Dolunay depremi tetikler mi? Dolunay sonrası deprem olur mu, ilgisi var mı?

17 Ekim Koç dolunayı yaklaşırken dolunayların depremi tetikleyip tetiklemediği merak edilmeye başlandı. Dolunaya bir gün kala Malatya'da 5.9 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşti. Peki dolunay ve depremler arasında bir ilişki var mı?

Sosyal medyada yayılan söylentiler sonrası dolunayların depremi tetikleyip tetiklemediği merak edilmeye başlandı. Bilim dünyasında bu tür iddialara karşı keskin bir duruş olduğu bilinmekte. Dolunay ve diğer ay evrelerinin, depremleri tetikleyen sismik hareketlerle doğrudan bir bağlantısı olup olmadığı merak edilirken, ikisi arasında henüz kesin bir bilimsel kanıt bulunmadığı bilinmekte.

DOLUNAY DEPREMİ TETİKLER Mİ?

Depremlerin kaynaklanma sebebinin yer kabuğundaki fay hatlarının hareketi ve tektonik plakaların etkileşimleri olduğu biliniyor. Ayrıca bu olaylar yerin derinliklerinde gerçekleşmekte ve dolunayın yüzeydeki etkileriyle doğrudan alakalı olmamaktadır.

Buna göre, dolunayın dünyadaki sismik hareketleri tetikleyip tetiklemediği konusunda bilimsel veriler yanıt verememekte. Ayrıca sosyal medya ve bazı popüler efsaneler, bu iddialara katkı sunsa da bilimsel gerçekler bu konuda sessizliğini korumaya devam ediyor.

Dolunayların depremi tetikleyip tetiklemediği günümüzde hala tartışma konusudur.


Yapılan bazı araştırmalar, dolunay ve diğer ay evrelerinin yer yüzeyindeki stres dağılımını etkileyebileceğini iddia ediyor. Ancak bu etkilerin depremleri tetikleyecek büyüklükte ve güçlü olup olmadığı tartışmalı bir konudur.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

16 Ekim 2024 Sayısal Loto sonuçları açıklandı mı? 16 Ekim Çılgın Sayısal Loto sonuçları ve bilet sorgulama!
Depremi önceden haber veren uygulamalar hangileri? Depremi önceden telefona bildiren uygulamalar listesi!
Naci Görür'den Malatya Kale depremi yorumu! "Endişe yok ama..."

Yaşam Haberleri