Yazın herkes hafife alıyor ama… Kansere bile yol açıyor!

Yazın cilt ve beden sağlığı kadar göz sağlığına da dikkat edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar pek bilinmeyen bir hastalığa dikkat çekti.

Sıcak havalarda serinlemek için girilen denizlerde ve havuzlarda fazla kalanlarda sıklıkla görülen kırmızı göz rahatsızlığı önemli sağlık sorunlarına neden olabilir. Göz hastalıkları uzmanı Elif Betül Türkoğlu Şen, kırmızı göz rahatsızlığının belirtilerini ve yol açabileceği hastalıkları anlattı.

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Betül Türkoğlu Şen kırmızı göz rahatsızlığı hakkında çeşitli açıklamalar yaptı. Yazın sıcak havalarda vücut sağlığı kadar, göz sağlığına da dikkat edilmesi gerektiğini belirten Şen, yaz aylarında havanın kuruması, klima kullanımı ve havuzlardaki klor gibi etkenlerin göz sağlığını olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Gözde deri kanseri tehlikesi!

Şen açıklamalarını şöyle sürdürdü: Konjonktivit (halk dilinde kırmızı göz, göz nezlesi) yaz aylarında daha sık görülen göz sorunudur. Bunun dışında ayrıca yazın güneş ışınları daha etkili olduğu için katarakt ve sarı nokta hastalığının da meydana gelmesi kolaylaşır.Ayrıca güneş ışınları dış ortama açık her dokuda olduğu gibi göz çevresinde ve gözde deri kanserlerine sebep olabilir.

İşte hafife alınmaması gereken belirtiler

Konjonktivit ,gözdeki kan damarlarının belirgin hale gelmesiyle beraber gözlerde kanlanma ve kızarıklıklar şeklinde kendini gösterebilir.Hastalık tek gözde veya her iki gözde birden oluşabilmektedir.Konjonktivitlerin, mikrobik, alerjik olmak üzere çok çeşiti vardır.Belirtileri arasında;kızarıklık,sulanma,kaşıntı,batma ve gece boyunca çapaklanma meydana getiren ve sabah gözlerin açılmasına mani olacak akıntı.

Bulaşıcı mı?

Rahatsızlığın bulaşıcılığının da oldukça yüksek olduğunu belirten Şen, hastalığın mutlaka zamanında tedavi edilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: Yoksa kronikleşebilir ve gözbebeğinde kalıcı lekelere neden olabilir.

Korunmak için ne yapmak gerekir?

Prof. Dr. Elif Betül Türkoğlu Şen, ''Yazın göz sağlığını korumak için havuzların hijyenine,havuzda yüzücü gözlüğü kullanmaya,doktorun önerdiği güneş gözlüğü kullanımına,kontakt lenslerin hijyenine,kontakt lenslerle deniz ya da havuza girmemeye,açık havada yapılan sporlarda göze gelebilecek darbelere ve uzun süre güneşe maruz kalmaktan kaçınmaya dikkat edilmelidir. Ayrıca alerjik göz hastalıklarına sahip olanlar güneş,tozlu ortamlar ve polenlerden uzak durmalılar. Göz enfeksiyonlarına karşı da, kirli ellerle gözlere dokunulmamalı ve bol bol eller yıkanmalıdır.'' dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Bilim insanları açıkladı: İşte doğum için en güvenli yaş aralığı
Mucizeleri saymakla bitmiyor! Vitamin takviyelerine elveda! Bir avuç yiyen şifa buluyor…
Araştırmacılar keşfetti: Yaşlanma karşıtı tedavide kullanılabilecek

Yaşam Haberleri