Abartmamak kadar çalışmak

Abartmamak kadar çalışmak

Bazılarımız daha fazla işkolik olup çalışmayı çok sevebiliyor veya bunu bir hayat rutini haline getirebiliyor. Hatta hiç mola vermeden veya az mola vererek çalışmayı sevenler bile var. Başarılı olmak, daha fazla kazanmak vs. gibi nedenler için elbette çalışmak çok önemli. Tembel insan özelliğini kim sever ki zaten? Çalışmak ve çalışkan olmak çok önemli, yalnızca abartmamak şartıyla!

Yapılan araştırmalara göre dinlenme molaları vermek hem iş yaşam dengesini sağlıyor hem de üretkenliği artırıyor ve genel refahı iyileştiriyor.

Harvard Business Review'de yayınlanan bir çalışmaya göre, düzenli aralıklarla verilen molalar, odaklanmayı yüzde 50 artırıyor.

Stanford Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, beyin fırtınası ve yaratıcı düşünme süreçlerinin, kısa yürüyüşler ve molalarla yüzde 60 oranında daha etkili olduğunu ortaya koyuyor.

Amerikan Psikoloji Derneği, uzun süreli çalışma saatlerinin stres seviyelerini %70 artırdığını ve bu durumun kalp hastalığı riskini yüzde 50 oranında yükselttiğini belirtiyor. Aslında uzun süre çalışsak da molaları ihmal etmememiz burada çok önem taşıyor.

Google ve Microsoft gibi devler, çalışanlarının daha yaratıcı ve üretken olmaları için molalar ve rahatlama alanları sunuyor. Bu şirketler, dinlenmenin iş başarısına olan katkısını açıkça görüyor ve destekliyor.

Her gün aynı rutinde çalışmak, zihinsel ve fiziksel yorgunluğa neden olabiliyor. Ayrıca uzun saatler boyunca sürekli çalışmak, kişisel yaşamımızdan fedakarlık yapmamıza ve sevdiklerimizle geçirdiğimiz zamanı azaltmamıza yol açar. Bu durum, zamanla tükenmişlik sendromuna ve iş tatminsizliğine neden olabiliyor. Tabi bazen de insan mecbur kalıyor uzun saatler çalışmaya.

Uzun saatler çalışmak zorunda olsanız bile, üretkenliğinizi ve mutluluğunuzu artırmak için düzenli molalar verin. Arada dinlenin. İş yaşam dengesini sağlayarak daha sağlıklı, mutlu ve üretken bir yaşam sürdürmek, hayattan daha fazla keyif almanızı sağlar.

İşkolik olan insanların durumları bazen evliliklerini veya ilişkilerini de olumsuz anlamda etkileyebiliyor. Sırf bu yüzden boşanan insanlar bile var. Abartmamak kadar çalışmak, dengeyi sağlamak, fiziksel ve ruh sağlığımızı düşünmek önceliğimiz olmalı. Böylece iş hayat dengesi de sağlanmış olur.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazar Yazıları Haberleri