14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü

Dün 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü idi. Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu (IFAD) tarafından, 1984 yılında alınan karar doğrultusunda tüm ülkelerde olduğu gibi, Türkiye'de de 14 Mayıs “Dünya Çiftçiler Günü” olarak kutlanmaya başlandı. Özellikle pandemi döneminde tarımın önemi bir kez daha gözler önüne serildi.

Bugün size tarımdan çok her gününü çiftçilerle geçiren CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in açıklamalarından bahsedeceğim. Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili ve aynı zamanda Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi olan Ömer Fethi Gürer, Dünya Çiftçiler Günü'nün ülkemiz çiftçilerinin sorunlarla mücadele ettiği bir süreçte kutlandığını ifade ederek, “Tarım sektöründe çalışanlar ve esnafların emeklilik hakkı için gerekli olan prim ödeme gün sayısının 9000'den 7200 güne indirilmesi, tarımsal üretimde bulunanlara 90 gün fiili hizmet süresi tanınması ve tarımsal faaliyette bulunanların sosyal güvenlik prim tutarlarının düşürülmesi" amacıyla hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sunduğunu açıkladı.

AK Parti iktidarı döneminde çiftçi sayısında azalma olduğunu ifade eden Gürer, “Bunun başlıca nedeni ise benimsenen tarım politikalarının çiftçi refahını sağlamaktan uzak olmasıdır. Üretim girdi fiyatlarının ve çiftçi borçlarının katlanarak arttığı, ürün fiyatlarının beklentilerin altında kaldığı bir durumda çiftçi refahından söz edilmesi gerçekçi bir yaklaşım olmayacaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı aktif sigortalı (4b) çiftçi sayısı 2009 yılında 1 milyon 16 bin 692 kişi iken 2023 yılında bu sayı 556 bin 432 kişi azalarak 460 bin 260 kişiye düşmüştür. Aktif tarım sigortalı(4a) sayısı ise 2009 yılında 178 bin 541 kişiden 161 bin 133 kişi azalarak 17 bin 408 kişiye düşmüştür. Bu sebeple, çiftçi refahını sağlayacak ve çiftçileri üretimin içinde tutacak Sosyal Güvenlik prim tutarının düşürülmesi ve emekliliğe esas prim gün sayısının 9000'den 7200'ye çekilmesi yönünde teşvik edici düzenlemeler yapılmalıdır” açıklamasını yaptı.

Çiftçi dostu Gürer, “Çiftçilerimizin zorlu çalışma koşullarında hafta sonu, bayramı ve tatili olmadan üretim yapmaktadır. Tarımsal üretim süreci hem riskli hem de yorucu bir süreci içinde barındırmaktadır. Çiftçilerimizin çalışma koşullarını zorlaştıran bir diğer etken de doğal afetler ve iklim değişiklikleridir. Kuraklık, sel, dolu gibi doğal afetlerle mücadele etmek zorunda kalan çiftçilerimiz, bu durumlarla başa çıkmak için büyük çaba sarf etmektedirler. Çiftçilerimiz, pazarlama sorunları, girdi maliyetlerinin yükselmesi ve ürün fiyatlarının dalgalanması gibi sorunlarla da mücadele etmektedir. Yaşadıkları bu zorluklar, geleceklerini planlamalarını ve sürdürülebilir tarım faaliyetleri yürütmelerini güçleştirmektedir. Çiftçilerimizin yaşadığı fiziki, psikolojik ve ekonomik sorunlar, çalışma koşullarını daha da yorucu kılmaktadır. Bu sebeple, tarım sektöründe çalışmanın zorluğu göz önüne alındığında, çiftçilerin emekli olabilmeleri için 25 yıl boyunca 9000 gün prim ödemeleri gerekmektedir. Bu durum, tarım sektöründe çalışanların emeklilik hakkına erişimini zorlaştırmakta ve birçok çiftçinin emekli olmasını imkansız hale getirmektedir. Bu nedenle, çiftçilerin emeklilik hakkı için gerekli olan prim günü sayısının 7200'e düşürülmesi, tarımsal üretime teşvik açısından ve prim tutarlarının düzenli ödenmesi için önemli bir adım olacaktır” diyerek önemli bir yaraya parmak bastı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

İzmir'de terör örgütü propagandası yapan 9 kişiye gözaltı
Fatih’te tekne sahipleri arasındaki silahlı kavga davası: Sanığa istenen ceza belli oldu
Avcılar sahilinde ölü caretta caretta bulundu

Yazar Yazıları Haberleri