doğa da kendi içinde dinamiklere ve kendine has istek ve özelliklere sahiptir. Doğayı sadece bize hizmet eden bir unsur olarak görmekten vazgeçtiğimiz, onu gerçekten anlamaya başladığımız zaman mülteci yaşamları da ithal etmenin mantıksız olduğunu anlayacağız. Olaylara daha geniş bir pencereden bakmak ve doğanın her parçasının birbiriyle olan karmaşık ilişkilerini özümsemeye çalışmak, içinde olduğumuz bilgi çağında ve ekolojik yaklaşımların ışığında devletlerden de artık beklenmesi gereken duyarlılıklar hatta gerekliliklerdir.

Koruma, kullanım ve geliştirme konularında daha bilinçli ve temkinli hareket etmek insanların doğaya ve birbirlerine olan borcudur. Çünkü kaybedilecek değerler ve meydana gelecek hasarlar hem doğaya hem insanlara çok büyük ölçeklerde zarar verebilir. Sağlıklı kalmanız dileklerimle.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Bakan Yerlikaya duyurdu: 4 ilde 'Yılmazlar' suç örgütüne operasyon
Yolda yürüyen kadın kabusu yaşadı: Adım adım takip edip bıçakladı

Yazar Yazıları Haberleri