Hamlet’in yazıldığı yer

Hamlet oyununu bilmeyen ya da en azından duymayan çok az kişi vardır diye düşünüyorum. Peki Hamlet oyununun yazıldığı yer olan “Hamlet Kalesi” diye geçen Kronborg Kalesi’ni biliyor musunuz?

Hamlet oyununu bilmeyen ya da en azından duymayan çok az kişi vardır diye düşünüyorum. Peki Hamlet oyununun yazıldığı yer olan “Hamlet Kalesi” diye geçen Kronborg Kalesi’ni biliyor musunuz?

Danimarka’da yer alan Kronborg Kalesi, ünlü İngiliz yazar Shakespeare’in başyapıtı Hamlet oyunuyla adını dünyaya duyurdu. Turistlerden oldukça fazla ilgi gören bu kale, 2000 yılında UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne de girmeyi başardı.

Kronborg Kalesi'nde zaman zaman uluslararası tiyatro okulları ve enstitüleri öğrencileri tarafından Shakespeare'in anısına tiyatro gösterileri, geziler ve festivaller düzenleniyor.

Danimarka Kopenhag’ta yer alan bu kale, 1574 ve 1585 yılları arasında inşa edilmiş. Hamlet eserinin geçtiği bu kale, 1658 yılında İsveç ordusu tarafından bombalanarak yağmalanmıştır. 1829 yılında ise yangın ile yok edilmiş, fakat çok kısa süre sonra yeniden inşa edilmiş. 1785 yılında kale, kraliyet ikametgahı olmaktan çıkmış ve ordu için kışlaya dönüştürülmüş. Ordu 1923 yılında kaleyi terk etmiş ve kapsamlı bir tadilattan sonra kale halka açılmış.

Kalenin en ilginç taraflarından biri ise, yer alan bilgilere göre Kral 3. George'un kız kardeşi Kraliçe Caroline Mathilde, 1772 yılında bu kalede mahkum edilmiş.

Danimarka Kopenhag’a yolunuz düşerse, Kuzey Avrupa'nın en önemli Rönesans kalelerinden biri olan bu kaleyi mutlaka ziyaret etmenizi öneriyorum.

Kaleden içeri bir ücret karşılığında giriyorsunuz ve size verilen kağıtta sırasıyla nerelere gireceğinizi gösteren bir yol haritasını görüyorsunuz. Mutfak, oturma odası, yemek yeme salonu, kral ve kraliçeye ait olan yatak odası, tavla ve şömine gibi aklıma gelmeyen birçok şeyin eskiden kullanılmış hallerini görüyorsunuz. Oldukça büyük olan mutfakta demirde ısıtılan bir tavuğun yerine maket tavuk yerleştirilmiş. Yapay meyve ve sebzeler yerleştirilerek zihninizde canlanması sağlanmış.

En altlara indiğinizde karanlık olan ama soft ışıklarla ufak aydınlatmaların yapıldığı biraz ürkütücü bir tünelle karşılaşıyorsunuz. Kale oldukça büyük olduğu için bu tüneli ne kadar giderseniz gidin sanki hiç bitiremiyormuşsunuz gibi geliyor. Bir de kaç adet merdiven olduğunu hatırlamıyorum ancak oldukça fazla merdiven çıkarak kalenin en yukarısında yer alan terasa çıkıyorsunuz. Fotoğraf çekilmeyi ya da çekmeyi sevenler için ise, terasta veya kalenin değişik yerlerinde ya da dışarısındaki bahçesinde güzel fotoğraflar çekilebileceğiniz yerler var.

Eskiden yapılan şeyler veya eskide olan yaşam tarzları beni etkileyebiliyor. Bu yüzden midir bilmiyorum ama kale beni çok etkiledi. Ben sizi de etkileyeceğini düşünüyorum.

Danimarka Kopenhag’a yolunuz düşerse bu ilginç kaleyi ziyaret etmeden dönmeyin.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

İstanbul Ataşehir'de İETT otobüsünde yangın paniği: Yolcular tahliye edildi
Savcının makamında ölümle tehdit: 9 şüpheli gözaltında, 1 kişi aranıyor

Yaşam Haberleri