Karınca öldürmek günah mı? Diyanet'e göre evlerde karınca öldürmek Kuran'da yasak mı, caiz mi, emredilmiş mi?

Karınca öldürmenin günah olup olmadığı sorusu, evinde karıncayla karşılaşan herkesin ortak sorusudur. Evinizde gerekli ortamı oluşturduysanız özellikle mutfak alanında karıncaları görebilirsiniz. Peki, karınca öldürmek günah mı ?

Müge Yücetürk - Karınca öldürmenin günah olup olmadığı sorusu, canlıları kazara da olsa öldürmekten korkan ve bu konuya duyarlı kişiler tarafından araştırılmaktadır. Evinizde karınca öldürmek günah mı sorusunun cevabı birçok fetva kaynağında bulunabilir. En doğru bilgi bu kaynaklar incelenerek elde edilebilir. Bu konudaki bilgiler Diyanet İşleri Fetva Komisyonundan da temin edilebilir. Temizlik sırasında karınca öldürmek yasak mı sorusunun cevabı yazının devamında yer alacak.

Karınca öldürmek günah mı?

Tüm hayvanlarda olduğu gibi karıncaları da gereksiz yere öldürmek günahtır. Din alimleri, belli kıstasları dikkate alarak gerekli tedbirleri alırlar. Bu bağlamda yapılacak bir değerlendirme, öncelikle hayvanın ahırdan çıkarılması gerektiği yönündedir. Örneğin, evinizde çok sayıda karınca görürseniz ve onları sinir bozucu bulursanız. Karıncaları doğrudan kimyasallarla öldürmek yerine önce karıncalardan kurtulmanız gerekiyor. Karıncalar özellikle şeker gibi tatlı yiyecekleri severler. Evinizin dışındaki karıncaları toplamak için bu tür yemleri evinizin dışına yerleştirin.

Yüce dinimiz İslam, hayvanları öldürmenin aciliyet gerektirdiğini iddia eder. Bu nedenle hayvanları öldürmek son çare olmalıdır. İnsan bu konuda duyarlı yaşamalı ve hareket etmelidir.

Evdeki karıncaları öldürmek günah mı?

Karıncaların ölmesi için acil bir durumun olması gerekir. Yani tüm olasılıkları denediğiniz halde sorununuza hala bir çözüm bulamadıysanız karıncaları öldürebilirsiniz. Buradaki ölçü elbette ki kişinin Takva derecesidir. Bazı insanlar hiçbir koşulda karıncaları öldürmek istemeyebilir. Kanuni Sultan Süleyman ve Ebussuud Efendi kıssası da referans olarak kullanılabilir. Kanuni Sultan Süleyman bir gün sarayının bahçesinde dolaşırken etrafı karıncalarla çevrili bir ağaç kütüğüne rastlar. Derhal ağaca ilaçlama yapılmasını emretmek ister ama bunun günah olup olmadığını merak eder. Bu gerçek yanındayken İstanbul Kadısı Ebussuud Efendi'ye bir notla sorar. Şairliği ve zekası ile dünya çapında ün kazanan ünlü padişah, notlarında şu ifadelere yer vermiştir: Karınca ağacın kabuğunu kapladığında,
Karınca öldürmek günah mı?

Ebussuud Efendi, devrinin en ünlü din bilginlerinden biridir. O aynı zamanda bir söz ustası ve padişahın hükmüne değer veren bir adamdır. Ebussuud Efendi, padişaha notlarında yazdığı kısa bir şiirle cevap verdi: Yarın Tanrı'nın mahkemesine geldiğimde,
Ali doğrudan Süleyman'dan söylüyor.
Kanuni Sultan Süleyman aldığı haberi duyunca ağaçlara ilaçlamamış, karıncaları öldürmemiş.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri