Ekinoks nedir? 23 Eylül Ekinoks gününde ne olur? 23 Eylül'de ne oluyor?

23 Eylül Ekinoks özellikleri yılda iki kez gerçekleşen doğa olayıyla alakalı detayları merak eden kişiler tarafından araştırılmaya başlandı. Peki, tam olarak ekinoks nedir, 23 Eylül'de ne oluyor? İşte 23 Eylül Ekinoks özellikleri...

Her sene 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde meydana gelen ekinoksun ne olduğu ve ne anlama geldiği merak ediliyor. Mart ve Eylül aylarında gerçekleşen ekinoks ile beraber gece ve gündüz sürelerinde değişimler meydana geliyor. Peki ekinoks nedir ve ekinoksta neler olur, Türkiye'ye etkileri neler?

23 EYLÜL EKİNOKS GÜNÜNDE NE OLUR?


23 Eylül ekinoksu, 23 Ekim 2024 tarihiyle beraber gerçekleşti. Bu tarih Türkiye ve diğer kuzey yarımküredeki ülkeler için sonbaharın başlangıcını simgelemektedir.

Türkiye için 23 Eylül ekinoksunun temel özellikleri ise şöyle ifade edilebilir:

Gün ve gece süresi eşit olmaktadır: Ekinoks esnasında, dünya üzerinde gece ve gündüz süreleri aynı olur. Yani, gündüz ve gece yaklaşık 12 saat sürmektedir.

Gölge boyları aynı olur: Güneş ışınlarının ekvatora dik düşmesi sebebiyle öğle saatlerinde cisimlerin gölgeleri diğer günlere göre en kısa ya da en uzun değil, ortalama bir uzunlukta olmaktadır.


Günler kısalır: 23 Eylül tarihinden sonra kuzey yarımkürede, Türkiye'de de dahil olmak üzere, günler kısalmaya başlamaktadır. Ayrıca geceler uzar. Bu süreç, bir sonraki kış gündönümüne kadar sürer.


Sonbaharın başlangıcı olarak kabul edilir: 23 Eylül ekinoksu, Türkiye'de meteorolojik olarak sonbaharın başlangıcı şeklinde kabul edilir. Havanın serinlemeye başladığı gün olan bu tarih ayrıca ağaçların yapraklarının dökülmeye başladığı bir sürecin ilk günüdür.


Güneş Ekvator çizgisi üzerinde konumlanır: Söz konusu tarihte Güneş, ekvator üzerinde dik açıyla doğmakta ve akşam bu şekilde batmaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Rüyada yılan görmek ne demek? Rüyada yılan görmek, yılan sokması ne anlama gelir?
24 Eylül 2024 İSKİ duyurdu: 8 ilçede gece saatlerine kadar su kesintisi devam edecek!
Arnavutköy'de Erzurum tanıtım günleri gerçekleştirildi

Yaşam Haberleri