Bir komplo teorisi; Almanya Türkiye final oynayabilir mi?

Bir komplo teorisi; Almanya Türkiye final oynayabilir mi?

Euro 2024 dolu dizgin gidiyor. Arada sürprizler yaşansa da maçlar eğlenceli geçiyor diyebiliriz. Bu eğlencemize yayıncı kuruluş TRT’nin yaptığı teknik hatalar ve gafları da ekleyince olay daha da renkleniyor.

Bu gece ikiye kadar pompa var!
Geçtiğimiz gün TRT Spor’da yaşanan “Pompa” olayı bırakın TRT’yi Türk medya tarihine geçen bir olay oldu. TRT Spor’da maçlarla ilgili röportajların yapıldığı sırada TRT rejisinden duyulan “Otele yerleşeyim ikiye kadar pompa” cümlesi halkı galeyana getirdi. Bu turnuvada sayısız hata gördük ama TRT artık kendisini aştı diyebilirim. TRT Almanya’ya gidenlerin cinsel fantezilerini yayınlayan bir TV kanalı oldu. Bu kadar felaket yaşanmasına rağmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TRT Yönetimini hala görevde tutması ise apayrı bir konu. Neyse biz TRT çalışanlarının cinsel fantezilerini bir kenara bırakalım konumuza dönelim. Almanya’da düzenlenen Euro 2024 Avrupa Futbol Şampiyonasında çeyrek finale çıkan ülkeler yavaş yavaş belli oluyor. İtalya evine döndü. İngiltere son dakikada kurtuldu. İspanya küçük bir şok yaşasa da çeyrek finale çıkmayı başardı. Türk milli takımımız Avusturya ile çeyrek final mücadelesi verecek.

İstatistiklerde gizli bir şey var

Tüm bunlar yaşanırken istatistikler ve kupa ile ilgili veriler de ortaya çıkmaya başlıyor. Turnuvanın ilk turunda oynanan üçer maçta en çok izleyici toplayan ülkelerin tablosu açıklandı. Bu tabloda müthiş bir sürprizle karşılaştık. Turnuvanın ilk tur maçlarında stadyumlara en çok seyirci toplayan ülke kim diye sorsam ne diyeceksiniz? Ev sahibi Almanya olması gerekir değil mi? Doğal olarak Almanya’nın oynadığı maçlarda en çok seyircinin olması gerekir çünkü Almanya ev sahibi. Ama öyle olmadı. Turnuvanın ilk tur maçlarında stadyumlara en çok biletli izleyici toplayan ülke Almanya değil Türkiye oldu. Evet yanlış duymadınız. Türkiye ilk turda oynanan toplam üç maçta stadyumlara 130 bin seyirci toplayabildi. İkinci sırada ise 125 bin seyirci toplayan Almanya yer aldı. Üçüncü sırada ise ilk turda elenen Hırvatistan oldu. Hırvatistan ilk maç sonunda stadyumlara 103 bin izleyici toplayabildi.

Bu ne anlama geliyor?

Bu veriler turnuva ekonomistlerinin ve UEFA’nın ilgisini çekti. Bu veriye bakacak olursak turnuvada en çok para harcayan ve en çok tüketim yapan Türk milli takımının taraftarı olan Türk izleyiciler oldu. Bu ne anlama geliyor? Bu takım ve taraftarları turnuvanın aktif ekonomik operasyonuna katkısı bulunuyor demek. Bu durum turnuvanın ekonomik yönüne çok ciddi bir katkı anlamına geliyor. Böyle bir tabloda futbol ekonomistleri Türk milli takımının bu turnuvadan elenmesinin ekonomik olarak kötü olacağını savunuyor.

Türkiye finale nasıl çıkar?

Euro 2024 ‘ün çeyrek final eşleşmelerine baktığımızda eşleştirme tablosu ikiye ayrılıyor. Sol taraftan bir, sağ taraftan da bir takım gelecek ve finalde karşılaşacak. Eşleşmelerde sol tarafta yer alan ülkeler turnuvanın en favori ülkeleri. Almanya, İspanya, Fransa ve Portekiz gibi ülkeler bu bölümde yer alıyor. Tablonun solundan gelen ülkelerden oluşan ilk çeyrek final maçı İngiltere – İsviçre maçı olacak. Diğer çeyrek final maçı ise Avusturya & Türkiye ve Romanya & Hollanda maçlarından sonra belli olacak.

UEFA bu turnuvanın hem renkli geçmesini istiyor hem de yarattığı ekonomik katma değerin artmasını istiyor. Şu an bunu sağlayabilecek ülkelerden biri de Türkiye. Acaba Türkiye’nin erken elenmesi UEFA’nın işine gelir mi? UEFA Türklerin stadyumları doldurmasını ve en çok para harcayan seyirciler olarak bu kupada daha uzun kalmasını ister mi? İster!
Peki olası fikstüre bakalım. Türkiye Avusturya’yı yenip çeyrek finalde Hollanda & Romanya maçının galibi ile karşılaşabilir mi? Hollanda bu yıl formsuz, Romanya sürpriz peşinde. Hollanda daha da önde gözükse de hangisi kazanırsa kazansın Türkiye çeyrek finalde bu iki takımdan biriyle karşılaşıp formsuz Hollanda’yı veya Romanya’yı eleyebilir mi? Eleyebilir.

Peki, Türkiye yarı finalde İngiltere & İsviçre çeyrek final maçının galibi ile karşılaşır mı? Bu maçta çok da umut vermeyen İngiltere İsviçre’ye elenebilir mi? Elenebilir.
Bunun sonucunda Türkiye yarı finalde İsviçre ile karşılaştığında bir Türk teknik direktör Murat Yakın tarafından yönetilen İsviçre karşısında iki Türk’ün mücadelesine şahitlik ettirebilir mi? Neden olmasın.

Peki olası bir İsviçre- Türkiye çeyrek final maçını Türkiye kazanabilir mi? Kesin Kazanır.
Ne oldu? Türkiye finalde.

Peki öbür taraftan finale Almanya gelebilir mi? O taraf cehennem gibi. Önce Almanya – İspanya maçı var. Sonra Fransa ve Portekiz’in tur atlaması durumunda bu iki ülkenin arasında oynanacak çeyrek final maçı var. Burada dört büyük takım birbirini yiyecek. Burada Almanya ikinci finalist olarak çıkar mı? Zor olsa da beklenen ve amaçlanan bu.

Avrupa futbolu çok formsuz. Avrupa’daki oyuncular ceplerinin derdinde çok da asılmıyorlar kupa maçlarına. Çünkü sezon yorgunu hepsi buna bir de sakatlanma riskini yok etme gayreti de var ondan risksiz oynuyorlar. Çok asılmıyor büyük takımlar bu kupaya. Bu kupada büyük takımlar içinde adam gibi futbol oynayan iki ülke var. Biri Almanya diğeri ise İspanya.

Almanya finale çıkar mı?
Şimdi Türkiye’yi finale çıkarttık. Almanya, İspanya engelini geçip oda finale çıkar mı? Bu maçı kazanan zaten finale çıkacaktır. Peki hakemler ve VAR buna çaktırmadan bir el atar mı? Yani ev sahibi ile en çok seyircisi olan ülkenin finaline yönelik bir küçük destek gelebilir mi? Çok net söylüyorum gelebilir.

UEFA’nın da derdi para. Sponsorlardan paraları topladı. Şimdi maç biletleri, seyircilerin harcadığı paralar ve bu turnuvaya sağlayacakları ekonomik katma değerin hesabındalar ki turnuvanın ekonomik değeri büyüsün. Bu komplo teorisini işin ekonomik yönünü düşünerek geliştirdim. Hiç mantıksız ve imkanız değil.

Türkiye milli takımına sihirli bir el yardımcı olabilir. Ama burada milli takımında dikkatli daha doğrusu çok gayretli olması lazım.

Türkiye turnuvada ilk turda Gürcistan ve Çekya’ya karşı çok iyi oynadı ama Portekiz maçında çok kötüydü. İki maçta duygularına akıllarını katmayı başardı. Özellikle Çekya maçında defansta nerdeyse sıfır hata ile oynadı. Aynısını Avusturya maçında da yapar ve futbolcular sadece duyguları ile değil akılları ve duyguları ile beraber oynarlarsa Avusturya’yı yenebilir ve size bahsettiğim bu komplo teorisi gerçekleşir. Ama eğer sadece duyguları ile oynarsa zorlanabilir ve evine dönebilir.
Özetle demek istediğim Türkiye hem ortaya çıkan fikstür hem de seyirci avantajı ve onların yarattığı ekosistem nedeniyle bu turnuvada hiç de hafife alınmayacak bir avantaja sahip. Gerisi Montella ile futbolculara kaldı. Biraz kafalarını çalıştırsınlar Almanya- Türkiye finalinde bulabilirler kendilerini. Ama kafalarını çalıştırmazlarsa Avusturya maçından sonra evlerine geri dönerler.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazar Yazıları Haberleri