Dünya Temizlik Günü ne zaman, neden kutlanır?

Türkiye’de de çeşitli etkinliklerle hafta sonu boyunca kutlanan Dünya Temizlik Günü’nün tarihçesini ve kutlanma gerekçesini merak ediyor musunuz? Gelin birlikte bakalım…

Türkiye’de de çeşitli etkinliklerle hafta sonu boyunca kutlanan Dünya Temizlik Günü’nün tarihçesini ve kutlanma gerekçesini merak ediyor musunuz? Gelin birlikte bakalım…

Dünya Temizlik Günü her yıl Eylül ayının üçüncü Cumartesi günü kutlanır. Bu günde, çevre kirliliğine dikkat çekmek ve küresel ölçekte temizlik faaliyetlerini desteklemek amacıyla çeşitli etkinlikler, programlar, toplantılar ve çalışmalar organize edilir. 2024 yılında Dünya Temizlik Günü, 21 Eylül Cumartesi günü kutlandı. Kutlamalar kapsamında İstanbul’da Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, İstanbul'daki Aydos Ormanı'nda "Dünya Temizlik Günü" nedeniyle gönüllülerle bir araya gelerek çöp topladı.

Yalnızca İstanbul’da değil tüm Türkiye’de ve dünyada bu etkinlik kapsamında, milyonlarca gönüllü çevreyi temizlemek için bir araya gelir ve dünya genelinde toplu temizlik hareketleri düzenlenir.

Dünya Temizlik Günü, çevre kirliliğine ve atık sorununa dikkat çekmek amacıyla kutlanan uluslararası bir etkinliktir. Her yıl Eylül ayında, milyonlarca gönüllü çevreyi temizlemek, doğayı korumak ve insanları çevre bilinci konusunda bilinçlendirmek için bir araya gelir.

Dünya Temizlik Günü'nün amacı nedir?

Her yıl geleneksel olarak kutlanan Dünya Temizlik Günü’nün amacı şu dört başlık altında toplanabilir:

Çevre Kirliliğine Dikkat Çekmek: Dünyanın dört bir yanında giderek artan çevre kirliliği ve özellikle plastik atık sorununa çözüm bulmak amacıyla farkındalık yaratmak.

Toplumsal Bilinci Artırmak: İnsanları atıkları doğru şekilde bertaraf etmeye teşvik ederek, doğaya zarar veren davranışları azaltmak.

Düzenli Temizlik Hareketi Başlatmak: Gönüllüler, topluluklar ve yerel yönetimlerle birlikte çalışarak, özellikle sahiller, ormanlar, parklar ve sokaklar gibi kamusal alanların temizlenmesi hedeflenir.

Sürdürülebilirlik Sağlamak: Atık üretimini azaltma, geri dönüşüm ve çevre dostu ürünlerin kullanımını teşvik ederek sürdürülebilir bir yaşam tarzını benimsemek.

Dünya Temizlik Günü ne zaman ve nerede kutlanmaya başladı?

Bu etkinlik ilk olarak 2008 yılında Estonya'da başlayan "Let’s Do It!" (Haydi Yapalım!) hareketiyle ortaya çıkmıştır. Tarihçesi çok eskilere dayanmayan Dünya Temizlik Günü henüz sadece 16 yıldır kutlanıyor.

Estonya'da başlatılan bu hareket, tek bir günde ülkenin çöplerden temizlenmesi amacıyla gönüllüleri bir araya getirmiş ve büyük başarı elde etmiştir. Bu başarı sonrasında hareket dünya genelinde yayılmış ve birçok ülkede benzer temizlik günleri düzenlenmeye başlanmıştır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

24 Eylül 2024 İSKİ duyurdu: 8 ilçede gece saatlerine kadar su kesintisi devam edecek!
Temizlik hareketi kapsamında Kâğıthane’de sokak yıkanıyor
Bursa'da eğitim uçağı düştü: 2 pilot hayatını kaybetti

Yaşam Haberleri