Güneşten korunmak isterken kanser olmayın! Yüksek faktör daha mı zararlı?

Yazın güneşin zararlı etkilerinden korunmak için sürülen güneş kremleri kansere davetiye mi çıkarıyor?

Ali Birerdinç - Özellikle tatile gidenlerin ve deniz, havuz sezonunu açanların en çok kullandığı ürünler arasında yer alan güneş kremlerinin zararları faydalarından çok olabilir! Güneşten daha fazla koruduğu için daha çok tercih edilen yüksek faktörlü güneş kremlerinin zararlarına değinen uzmanlar, kanser uyarısı yaptı. Peki yüksek güneş kremlerinin zararları neler? Güneş kremi alırken nelere dikkat etmek gerekir? Güneş kremlerinin yol açtığı sağlık sorunları hangileri? Güneş kremi yerine hangi doğal yöntemler tercih edilebilir? İşte uzmanından güneşten doğru biçimde korunmanın ve güneş kremi seçmenin püf noktaları..

Yaz aylarında sıklıkla kullanılan güneş kremlerinin içinde bulunan maddelerin alzaymır ve cilt kanserine neden olduğu uyarısında bulunan Dr. Muammer Yıldız, bitkisel yağların bu tehlikeyi ortadan kaldırabileceğini aktardı. Yıldız, güneşten doğal yöntemlerle korunmak gerektiğini vurguladı.

İki yan etkisi var

Güneş ışınlarından korunmak için alınan kremlerin iki yan etkisi olduğunu belirten Dr. Yıldız, “Bu kremler cildinizdeki tabakayı kapatıyor ve terlemeyi engelliyor. Bu durum cilt sağlığı açısından tehlikelidir.

Yüksek faktör daha tehlikeli

İkinci olarak ise ’50 ya da 70 faktör’ olarak tanımlanan güneş ışınlarının geçirgenliğini engelleme miktarı tehlikeyi arttırırken Titanyum dioksit ve alüminyum kullanmanın bilimsel olarak çok ciddi yan etkiler doğurduğu biliniyor. Alüminyumun alzaymıra ve dolaylı olarak cilt kanserine sebebiyet verdiği biliniyor.

Doğal yağlara yönelin

Bu sebeple güneş ışınlarından korunmak için doğal kremleri ya da bitkisel yağları kullanmak orta ve uzun vadede etkili iken çok daha sağlıklı olabiliyor.

Güneş yanıklarından korunmak için bir öneri de sunan Dr. Yıldız, “Bu konuda en iyi bitkisel yağlardan biri kayısı yağıdır. Kayısı yağını portakal yağıyla hafif kombine ederek koruyucu bir unsur yapabiliriz. Bu durum sağlığımız açısından çok daha faydalı” ifadelerini kullandı.

Kremlerdeki kimyasallar kana karışıyor

ABD'de yapılan bir araştırma güneş kremindeki kimyasalların yüksek oranlarda kana karıştığını ortaya koydu. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'ne (FDA) bağlı İlaç Değerlendirme ve Araştırma Merkezi'nin araştırmasında güneş kremlerindeki üç kimyasalın, günlük kullanım devam ettikçe kandaki seviyesinin arttığı ve son kullanımdan sonra en az 24 saat daha kanda kaldığına da işaret ediyor. Sonuçları tıp dergisi JAMA'da yayımlanan araştırma FDA'nın üretici firmalardan inceleme yapmasını istediği 12 kimyasaldan dördünü; avobenzon, oksibenzon, ecamsule ve oktokrilen'i kapsıyor.

100 kat daha yüksek

Araştırma kapsamında 24 sağlıklı gönüllü, bir hafta boyunca güneş kremi kullandı. Günde dört kez vücutlarının yüzde 75'ine krem süren bu kişilerden belli aralıklarla kan örnekleri alındı. İlk gün sonunda ecamsule krem kullanan altı kişiden beşinin kanında istatistiksel olarak yüksek oranda bu kimyasala rastlandı. Oksibenzon, avabenzon ve oktokrilen içeren kremler kullanan kişilerin tümünün kanında yüksek oranda kimyasal çıktı. Özellikle oksibenzon seviyesinin diğer kimyasallarınkinden 50-100 kat daha yüksek olduğu görüldü.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Yeterli D vitamini için günde kaç dakika güneşe çıkmak gerekir?

Yaşam Haberleri