Mahlep nasıl yapılır ve nedir? Tarihçesi

Kandil simidi için mutfağa giren ev hanımları mahlep kullanmanın ne kadar lezzet verdiğini biliyor. Ayrıca hamur işlerinin genelinde de çoğunlukla kullanılan mahlep nedir, nasıl yapılır ve hangi coğrafyadan gelmiştir? İşte tarihçesi...

Regaib Kandili sebebiyle akşam saatlerinde kandil simidi tüketilmeye hazırlanılıyor. Özellikle çok sayıda kadın mahlep konusunda araştırma yapıyor. Halk arasında çeşitli isimlerle bilinen ve meltem, İdris ağacı, kokulu kiraz, taş kirazı gibi adlarla da çağrışım yapılan özellikle hamur işlerinde kullanılıyor.

Mahlep nedir?
Mahlep (Prunus mahaleb), gülgiller (Rosaceae) familyasından boylu çalı veya 8–10 m'ye ulaşan, kışın yaprağını döken bir ağaç türü.

Yapraklar dairemsi ya da geniş yumurta biçiminde, boyları 3–6 cm, kenarları dişli, alt yüzlerinde ana damar boyunca tüyler vardır. Güzel kokulu çiçekleri beyaz renklidir. küçük veya 5–6 mm büyüklüğündeki meyve olgulaşınca siyah bir renk alır.

Mahlep tarihçesi
Orman-step sınırındaki kurak yerlerin ağaçlandırılmasında öncü ağaç olarak kullanılır. Orta ve güney Avrupa'da Fransa ve Almanya, batı ve orta Asya'da kuzey Pakistan ve Kırgızistan ile kuzeybatı Afrika'da Fas arasında kalan coğrafya 
anayurdunu oluşturmaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri