Sıkıcıları gülen insanlarla değiştirin

Genelde suratı asık, moduyla enerjimizi düşüren insanların yerine, bizi güldüren kişileri tercih ederiz.

Genelde suratı asık, moduyla enerjimizi düşüren insanların yerine, bizi güldüren kişileri tercih ederiz. Çünkü gülmek iyileştirir ve tedavi eder. Hatta komik erkekler, kadınları daha fazla aşık etme potansiyeline sahipler. Sıkıcı bir insan kendisine karşı oluşan olumlu hisleri bile yok edebiliyorken, komik insan hiç olmayan hisler bile oluşturabiliyor. Gülmek çok önemli bir güç. Hatta bir yerde okumuştum, yalandan güldüğünüzde bile size faydası olacak kadar önemli bir güç!
Britanya’daki University College London’dan bilişsel nörobilim profesörü Sophie Scott, gülmenin nörolojik sürecini şöyle açıklıyor: “Gülmeye başladığınızda göğüs kafesinizde hızlı şekilde büyük bir kasılma yaşanır. Bu kasılmalar havayı iter: Ha ha ha. Ses çıkarmanın çok ilkel bir yoludur. Beyinde dolaşımda olan endorfinde değişiklikle ilişkilendirilir.” Bu da insanda ağrı kesici hissi yaratır. Güldüğünüzde adrenalin seviyeleriniz düşer, daha uzun zaman çerçevesinde de stres hormonu seviyenizi düşürür. Böylece gülmek modunuzu yükseltebilir, strese karşı fiziksel ve duygusal tepkileriniz daha az yoğun hale getirir.
ABD’deki California Üniversitesi’ndeki 1989’da başlayan 150’den fazla uzun süreli ilişkisi olan çift üzerine yapılan uzun süreli bir araştırma, kahkahanın insanları bir arada tutan yapıştırıcı olduğunu ortaya koydu. Psikoloji profesörü Robert Levenson liderliğindeki çalışma ekibi, memnun çiftlerin memnun olmayanlardan daha fazla güldüğünü gözlemledi.
Gibson, gülmeyi ecza dolabınızdaki bedava bir ilaca benzetiyor. Gibson’ın anlatımıyla gülmenin bir başka faydası da şu: “Güldüğünüzde daha çok oksijeni içinize çekiyorsunuz. Böylece beyninizdeki hücreler daha çok oksijen alıyor.”
Gülme ihtimaliniz başkalarıyla birlikteyken yalnız olduğunuz zamana kıyasla 30 kat daha fazla. ABD’deki University of Maryland, Baltimore County araştırması böyle söylüyor. Ayrıca bulaşıcı da… Başkasını gülerken gördüğünüzde sizin de gülme olasılığınız yüksek.
Araştırmalar, gülümseyen insanların başkaları tarafından daha çekici, güvenilir, rahat ve içten göründüğünü göstermiştir. Gülümseyen bir yüz görmek, beyninizin duyusal ödülleri işleyen bölgesi olan orbitofrontal korteksi harekete geçirir. Bu, bir gülümseme gördüğünüzde beyninizin ödüllendirildiğini gösteriyor.
Bir deney, katılımcıların kalp atışlarını yükselttiklerini, gülümsemeleri söylendiğinde daha hızlı normale döndüklerini gösterdi. Bilim, gülümsemenin kortizol seviyelerini düşürdüğünü ve daha iyi hatırlamanıza yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Sahte bir gülümsemenin bile faydaları var! Ya çok kötü hissediyorsanız ve gülümseyecek bir şeyiniz olmadığını düşünüyorsanız? O zaman sahte yapın! Çünkü deneyler, sahte gülümsemelerin bile daha düşük kalp atışları ürettiğini ve stresi azalttığını buldu.
Ruhsal sağlığınıza ve tamamen baştan sona kendinize yapabileceğiniz en büyük iyiliklerden birisi; negatif, sıkıcı ve somurtkan insanlarla görüşeceğiniz süreyi minimuma indirmek; pozitif, sizi güldüren, hayat dolu insanlarla geçireceğiniz süreyi ise maximuma çıkartmak… Hayatınızda pek çok eksiklikler olabilir, ama siz ne olursa olsun gülümsemeyi ve kahkaha atmayı yüzünüzden eksik etmeyin…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri